Marathoninterview met Femke Halsema
Femke Halsema
Amper een jaar nadat Femke Halsema (1966) in haar memoires schreef dat haar vertrek uit de Tweede Kamer een definitief einde aan haar politieke carrière was, kreeg ze de burgemeestersketting omgehangen van de meest ingewikkelde stad van Nederland: Amsterdam.
Ruim een jaar is ze inmiddels de eerste burgermoeder van de hoofdstad, en in de eerste twaalf maanden gebeurde er al minstens zoveel als in die twaalf jaar dat ze in de Kamer zat. En dat terwijl die jaren als Kamerlid toch ook niet bepaald onopgemerkt voorbij gingen. Midden in de crisis na de moord op Theo van Gogh werd Halsema naar voren geschoven als leider van een nieuwe generatie GroenLinks. Ze toonde zich een fel debater, een vrouw met principes die evenveel bewondering als vijanden oogstte. Nu ziet ze zichzelf in een compleet nieuwe rol, boven de partijen in een zeer gepolitiseerde stad. Een stad die overvol is, door woningnood en een tsunami aan toeristen. Waar zware criminaliteit leidt tot liquidaties en vergismoorden. Maar ook: een creatieve, culturele, bruisende stad, met mensen die vooruit willen.
Atze de Vrieze werkt sinds 2006 bij de VPRO, onder meer bij muziekredactie 3voor12 en cultuurprogramma Nooit Meer Slapen. Eerder ontving hij in het marathoninterview hoogleraar neerlandistiek Geert Buelens en columnist Arthur van Amerongen. 'Het marathoninterview heeft een lange traditie van politieke kopstukken. Zo’n beetje alle belangrijke mensen die Femke Halsema in haar carrière naast of tegenover zich zag schoven al eens aan, van Ayaan Hirsi Ali tot Hans Dijkstal, van Alexander Pechtold tot Ella Vogelaar. Nu haar loopbaan in een compleet nieuwe complexe dynamiek terecht gekomen is mag zij zelf niet ontbreken.'