Piet Borst werd 72 jaar geleden geboren in Amsterdam. De zoon van een tandarts en een hoogleraar interne geneeskunde, studeerde zelf als een speer af in de geneeskunde, kwam al snel in het biochemisch onderzoek terecht en promoveerde, nog geen dertig jaar oud, op onderzoek in kankertumoren. Twee jaar later deed hij zijn artsexamen. De biografie vermeldt dat Borst in zijn scholieren- studententijd geen onverdienstelijk amateur toneelspeler was, en dat hij in het toen vermaarde studentenblad Propia Cures schreef.
Hij vertrok naar de New York University waar hij een aantal jaren werkte, werd lector biochemie aan de Universiteit van Amsterdam en hoogleraar moleculaire biologie. In de jaren zeventig was hij een van de eerste die bij zijn onderzoek gebruik ging maken van toen zeer omstreden DNA techniek.
In 1983 wordt hij wetenschappelijk directeur van het Nederlands Kankerinstituut schuine streep Anthony van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam, later algemeen directeur en blijft dat tot zijn pensioen in 1999. En zo bracht hij 40 jaar door in wat hij zelf de Gouden Eeuw van de biologie noemt, waarin het biomedisch onderzoek in een stroomversnelling raakte.