Het nagerecht aardperentaart met hazelnootroom en peren komt uit aflevering 4 van seizoen 2 van Koken met van Boven, waarin Yvette heerlijke gerechten maakt met bruine bonen van de familie Smak, en met aardperen van Henk.
Hier vind je het complete recept van het nagerecht Aardperentaart met hazelnootroom en peren
ingrediënten voor de cake
- 200g bloem
- 10g bakpoeder
- snuf zout
- 1 tl gemberpoeder
- 150g witte basterdsuiker
- 250g aardpeer, geraspt en besprenkeld met het sap van 1/2 citroen
- 4 eieren
- 150ml lichte olijfolie, plus extra
ingrediënten voor de vulling
- 500g mascarpone
- 3-4 el frangelico likeur of amaretto
- 1 el gembersiroop
- 100g hazelnoten, geroosterd en grof gehakt
ingrediënten voor het pocheren van peren
- 2-3 rijpe doyenné du comice peren, geschild en in 8 parten
- 1 fles perencider of witte wijn
- 2 kaneelstokjes
- 4 kardemom
- 4 kruidnagels
- 2 blaadjes laurier
aan de slag
Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een springvorm van ca. 20 cm in met wat olie en knip bakpapier op de maat van de bodem. Vet die ook nog eens in.
Zeef de bloem met het bakpoeder, het zout en de gemberpoeder. Roer de basterdsuiker, de geraspte aardpeer en de noten met een garde erdoor tot alles gelijkmatig is gemengd. Klop de eieren met de olie in een kannetje en giet die al roerend met een houten lepel door de overige ingrediënten. Schenk het beslag in de ingevette cakevormen en zet de cake in de warme oven. Bak 1 klein uur of tot een erin gestoken satéprikker er droog uitkomt. Wordt hij bovenop wat donker, dek de cake dan af met wat alufolie.
Laat de cake dan iets afkoelen. Glij met een mesje langs de randen en stort hem dan voorzichtig op een rooster. Laat de cake helemaal afkoelen. Halveer hem overlangs.
Maak de vulling.
Klop de mascarpone tot een gladde crème en breng op smaak met (hazelnoot-)likeur, gembersiroop en eventueel wat vanille-essence. Zet opzij.
Schil de peren, laat het steeltje eraan. Pocheer ze 30 min. in de cider met de specerijen en laat ze daarin afkoelen. Laat ze daarna op keukenpapier uitlekken. Halveer ze en snij ze in waaiers.
Leg cakehelften met de open kant naar boven voor u op het aanrecht. Besmeer de onderkant royaal met het roommengsel. Strooi de helft van de hazelnoten erop. Bewaar wat room voor op de bovenkant. Druk het deksel op de taart.
Spatel de rest van de room op de bovenkant van de taart. Verdeel de peerhelften er kunstig op, laat de steeltjes mooi omhoog steken.
Bestrooi met de resterende nootjes en serveer.