Deze popcorncake komt uit aflevering 4 van het derde seizoen van Koken met Van Boven, waarin Yvette aan de slag gaat met risotto en mais.
Hier vind je het complete recept van popcorncake.
ingrediƫnten voor de popcorncake
- 5 eiwitten
- snuf zout
- 1 eetl. citroensap of azijn
- 1 theel. bakpoeder
- 150 gram + 75 gram fijne suiker
- 90 gram bloem
- 1 zakje vanillesuiker
- 100 gram gepofte zoete of naturel popcorn
ingrediƫnten voor de garnering
- 180 gram witte chocolade
- 50 ml slagroom
- 2 handenvol popcorn
aan de slag
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Klop de eiwitten bijna stijf, voeg het zout, het azijn en de bakpoeder toe en klop door tot het weer bijna stijf is. Voeg dan al kloppend de 150 gram suiker in kleine scheuten toe.
Maal de popcorn zo fijn mogelijk in een keukenmachine en zeef het boven het geklopte eiwit. Gooi het gruis weg.
Zeef de bloem met de rest van de suiker en de vanillesuiker boven de kom en schep alles met een spatel door elkaar. Wees heel voorzichtig, het eiwit moet luchtig blijven, dus gebruik een spatel en geen garde.
Giet alles in een heel erg licht ingevette (anti-aanbak!) angelfood-bakvorm van ca. 22 cm doorsnede. Deze bakvorm lijkt op een gladde tulbandvorm, het gat in het midden zorgt voor een egale verwarming van de taart.
Bak de cake in ongeveer 35 minuten gaar of tot de cake goudbruin is.
!!! Open de oven niet tijdens het bakken !!!
Test of een satéprikker er na insteken droog uitkomt en haal de cake dan uit de oven.
Laat hem 10 minuten op een rooster afkoelen. Keer hem dan boven een rooster en laat hem heel rustig uit de vorm glijden.
Laat de cake dan helemaal afkoelen en pak hem als hij koud is in plasticfolie tot u hem verder gaat afmaken.
Laat de chocolade met de room au bain marie smelten. Leg de cake op een rooster en zet alles op een groot bord. Giet de wittechocoladeganache over de tulband.
Plak de popcorn er overal goed op. Dien de cake dan meteen op.