ALT geeft een alternatieve functie in combinatie met een andere toets. Timmi Allen werkt in de jaren tachtig voor de Stasi. De Stasi wisten alles van iedereen in de DDR. Allen leert er van alles. Hij zet de onderzoeksmethoden die hij bij de inlichtingendienst heeft geleerd nu in om beelden van oorlogsmisdaden te analyseren. Daar is hij dag en nacht mee bezig. Heeft hij soms iets goed te maken?

Een tweede leven

Timmi Allen is de naam die Olaf Neitsch koos bij Second Life, een online computerspel waarin je een digitaal parallel leven kunt inrichten. Hij noemt zichzelf graag Timmi Allen in zijn professionele leven. 

Allen groet op in de DDR en werkt na zijn studie voor de Stasi in een bunker in Treptow Johannistal. Gewapend met indexkaarten en een typmachine spoort hij ‘vijanden van de staat’ op. Hij heeft nog steeds baat van  zijn voormalige werk, de opsporingsvaardigheden die hij ooit bij de Stasi heeft geleerd zet hij nu in voor journalistiek onderzoeksplatform Bellingcat.  

Voor Bellingcat werkte Allen met 3D computermodellen om aan te tonen dat de Russen een rol hadden in het neerhalen van MH17. Als een tovenaar kan hij geblurd beeldmateriaal weer zichtbaar maken. Door zijn specialiteit raakte hij betrokken het project rond MH17.  Allen voelde zich persoonlijk betrokken bij de ramp. Enkele jaren terug is namelijk zijn dochtertje dood gegaan. Omdat er bij het neerhalen van de MH17 zoveel kinderen waren betrokken had hij het gevoel dat hij iets moest doen om ouders veel leed te besparen.  

Kasten vol verraad

In het Stasi-archief zijn medewerkers nog steeds actief met de geschiedenis bezig. Dag in, dag uit. Na de val van de muur versnipperen inlichtingenmedewerkers alle dossiers van de Oost-Duitse geheime dienst. Het zijn zoveel dossiers dat de papiervernietigers al snel overvoerd raken. In het archief puzzelen de archiefmedewerkers nog steeds snippers aan elkaar. Want iedere burger heeft het recht om te weten wat voor data er van hem of haar verzameld is. In die tijd tenminste. 

Robert Jahn, de directeur van het archief, heeft zichzelf teruggevonden in het archief. Jaren na dato ziet hij in het archief terug dat hij zelf jarenlang door een goede vriend is gevolgd die bij de Stasi werkte. Jahn voelt zich nog steeds verraden als hij eraan terugdenkt. Er staan kasten vol met verhalen als de zijne. Buren, geliefden, vrienden en familie, allen konden een dubbelrol spelen. Jahn probeert de generaties na hem te vertellen over het verleden. Hij geeft voorlichtingen over het archief.  

Zouden die jonge Duitsers in de klaslokalen ook ooit mogen inzien wat er achter de schermen over hun levens verzameld wordt? 

bekijk ook: deze gelauwerde documentaire op 2doc over de onderzoeksmethoden van Bellingcat en Timmi Allen

extra kijk- en leestips

Bellingcat

De site van Bellingcat met alle onderzoeksdossiers, waaronder die over de MH17 en oorlogsmisdaden in Syrië. 

Das leben der Andern

In de klassieke film Das Leben der Andern krijgt Stasi-officier Gerd Wiesler (Mühe) de opdracht het appartement van de succesvolle toneelschrijver Georg Dreyman (Koch) van afluisterapparatuur te voorzien. Hij vestigt zich op de kale zolder van het wooncomplex, waar hij via zijn koptelefoon alles hoort. Dan wordt de eenzame Wiesler heimelijk verliefd op de vriendin van Dreyman. 

Een rondleiding door het Stasi-archief

Benieuwd naar de topstukken van het Stasi-archief in Berlijn? Deutsche Welle maakte een Engelstalige video waar ze de kijken meenemen door de dossiers. 

Een instructiefilm voor de Stasi-training

Hoe zag Timmi Allens training er bij de Stasi eigenlijk uit begin jaren 80? In dit Engelstalig ondertitelde instructiefilmpje worden jonge Stasi-medewerkers klaargestoomd voor de praktijk.