In 2009, op het hoogtepunt van de bankencrisis, trad Giorgos Papakonstantinou aan als minister van financiën van Griekenland. Al snel ontdekte hij een gigantische verzwegen staatsschuld die hij in Brussel moest opbiechten. De Grieken namen hem die eerlijkheid niet in dank af.
nog één klein dingetje
Toen de net aangestelde minister van Financiën Giorgos Papakonstatinou net aangesteld was zou de officiële staatsschuld slechts twee procent zijn. Dat bleek binnen een maand op zijn nieuwe post toch vijftien procent te zijn. Elke dag kwam er weer een staatssecretaris met de woorden: 'Er is nog één klein dingetje.' Dat was dan een kostenpost van enkele miljarden.
Papakonstatinou beloofde de EU in 2009 rigoureuze bezuinigingen in ruil voor een steunpakket. Zonder het steunpakket zou Griekenland gedoemd zijn. De crisis was te diep.
Natuurlijk werd hij de zondebok. Honderdduizenden Grieken verloren hun baan omdat Papakonstantinou brak met de Griekse traditie van zijn voorgangers, die jaar in jaar uit de echte cijfers verzwegen. Normaal werden stemmen vaak gewoon gekocht.
Maar goed. Eerlijkheid duurt het langst toch?
bekijk ook
Hotel Athene (BNNVARA)
Eerste aflevering van de zesdelige serie waarin Ingeborg Beugel toont wat de gevolgen zijn voor gewone Grieken van de crisis en de draconische maatregelen die de EU het land heeft opgelegd. Ze begint met een portret van de wijk Metaxourgio, in het centrum van Athene, waar Ingeborg woont en werkt. De buurtbewoners zijn hard getroffen door de crisis en weten nauwelijks het hoofd boven water te houden. Daar treft ze uiteindelijk ook het hotel waar de serie naar vernoemd is.
extra kijk- en leestips
Giorgos Papakonstantinou over de Griekse crisis
De voormalige Griekse minister van Financiën Giorgos Papakonstantinou bespreekt de bredere lessen die je kunt trekken uit de manier waarop de Griekse regering omging met de financiële crisis.
Medialogica
In deze aflevering van Argos-TV Medialogica is er een lange reconstructie gemaakt van de beeldvorming ten tijde van de eurocrisis. Er wordt hierover met verschillende betrokkenen gesproken uit de Nederlandse, Griekse en Europese politiek. Daarnaast komen journalisten van Der Spiegel, Bloomberg, The Financial Times en de BBC aan het woord.