Woedend moest dokter Giorgos Vichas toezien hoe de Griekse gezondheidszorg tijdens de crisis in elkaar stortte. Ineens konden de Grieken zich geen dokter meer veroorloven, als je er al één kon vinden.

Yiannis Barbazakos voert de monoloog van Giorgos Vichas op

een woeste monoloog

In een verlaten theater met afbladderende verf voert collega-arts en vriend Yiannis Barzakos de monoloog op die Giorgos Vichas geschreven heeft. Het is een generale repetitie voor de Dag des oordeels die Vichas voor ogen heeft, het moment dat de daders die de puinhoop van de Griekse crisis op hun geweten hebben bij elkaar worden gedreven. De dag dat Vichas ze confronteert met wat ze gedaan hebben en wat ze al die tijd liever niet zagen

Pierre Rezus/ VPRO

Terwijl jullie daar zitten zien jullie op jullie tweede en derde rij misschien nog de hoofden of ruggen van enkele belangrijke mensen. Maar ik zie alleen maar de mensen die hun levens hebben verloren in de economische crisis. [...] 

Jullie zijn verantwoordelijk. Wij waren allen getuigen. Ook al wijzen jullie vingers naar oud-premier Antonis Samaris, Jeroen Dijsselbloem of natuurlijk de EU.

Giorgos Vichas

de arts die bleef

De woeste monoloog slaagt er in om een fractie van de woede die cardioloog Giorgos Vichas in de periode na de bezuinigingscrisis die in 2009 begon, voelde te onderstrepen. Hij maakte legio absurde situaties mee in die periode, waarin Grieken aan hun lot werden overgelaten.

 
Vichas herinnert zich bijvoorbeeld nog levendig hoe een patiënt dringend een levensreddende hartoperatie moest ondergaan. De cardioloog pakte een defibrillator of schokapparaat en drukte het ding op het hart van de patiënt. Precies op dat moment stormde er een schuldeiser binnen. Of Vichas niet meteen op wilde houden: de operatie zou te duur zijn voor de man, die niet verzekerd was.

Cardioloog en toneelschrijver Giorgos Vichas

Giorgos Vichas en zijn dochtertje Nardos

Die patiënt was niet de enige. Veel Grieken waren alleen verzekerd als ze werk hadden. En dat was nou precies het probleem. Tijdens de crisis kon de cardioloog het niet over zijn hart verkrijgen om niets te doen, zoals de andere artsen.  

Veel Griekse artsen konden geen goed betaald werk vinden meer in Griekenland. Het land had immers aan een paar dure Atheense privéklinieken wel genoeg. De andere klinieken konden geen droog brood verdienen aan alle zorgmijders en wanbetalers. Meer dan 18000 artsen verlieten het land. 

Dokter Vichas bleef in Athene en richtte klinieken op waar iedereen gratis terecht kon. In 2015 wilde de Europese Unie hem een prijs geven voor zijn gratis klinieken. Maar hij weigerde de prijs. De EU is volgens Vichas namelijk medeschuldig aan de ellende in Griekenland.

extra kijk- en leestips

Een door schulden geteisterd land in de coronacrisis

Ondanks dat de financiele crisis van 2009 Griekenlands ziekenhuizen heeft gedecimeerd, lijkt het land de coronapandemie goed te hebben aangepakt, af te lezen aan een veel lager dodental dan veel andere Europese landen.

Dr.Yota Lourida, hoofd van de Covid-kliniek in het Sotiria-ziekenhuis in Athene, legt uit hoe haar intensive care-afdeling omging met de crisis en de stappen die het land heeft genomen om de mogelijk catastrofale gevolgen te verzachten.

De man die Griekse publieke sector hervormde

Maithreyi Seetharaman, presentator van Euronews, ontmoet Kyriakos Mitsotakis, de Griekse minister van de 'Administratieve Hervorming'. Ze stelt enkele lastige vragen over de mobiliteitsregeling en bezuinigingen in de publieke sector, en krijgt enkele onthullende antwoorden.