In het conservatieve katholieke Italië weigert zeventig procent van de artsen vrouwen te helpen bij abortus. In dit lastige klimaat probeert gynaecologe Elisabetta Canitano met haar abortuskliniek ongewenst zwangere vrouwen te helpen.

de strijd vóór 'de familie'

Matteo Salvini, partijleider van het rechtse Lega Nord, zou zich nooit openlijk uitspreken tegen abortus. Maar wat hij wel ontelbare keren gedaan heeft is zich uitspreken vóór de familie.

In de uitzending komen Italiaanse actievoerders aan bod die van de abortuswet af willen. Niet omdat ze vinden dat vrouwen geen eigen keuze mogen hebben maar dat de familie vrij baan moet krijgen. Dat is toch het allerbelangrijkste, de familie? Hoe kan een vrouw daar nou tegen zijn? 

Daarmee bedoelen de actievoerders een gezin met een man aan het hoofd, een vrouw en twee prachtige Italiaanse kindertjes. Een ideaalbeeld, nog uit de koker van Benito Mussolini. En verkrachtte vrouwen, mensen die een ander idee hebben van familie, of de mensen die geen gezinnetje willen stichten? Die horen er niet meer bij. 

Een actievoerder op een mars in Verona weet precies waarom hij de straat op is gegaan: 'We moeten gezinnen beschermen tegen nieuwe tendensen en absurde modeverschijnselen.' Op zijn minst opmerkelijk. Alsof de wereld verandert en Italië stil blijft staan. 

de strijd van 'de schuldigen'

In Italië is abortus (nog) een grondrecht, maar maar liefst zeventig procent van de Italiaanse gynaecologen geeft aan dat ze vrouwen die abortus willen plegen niet behandelen. Veel van hen zeggen dat ze dat doen omdat ze de universele mensenrechten willen beschermen. Maar welke 'universele mensenrechten' heeft een vrouw in barensnood? De artsen wilden Valentina Milluzzo bijvoorbeeld niet helpen. Zij is overleden omdat artsen gewetenswroeging zouden krijgen als ze haar een abortus zouden toestaan. 

In dit steeds conservatievere katholieke klimaat is de praktijk van gynaecologe Elisabette Canitano in Rome een belangrijke plek voor vrouwen. Canitano's privételefoon staat elke dag roodgloeiend. Voor veel vrouwen is Canitano hun enige hoop op een medisch verantwoorde en veilige abortus. 

Voor Canitano is haar werk een manier om op een toegepaste manier te strijden voor haar idealen. Ze is een feministe van het eerste uur, vertelt ze. Canitano: 'Vrouwen worden altijd gezien als "de schuldigen", zelfs als zij degene zijn die aangerand worden.'

extra kijk- en leestips

Wij willen ook rozen

De Italiaanse documentaire Wij willen ook rozen vertelt het verhaal van de Italiaanse feministische beweging. In tegenstelling tot die in andere landen richtten de activistische vrouwen in Italië zich vooral tegen het idee van de familie. Uit de documentaire blijkt goed wat de macht van de katholieke kerk is en de nalatenschap van Mussolini's familie-ideaal. Benieuwd naar hoe de vrouwen dit deden en wat hun erfenis is in het huidige Italië? Bekijk de documentaire. 

De opkomst van de abortusboycot Europa

Wat er in Italië gebeurt komt door heel Europa steeds vaker voor. Antiabortus of pro-life bewegingen krijgen in meerdere Europese landen steeds meer voet aan wal in de politieke mainstream. Volkskrant maakte er een gedegen analyse van. 

 
 
de dood van Valentino Miluzzo

Valentino Miluzzo overleed in barensnood nadat artsen haar hadden geweigerd om abortus te plegen. Dit voorval was een extreem voorbeeld van wat er kan gebeuren in een klimaat waarin het recht op abortus wordt ontzet. De Financial Times zet het verhaal op een inzichtelijke wijze uiteen.