Op 15 december december 2015 is Sjinkie Knegt gekozen tot Sportman van het Jaar 2015. De bijbehorende prijs, een beeldje van Jaap Eden, werd hem overhandigd door Reinier Paping, winnaar van de ijskoude Elfstedentocht 1963. De twee andere genomineerden voor de titel, springruiter Jeroen Dubbeldam en BMX’er Niek Kimmann, zaten erbij en keken er naar.
Shorttracker Sjinkie Knegt won brons op de Olympische Spelen in Sotsji en is wereldkampioen shorttracker 2015. De Fries met Chinese roots spreekt het liefst met zijn handen en zijn voeten.
sportman van het jaar
plakken pakken
OS: 1 x Brons
WK: 2 x goud, 3 x zilver, 1 x brons
EK: 9 x goud, 7 x zilver, 1 x brons
fanclub
Sjinkie heeft 1869 vrienden op Facebook en 5389 volgers op twitter. Zelf volgt hij slechts 89 personen. Begrijpelijk, volgen past ook minder goed bij iemand die gewend is om als eerste over de streep te komen.
Ás hy in dei net traind hat, is hy hyperaktyf'
Moeder Liesje Knegt over zoon Sjinkie in de Leeuwarder Courant, 22 november 2007
techniek
In de derde aflevering van Holland Sport zien we Sjinkie Knegt in de weer met techniek, op het ijs en in zijn vrije tijd.
Sjinkie is niet populair
Sjinkie is geen Fries maar Chinees. De shorttracker is vernoemd naar Sjing Ting, zijn uit China afkomstig overgrootvader. De kans dat Sjinkie een naamgenoot ontmoet is extreem klein. Bij de Nederlandse Voornamenbank van het Meertens Instituut zijn er ‘te weinig gegevens om de populariteit te tonen.’
overall
Machinebankwerker Sjinkie Knegt is gek op sleutelen. Hij ontwerpt en maakt niet zijn eigen schaatsslijpblok en ook ploeggenoten gebruiken inmiddels een lichtgewicht Knegt-blok. In zijn vrije tijd knapt hij de ene na de andere oude auto op. Naast een auto van de sponsor beschikt Knegt over twee Volkswagens 1500 uit 1967 en een Scirocco Type 1 uit 1974. Allemaal opknappers. ‘Ze zijn klein, vrij laag en heel licht. Daarmee zijn ze interessant voor wat ik leuk vind: ze sneller maken,’ aldus Knegt op HP/DETIJD.nl.
ANAGRAM VAN DE WEEK: ENG IJS KNIKTE
zien
Opticien Guus Brillen (‘Dat zie je!’) is een van sponsors van Sjinkie Knegt. Eigenaar Guus Starrenburg spreekt van een win-winsituatie.
‘Ik sponsor zijn brillen. Dat zijn sportzonnebrillen van Oakley. Elke keer als er een nieuw model komt regel ik er eentje voor hem bij de vertegenwoordiger. Sjinkie lijkt wel zo’n acrobaat, en het gaat er vaak best ruig aan toe, maar hij is heel zuinig op zijn brillen. Het is geen toeval dat ik sponsor ben. Sjinkie is een neef van mijn vrouw, zijn vader is de broer van mijn schoonmoeder. We kennen elkaar dus al lang en zien elkaar regelmatig. Hij en Fenna hebben in de zomer ook een dochtertje gekregen. Zijn we nog op kraamvisite geweest. Er was dus al een band. Wij sponsorden hem al toen hij nog onbekend was. Nu is hij beroemd. Of dat succes door onze de bril komt? Misschien wel, ha ha. Sinds kort heeft hij ook een schaatstas van hetzelfde merk. Staat ons logo op. Zet hij af en toe een foto op twitter of facebook. Zo gaat dat in de marketing. Leuk toch, een win-winsituatie. Nee, we sponsoren geen lenzen. Sjinkie heeft geen sterkte.’
huldiging
Marten Jan de Jong (9e bij Trekkertrek Bantega 2014 in de klasse 4500-5500 op de Fendt 313 Vario) bestuurde de trekker met voorlader waarop Sjinkie Knegt en zijn vriendin Fenna op 20 maart na het winnen van de wk-titel werden rondgereden.
Waar kwam die trekker vandaan?
‘Ik ben boer. Die trekker is van het bedrijf dat ik samen met mijn vader en broer heb. We begonnen bij een boerderij aan de Middenweg. Daar zijn Sjinkie en zijn vriendin Fenna opgestapt en daarna zijn we naar het midden van dorp gereden voor de huldiging. Dat is ongeveer zevenhonderd meter. Duurde een minuut of vijf. We reden ongeveer twee, drie kilometer per uur.’
Dat kan Sjinkie sneller. Stonden ze in de voorlader van de trekker.
‘Nee, ze zaten. Op een oud bankstel. Dat kwam van het bestuur van de ijsclub. We gebruiken de voorlader trouwens wel vaker om iemand op te tillen als we geen zin hebben om de ladder te pakken.
Fenna was al zwanger. Durfden ze wel in te stappen?
‘Jawel. Ze gingen zo mee. Ik denk dat ze er ook al wel van wisten.’
Is dat niet levensgevaarlijk?
‘Ach gevaarlijk. Je moet wel goed uitkijken met zoveel mensen om je heen. Nee, er was geen politie.’
Wilfried de Jong
Het is hartje zomer in het Friese dorpje Bantega. Wereldkampioen shorttrack Sjinkie Knegt scharrelt wat rond in het ouderlijk huis. Hij heeft net de bovenverdieping verbouwd. Sjnikie wordt vader en gaat op de eerste verdieping wonen met vrouw en kind. De schaatser loopt naar het schuurtje in de achtertuin. Tussen de rommel vindt Sjinkie het zelfgebouwde motortje waarop hij al scheurde toen hij vijf jaar oud was. Samen met zijn vader trekt hij het oude ding de tuin in. Het kindervoertuig zit onder spinrag, maar ze krijgen het aan de praat. Met draaiende motor rijdt Sjinkie via de keuken naar buiten en scheurt even later met rachtig kilometer per uur voorbij. Zonder helm. Boven kijkt zijn zwanegere vrouw haar man na. Ze weet het al zo lang ze hem kent: Sjinkie kan niet stilzitten.