Na de oorlog worden de Sudetenduitsers in Tsjechië hardhandig aangepakt: in het gunstigste geval verdreven, in het ernstigste verkracht en vermoord. Fotograaf Lukáš Houdek reconstrueerde en verbeeldde deze zwarte bladzijde in de geschiedenis van zijn land in de controversiële serie 'The Art of Killing'.

Krijgt het bevrijdingsfeest in Nederland een duistere kant met het publiekelijk scheren van ‘moffenmeiden’, het verbleekt bij wat er gebeurt in Tsjechië. Duizenden Duitsers worden hardhandig het land uit gezet, verkracht en vermoord. President Edvard Beneš roept zelfs – met oog voor ironie, maar zonder mededogen – op tot de ‘oplossing van het Duitse vraagstuk’.

De Tsjechische fotograaf Lukáš Houdek ving die verschrikkingen van de naoorlogse dagen – die in zijn land lang onbeschreven en onbesproken bleven – in de beeldenserie The Art of Killing: reconstructies van executies en martelingen met behulp van barbiepoppen. Dat zorgde voor de nodige ophef in zijn thuisland.

Hieronder kun je enkele van zijn foto's bekijken: meer nog vind je er op zijn site, hier.

Orlické Hory

26 mei 1945. Anna Pautsch, een 21-jarige basisschoollerares wordt mishandeld en opgehangen.

Postoloprty

Mei 1945. Honderden worden vermoord in en rond de barakken van Postoloprty, waaronder meerdere minderjarige jongens.

Brněnský pochod smrti

30 en 31 mei 1945. De dodenmars van Brno: een lid van de revolutionairen stapt op een Duitse baby. Gedurende en als gevolg van de deportatie van de Duitsers die niet in staat zijn te werken, sterven minstens 1.700 mensen.

Žatec

Juni 1945. Vrouwen en kinderen worden beroofd van hun sieraden en verkracht in de barakken van Žatec.

Mirošov u Rokycan

Zomer 1945. Massagraf met tientallen gemartelde oorlogsgevangenen.

Bukov

11 juni 1945. Karel en Markéta Kutscher, allebei ongeveer tachtig jaar oud, plegen zelfmoord in hun appartement.

Bukov

1949. Een jong gezin in het appartement van de Kutschers.