Wie is Christa Testerink?

In de zevende aflevering van Grote vragen zie je plantenbioloog Christa Testerink. Zij zoekt uit hoe planten hun omgeving waarnemen en wil ze beter bewapenen tegen zout in de bodem.

Water op een akker sproeien is goed voor de oogst van dit jaar, maar kan het land op den duur onbruikbaar maken. Het water verdampt, zout blijft achter. Jaar op jaar. Droogte en verzilting vormen een enorme bedreiging voor de landbouw, en dus voor mensen. En die problemen nemen alleen maar toe naarmate de wereld verder opwarmt.

Christa Testerink onderzoekt hoe planten zich ontwikkelen en hoe hun wortels groeien onder moeilijke omstandigheden. Met de kennis die dat oplevert zijn gewassen als rijst, tarwe, tomaten en aardappels beter bestand te maken tegen zout en droogte. De techiek om dat te doen ligt al klaar, maar dat we die straks ook toepassen is nog geen uitgemaakte zaak; in elk geval niet in de Europese Unie. Maar even afgezien van die toepassingen: Testerink onderzoekt dit vooral uit pure interesse, omdat ze wil begrijpen hoe het werkt. Maatschappelijke relevantie is voor haar een mooie bijkomstigheid. 

carrière

Christa Testerink (1973) studeerde aan de VU en koos voor de richting Moleculaire Biologie en Biochemie.  Na haar masters en promotie bij de Universiteit van Leiden ging ze aan de Universiteit van Amsterdam werken, waar ze nog even hoogleraar celbiologie van planten werd voordat ze eind 2017 verkaste naar een leerstoel Plantenfysiologie in Wageningen. Ze ontving zowel Veni, Vidi als Vici-beurzen van NWO om de moleculaire mechanismen te onderzoeken waarmee planten hun ontwikkeling bijsturen als ze het moeilijk hebben. Ook kreeg ze een prestigieuze ERC Consolidator grant voor haar onderzoek over de vraag hoe planten zout waarnemen. Dit is de site van haar onderzoeksteam.

Drie boekentips van Christa Testerink

  • Botanische Revolutie: de plantenleer van Charles Darwin - Norbert Peeters (2016)
    De vader van de evolutieleer wijdde zijn halve carrière aan het bestuderen van planten en deed veel belangrijke ontdekkingen, maar dat is in de vergetelheid geraakt. Dit toegankelijke boek doet daar wat aan. Geschreven door de botanisch filosoof die je ook in deze aflevering van Grote vragen ziet. 
  • Tomorrow’s table: Organic Farming, Genetis, and the Future of Food - Pamela C. Ronald en Raoul W. Adamchak (2008)
    Zij is plantenbiotechnoloog, hij biologisch boer. Ze zijn getrouwd en verenigen ook hun vakkennis in dit boek over de toekomst van ons voedsel. Met die combinatie kunnen we in 2050 een verdubbelde wereldbevolking voeden zonder de natuur te vernietigen, betogen ze.
  • De uitvinder van de natuur - Het avontuurlijke leven van Alexander von Humboldt - Andrea Wulf (2017)
    'Dit boek geeft een mooi beeld van een extreem gedreven onderzoeker, zijn internationale reizen en zijn wetenschappelijk netwerk. Iemand die toen al (rond 1800!) het besef had dat de mens de natuur en het klimaat blijvend aan het veranderen was.'

lees meer en kijk korte video's