Wie is Peter Bos?

In de zesde aflevering van Grote vragen zie je biopsycholoog Peter Bos, die wil weten wat er in je lichaam gebeurt als je voor iemand anders zorgt.

De grote vraag van de meeste ouders is: hoe moet je een kind opvoeden? Dit vraagt Peter Bos zich ook dagelijks af. In zijn werk is de vraag breder dan dat: welke factoren hebben een impact op ons zorggedrag? Die kunnen afhankelijk zijn van iemands biologische grondslag, maar ook van omgevingsfactoren. Peter Bos is bijzonder geïnteresseerd naar de rol van hormonen hierin. 

Zo wil hij, via interdisciplinariteit met andere vakgebieden zoals pedagogiek, steeds meer over ons zorggedrag achterhalen. Peter is de jongste wetenschapper die we portretteren. Hij staat nog aan het begin van zijn veelbelovende carrière.

Een opvoedingsdeskundige is hij trouwens uitdrukkelijk niet. Wie praktisch advies wil, kan beter een boek als dit lezen, vindt hij, of van dit boek opsteken dat al die opvoeddeskundigheid ook maar relatief is.

carrière

Peter Bos (1983) is universitair hoofddocent Pedagogische Wetenschappen bij de Universiteit van Leiden. Hij heeft bij de Universiteit van Utrecht zijn masters Biologische Psychologie gedaan en vervolgens promoveerde hij hier cum laude in Sociale Neuro-endocrinologie. Hij heeft zowel nationale als internationale erkenning in de media ontvangen voor zijn onderzoek en deelt regelmatig zijn werk met het algemene publiek. Inmiddels heeft hij meer dan veertig publicaties op zijn naam staan en ontving hij diverse beurzen. Onder andere een Veni-subsidie om zijn eigen onderzoeksrichting van neuro-endocrinologie binnen zorggedrag verder te ontwikkelen. Hij is regelmatig in de media te vinden.

Boekentips van Peter Bos

  • Een tijd voor empathie - Frans de Waal (2009)
    Mamma's laatste omhelzing - Frans de Waal (2020)
    'Mooie boeken over de emotionele processen die we delen met andere diersoorten, en het ontstaan van pro-sociaal gedrag.'
  • Behave: The Biology of Humans at Our Best and Worst - Robert Sapolsky (2017)
    'Een uitgebreid een aantrekkelijk geschreven overzicht van de biologische processen die menselijk (sociaal) gedrag voortbrengen' Bekijk een interview met Sapolsky over dit boek bij Human. 
  • Becoming Attached: First Relationships and how They Shape Our Capacity to Love - Robert Karen (1998)
    'Een goede beschrijving van het ontstaan van de hechtingstheorie.' Lees hier een artikel van de auteur in the Atlantic, uit 1990, met dezelfde titel.
  • De opvoedparadox - Alison Gopnik (2017)
    'Over de ontwikkeling van kinderen en hoe dat aansluit bij de manier waarop we over opvoeden denken.'