Donald Trumps aanval op de bestaande orde bereikte deze week de oevers van Zuid-Afrika.
De Amerikaanse president kondigde aan alle financiële hulp aan Zuid-Afrika stop te zetten. Met een pennenstreek beëindigde hij de 400 miljoen dollar die bestemd is voor aids- en tuberculosepatiënten. Zijn reden: 'Zuid-Afrika is bezig land te confisqueren en behandelt bepaalde mensen HEEL ERG SLECHT,' schreef Trump op zijn eigen TruthSocial.
Zijn minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio voegde eraan toe dat hij niet naar de aanstaande top van de G20 in Johannesburg zal afreizen. 'Zuid-Afrika doet allemaal slechte dingen. Privaat land onteigenen. En via de G20 solidariteit, gelijkheid, en duurzaamheid promoten. In andere woorden: diversiteitsbeleid en klimaatverandering.'
De wereld volgens Tucker Carlson
9 februari 2025
Trump met Rubio
geschiedenis van landjepik
Dit zijn niet zomaar oprispingen. Aan dit soort berichten gaat een intensieve lobby vooraf, die via Tucker Carlson van Pretoria naar Washington loopt.
Dat interessante lijntje zag ik deze week ook op de Westelijke Balkan opduiken. Daarover zo meer.
Trump mengt zich direct in een zeer polariserend debat in Zuid-Afrika over land. Meer dan dertig jaar na apartheid is nog altijd zeventig procent van het bebouwbare land in Zuid-Afrika in handen van witte Zuid-Afrikanen.
Dit is het gevolg van een reeks (apartheids)wetten die tussen 1913 en 1994 meer dan 3,5 miljoen Zuid-Afrikanen van kleur dwongen hun grond en huis te verlaten. De Zuid-Afrikaanse regering nam in januari een wet aan die het mogelijk maakt voor de regering om land te onteigenen.
Experts betwijfelen of die wet echt de geschiedenis van landjepik kan rechtzetten.
buitenlandse inmenging
|
Trump in gesprek met Carlson
vechtgesprek
|
Carlson interviewt Poetin
erkennen/ontkennen
|
weifelend imago
|
Carlson interviewt Poetin
Lees-, kijk- en luistertips van de redactie
- Voor onze podcast Achter de Frontlinie reisden we af naar Brussel, voor een opname tusen de opgezette olifanten en krokodillen in het omstreden Afrika Museum. Daar spraken we met de Congolese Nadia Nsayi, die in De Morgen dreigde het museum te verlaten en haar eigen directeur 'zwak leiderschap' verwijt. Het museum durft volgens haar niet het echte verhaal over de Belgische geschiedenis in Congo te vertellen en houdt het liever gezellig. Natuurlijk spraken we ook over de ontwikkelingen in Oost-Congo.
- Wil je de opmars van de door de Rwandese regering gesteunde rebellengroep M23 beter begrijpen, dan raden we je zeker aan om Corridors of Power te kijken. De derde aflevering zoomt in op de Rwandese genocide in 1994. Let op: deze aflevering is alleen na 20.00 uur te bekijken op NPO Start.
- Lees in dat verband ook de tip van collega Thomas van Linge die dit verhaal in de Guardian las over de vele gesneuvelde soldaten uit Rwanda in het oosten van Congo. De bodybags maken het moeilijk voor Rwanda’s president Paul Kagame om te blijven ontkennen dat zijn troepen bij de oosterburen aanwezig zijn.
- Een tip voor iedereen die geïnteresseerd is in de zoektocht naar Bolle Jos, die plots opdook in Sierra Leone en een relatie onderhoudt met de dochter van de president. Dit verhaal van Africa Confidential is gratis te lezen en staat vol nieuwe details. En kijk nog eens naar onze documentaire Mr. Gus, handelaar in oorlog (2020). De vriendschap van de Nederlandse zakenman Guus Kouwenhoven met de wegens oorlogsmisdaden veroordeelde president van Liberia is een kopie van het verhaal van Bolle Jos in buurland Sierra Leone.
- Aanstaande zondag vindt de vijfde editie van de ZAM Nelson Mandela-lezing plaats in het Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Ditmaal spreekt de Keniaanse onderzoeksjournalist en opiniemaker John-Allan Namu, over de door jongeren gedreven protestbeweging in zijn land. Meer informatie, inclusief het randprogramma, vind je hier.
- Over Mandela gesproken: deze maandag (22.20 uur, NPO 2) kun je de eerste aflevering kijken van het documentairedrieluik Free at Last: Onopgeloste verhalen over de apartheid. De makers vertellen er meer over aan de VPRO Gids.
- Over de oorlog die nú plaatsvindt in Europa, in Oekraïne, kun je onder meer Jelle Brandt Corstius horen spreken op donderdag 20 februari in TivoliVredenburg. Jelle is net terug uit Oekraïne en deelt op deze avond fragmenten uit zijn nieuwe serie Van Moskou tot Maidan. Samen met zijn gasten kijkt hij vervolgens naar de vraag: hoe staat het land er nu voor? Alle informatie vind je hier.
- Tot slot: afgelopen week opende de tentoonstelling van Sakir Khader, Yawm al-Firak, in FOAM. De winnaar van de Zilveren Camera is ons natuurlijk goed bekend: je kunt zijn reportages voor Frontlinie nog steeds kijken op NPO Start, of naar het gesprek met hem in Achter de Frontlinie luisteren. En dus naar zijn tentoonstelling gaan, die we warm aanraden.
Tot de volgende,
Bram Vermeulen