|
Geschiedenis herhaalt zich niet, maar rijmt wel degelijk
26 januari 2025
De filmposter voor Soundtrack to a Coup d'Etat (2024)
leegroof van een land
Het verhaal is wel bekend: de eerste premier van Congo, Patrice Lumumba, werd vermoord door een samenwerking tussen de geheime diensten van de VS en oud-kolonisator België.
Allemaal om te voorkomen dat zij hun toegang tot de uraniummijnen en andere grondstoffen na de onafhankelijkheid van Congo zouden verliezen. De moord op Lumumba maakte de weg vrij voor de corrupte Mobutu Sese-Seko, die daarna dertig jaar lang de leegroof van zijn land zou faciliteren.
De film verweeft die brute imperialistische politiek met de jazz van die tijd, waardoor een parallelle vertelling ontstaat tussen het beeld en het geluid van dit verhaal. Daarin laat de regisseur zien dat muzikanten als Louis Armstrong –tegen hun weten- onderdeel waren van die samenzwering. Armstrong wordt naar de Congolese provincie Katanga gevlogen voor een concert, dat als rookgordijn dient voor CIA-agenten die de moord op Lumumba moeten uitvoeren. ‘Vandaag heeft hij een saxofoon. Morgen is hij een spion.’
Premier Patrice Lumumba geeft een speech in augustus 1960, een halfjaar voordat hij vermoord wordt
niks nieuws
Er is een reden waarom die film me maar niet loslaat: er liggen heel directe lijntjes met het heden. We zien Nikita Chroetsjov als het hoofd van de Sovjet-delegatie, roffelend met zijn vuisten en schoenen op de tafels van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, terwijl hij dekolonisatie bepleit.
Ik moest denken aan al die Afrikaanse landen die onlangs de Europeanen en Amerikanen uitzwaaiden en de Russen en hun huurlingen verwelkomden. En ik denk aan de president van de Centraal Afrikaanse Republiek, Faustin-Archange Touadéra, die me geïrriteerd vroeg waarom ik zo geïnteresseerd was in zijn Russische lijfwachten. Huurlingen van Wagner.
Zijn land had tenslotte al sinds de tijd van Chroetsjov een warme relatie met Moskou. Niks nieuws.
gevestigde orde uitdagen
We zien in de film de Bandung Conferentie van 1955, waarin Nasser (Egypte), Nehru (India) en Enlai (China) zich gedragen als de vlaggendragers van een nieuwe, gedekoloniseerde wereld.
David Van Reybrouck vat deze beweging in zijn boek Revolusi: Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld samen als een globale beweging. Toen heetten die de ‘Niet-Gebonden Landen’ - tegenwoordig de BRICS - die de gevestigde orde opnieuw uitdagen.
Hoe meer Trump zich uit die orde terugtrekt, met dichte grenzen, hoge tarieven en een stop op alle ontwikkelingshulp, hoe meer die nieuwe orde de plek van Amerika als wereldmacht zal innemen.
Een soldaat van de Armed Forces of the Democratic Republic of Congo (FARDC) rijdt op een tank naar Sake, een voorstad van Goma, in een poging M23 daar tegen te houden
nergens zonder mineralen
Soundtrack to a Coup d’Etat is een eindeloze reeks van zwartwit beelden, maar af en toe flitsen er felverlichte reclames van Tesla of Apple doorheen.
Om maar te zeggen: Congo is nog steeds de grondleverancier voor de producten van Amerika’s huidige miljardairs. Elon Musk en Tim Cook stonden stoer te doen op het podium naast isolationist Trump, maar zonder Congo’s mineralen zijn ze nergens.
Terwijl ik dit schrijf, is de Oost-Congolese stad Goma omsingeld door rebellen van de M23-militie. Volgens de Verenigde Naties wordt M23 gesteund door buurland Rwanda, dat een doorvoerhaven is voor ondermeer coltan, een belangrijke grondstof voor batterijen.
De strijd die Patrice Lumumba zijn leven kostte, werd door de CIA verkocht als een strijd tegen het communisme. Maar zoals Gimonprez laat zien, moest die strijd de overwinning van het grenzeloze kapitalisme veiligstellen.
Datzelfde kapitalisme waar Musk, Cook en Trump vervolgens groot mee zijn geworden.
Lees-, kijk- en luistertips van de redactie
|
Tot de volgende,
Bram Vermeulen