Wat verbindt de staatsgrepen in Afrika, de oorlogen in Oekraïne en Gaza, en de oplopende spanning in de Balkan?

In een nieuwe aflevering van Frontlinie legt Bram Vermeulen de verbinding tussen al deze crises en ziet het beeld opdoemen van een kwetsbaar en eenzaam Europa. Een continent waar twintig jaar geleden nog iedereen bij wilde horen, maar dat door machtswisselingen en oorlogen steeds meer geïsoleerd raakt. 

meer over deze aflevering

2023 was het jaar van staatsgrepen over de hele breedte van Afrika tegen regeringen die Europa goedgezind zijn. Terwijl de militaire regimes in Mali, Burkina Faso, Niger en Soedan alle banden verbreken met Europa, zetten ze de deur wagenwijd open voor Rusland, dat huurlingen stuurt en samenwerkingen aangaat met de junta’s.

Niet alleen veel Afrikaanse landen weigeren Rusland te veroordelen voor de inval in Oekraïne, ook veel landen in Zuid-Amerika en Azië blijven warme banden onderhouden met Moskou. Ook dichter bij huis, in de Balkan, stookt Rusland anti-Europese sentimenten op in Kosovo en het Servische deel van Bosnië.

De oorlog in Israël en Gaza heeft die kloof tussen het Westen en de rest in 2023 verder vergroot. Terwijl een meerderheid van de leden van de Verenigde Naties oproepen tot een staakt-het-vuren, houden West-Europese regeringen als Nederland vast aan de Amerikaanse lijn van onvoorwaardelijke steun voor Israël. 

Intussen bouwen Europese landen steeds hogere hekken tegen migranten uit andere werelddelen, terwijl de eigen industrie lijdt aan grote personeelstekorten als gevolg van de vergrijzing in Europa. Frontlinie ziet hoe de hekken en de uitzettingen van Afrikaanse migranten indruisen tegen de eigen economische belangen van een eenzaam continent. 

schrijf je in voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op de nieuwsbrief van Frontlinie en ontvang elke twee weken extra verhalen, achtergronden en lees-, kijk- en luistertips in je inbox.