De onrust op Nieuw-Caledonië is toegenomen: de inheemse Kanaks eisen hun onafhankelijkheid en in een poging het verzet te onderdrukken, heeft de Franse regering duizenden extra agenten naar het eiland gestuurd. Temidden van de gewelddadige confrontaties probeert Bram Vermeulen te achterhalen waarom Frankrijk zo vastbesloten lijkt om de controle over het eiland te behouden, ondanks de groeiende roep om zelfbeschikking van de lokale bevolking.
Het eiland blijkt een van de grootste nikkelvoorraden ter wereld te hebben, een grondstof die onmisbaar is voor de batterijen in elektrische auto’s en de ‘groene’ energietransitie. De onafhankelijkheidswens van de Kanak bedreigt daarmee de toekomst van Europa. Parijs vreest echter dat de onafhankelijkheidsstrijd van de Kanak zal uitlopen op een overname van het eiland door een andere grootmacht in de regio die ook naar nikkel snakt: China.
Bram Vermeulen interviewt lokale leiders, vertegenwoordigers van de Kanak-beweging en de Franse autoriteiten. Hij onderzoekt de historische en geopolitieke context van het conflict en gaat hij op zoek naar de belangen van Frankrijk in de regio. Waarom blijft het eiland zo waardevol voor Frankrijk? Wat betekenen deze spanningen voor de toekomst van Nieuw-Caledonië en de bredere discussie over koloniale erfenissen en onafhankelijkheidsbewegingen?
Frontlinie biedt een diepgaande blik op de situatie, die niet alleen de toekomst van Nieuw-Caledonië beïnvloedt, maar ook álle relaties tussen voormalige koloniale machten en hun overzeese gebieden.