Met die vraag zijn al heel wat onderzoekers en journalisten aan de slag gegaan, met als gevolg een reeks artikelen, getuigenverslagen en rapporten, die ook op cruciale details van elkaar verschillen. Belangrijke twistpunt is de aanwezigheid van Taliban-aanhangers in de vallei in de zomer van 2007: in welke aantallen waren zij er, hoe lang en op welke plekken? Het ministerie van Defensie spreekt over achthonderd tot duizend strijders, maar verschillende getuigen – aan beide kanten van het conflict – spreken deze aantallen tegen.
Ook de inzet van artillerie en luchtsteun door Nederlandse militairen is onderwerp van discussie. Is hierbij het oorlogsrecht – dat burgers moet beschermen en onder meer voorschrijft dat er zicht moet zijn op doelwitten – gevolgd? Vooral deze vraag is door onderzoekscommissies onder de loep genomen en is inzet van de rechtszaak die door nabestaanden is aangespannen tegen de Nederlandse staat.
Wat we zeker weten is dit: van 15 tot en met 17 juni 2007 vinden er een reeks gevechten plaats tussen Nederlandse militairen (als onderdeel van de coalitie ISAF) en Taliban-strijders in de Chora-vallei in Uruzgan. Daarbij worden een aantal Afghaanse politieposten door de Taliban veroverd en worden Nederlandse militairen teruggedrongen naar het districtscentrum van Chora.
Onder meer omdat de vallei een belangrijke strategische positie heeft in de provincie, wordt besloten dat de troepen stand moeten houden en dat hiervoor gebruik gemaakt mag worden van artillerie en luchtaanvallen. Zo vinden er in de nacht van 16 op 17 juni verschillende bombardementen plaats, waarbij ook burgers geraakt worden.
Uiteindelijk weten de Nederlandse troepen in de dagen hierna het gebied opnieuw onder controle te krijgen. In totaal wordt het aantal burgerdoden geschat op vijftig tot tachtig. In maart 2021 spannen nabestaanden een civiele rechtszaak aan tegen de Nederlandse staat om schadevergoeding te eisen: ze betogen daarbij dat de Nederlandse bombardementen ongericht waren. In Frontlinie stellen ze daarbij ook dat de Taliban-strijders zich op dat moment al teruggetrokken hadden. Op 11 november 2022 zal de rechter hierover uitspraak doen.
In de aanloop naar de rechtszaak bezoekt Sakir Khader de Chora-vallei en spreekt met nabestaanden en getuigen van de bombardementen. Wil je meer weten over de slag om Chora? Sinan Can maakte voor BNNVARA in 2016 (Onze missie in Afghanistan: De slag om Chora) en in 2021 (Verraad van Chora) een reconstructie van de gebeurtenissen daar en sprak daarover onder meer met Nederlandse militairen die destijds in het gebied waren.