Waarom blijft verkrachting vrijwel altijd ongestraft? En wat maakt dat het systeem keer op keer faalt in de aanpak van seksueel geweld? In haar persoonlijke gedreven documentaire 'Blauwe ballen en andere verkrachtingsmythes' onderzoekt Sunny Bergman waarom seksueel geweld een probleem van epidemische proporties is en hoe we dat kunnen doorbreken.

Uit onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de vrouwen seksueel geweld meemaakt (bron: Rutgers en CBS), maar dat is slechts het topje van de ijsberg. Als zo veel vrouwen seksueel geweld meemaken, wie zijn dan diegenen die hen dat aandoen? En wat maakt dat het systeem keer op keer faalt in de aanpak van seksueel geweld?

In persoonlijke overdenkingen over haar eigen ervaringen met seksueel geweld en in openhartige gesprekken met zowel slachtoffers als (potentiële) daders, laat Sunny Bergman in Blauwe ballen en andere verkrachtingsmythes zien hoe we als maatschappij omgaan met seksueel geweld. De nieuwe Wet seksuele misdrijven - waarin consent centraal staat - is een stap vooruit, maar wat maakt dat het systeem nog steeds faalt?

wat als je aangifte doet?

In observerende scènes bij de zedenrecherche en in de rechtbank zien we hoe mensen vastlopen in een systeem waar 'Zijn woord tegen het hare' en 'Eén getuige is geen getuige' de boventoon voeren. Wie bepaalt dat er sprake is van seksueel geweld? En wat gebeurt er als je besluit aangifte te doen?

Sunny Bergman: 'Sinds #Metoo zijn er voortdurend schokkende onthullingen over sectoren in de maatschappij waarin seksueel geweld stelselmatig voorkomt. De daaropvolgende debatten richten zich mijns inziens te veel op geïsoleerde incidenten: de daders worden monsters genoemd en iedereen haast zich afstand van hen te nemen terwijl er structureel niets verandert. Ondertussen lijkt een dieper begrip van waarom seksueel geweld zo veel mensen treft nog altijd ver weg.'

Blauwe ballen en andere verkrachtingsmythes is een coproductie van Tomtit Film en VPRO en is tot stand gekomen met steun van het NPO-fonds en CoBO. Deze film heeft de wereldpremiere bij Movies that Matter op 22 maart en wordt daar een aantal keer vertoond. Op vrijdagavond 28 maart is er een speciale vertoning in samenwerking met NPO DOC.

Over Sunny Bergman

Sunny Bergman (1972) maakt persoonlijke essayistische documentaires die de publieke opinie beïnvloeden. Met haar films probeert ze bewustzijn te creëren en maatschappelijke

veranderingsprocessen op gang te brengen - vooral op het gebied van feminisme en antiracisme. Voor de VPRO heeft ze de afgelopen jaren o.a. de volgende documentaires gemaakt: Oproerkraaiers, Man Made, Zwart als roet, Wit is ook een kleur, Beperkt houdbaar, Sletvrees en Sunny Side of Sex.