Portugal zucht onder een torenhoge werkloosheid, maar intussen groeit de economie van Angola - waar men Portugees spreekt - als kool. Veel Portugezen komen daarom de laatste jaren naar het Afrikaanse land om er te werken. Onder deze gastarbeiders zijn ook zogenaamde 'retornados' - mensen van Portugese afkomst die rond 1975 het land in allerijl ontvluchtten en nu een radicaal ander Angola aantreffen dan ze destijds hebben achtergelaten.
Niet iedereen vluchtte. Bram bezoekt een oude vrouw die haar boerderij tot drie keer toe vernietigd zag worden in de burgeroorlog. Steeds is hij weer opgebouwd. Haar jongere schoonzus is hier opgegroeid, maar vluchtte in 1976 naar Portugal. 'Alleen heel moedige mensen bleven hier in de jungle. Jonge mensen, zoals mijn neven en ik, gingen weg.' De oorlog was heel gewelddadig, vertelt ze, en bovendien was verder studeren in Angola daardoor onmogelijk geworden.
Echt rustig was het in de jaren daarvoor ook al niet, want die oorlog begon als twaalf jaar onafhankelijkheidsstrijd. Het geweld ging na de onafhankelijkheid naadloos over in een dertig jaar durende burgeroorlog. Sinds 2002 is dat voorbij en is de economie in een groeistuip terechtgekomen. Er zijn nu steenrijke Angolezen, zoals de jonge vrouw die Bram bezoekt in haar reusachtige huis in Luanda. Een Portugese designer is bezig de inrichting te perfectioneren.