De overtuiging van maakbaarheid van land en volk heeft er in de afgelopen dertig jaar voor gezorgd dat Zuid-China de ‘Fabriek van de wereld’ is geworden.

Alles wat een stekker heeft, bevat wel een onderdeel dat uit China komt. Met diezelfde explosieve dadendrang wil China nu ook vóór 2050 het Wereldkampioenschap voetbal bereiken. Althans, dat is de missie van president Xi Jinping.

Maar is dat haalbaar? Hoewel Ruben nog niet onder de indruk is van het voetbaltalent van China, staat hij uit volle borst met 60.000 fans mee te juichen als Evergrande voor de zevende keer op rij landskampioen wordt. Ook dringt hij door in de Chinese schatkamer van het voetbal, een gigantisch trainingscomplex voor jonge talenten.

interactieve foto's: De belofte & De spookstad

Ook online neemt Ruben Terlou je mee Door het hart van China: in een reeks interactieve, zeer gedetailleerde foto's komen extra verhalen aan bod die niet of maar gedeeltelijk in de televisieserie voorbij komen.

Zo neemt Ruben je in De belofte mee naar het stadion van voetbalclub Guangzhou Evergrande en in De spookstad naar Lanzhou New Area – een miljoenenstad die eerst in zijn geheel wordt gebouwd, voor er mensen komen te wonen. Ga naar de interactieve site via de link hiernaast en lees hier meer over het project.

factsheet

overtreffende trap
De Parelrivierdelta, waar onder andere de steden Shenzhen en Guangzhou liggen, is het snelst geürbaniseerde gebied in de geschiedenis en het grootste stedelijke gebied ter wereld, zowel qua oppervlakte als qua inwonersaantal. In 2010 telde het gebied 42 miljoen inwoners en bestreek het een oppervlakte twee keer zo groot als de stad Shanghai.

uit de grond gestampt
Tussen 1984 en 2010 groeide de oppervlakte van verstedelijkte gebieden in China van 8.842 km2 naar 41.768 km2. Om deze steden uit de grond te stampen joeg China er tussen 2011 en 2013 meer beton doorheen dan de Verenigde Staten in de hele twintigste eeuw.

staalproductie
China is de grootste staalproducent ter wereld. Volgens de World Steel Association produceerde China een kleine 832 miljoen ton (831.7) in 2017, bijna de helft van de productie wereldwijd. ​

vervuiling
In de omgeving van Beijing is de staalindustrie de belangrijkste bron van luchtvervuiling. Om deze vervuiling te bestrijden kwam de regering met een actieplan, waardoor tientallen staalfabrieken hun staalproductie verminderden of helemaal stopten in de winter van 2017-2018.

nieuwe metropool
In 2017 kondigde de Chinese regering de bouw van een nieuwe metropool aan. Xiongan New Area, ongeveer 100 km ten zuidwesten van Beijing, moet uiteindelijk drie keer zo groot worden als New York.

lingeriestad
In China bevinden zich zogeheten feature towns, waarin de hele industrie zich focust op één product. Zo meldde de Financial Times dat zestig procent van China’s gehele lingerieproductie uit het provinciestadje Dongwangji komt. Datang, ook wel bekend als Sock City’, is gespecialiseerd in – je raadt het al – sokken.

sportsteden
Voetbal is niet de enige sport op de agenda van de Chinese regering. Om de nationale sportindustrie te ontwikkelen en de gezondheid van haar inwoners te verbeteren is China van plan honderd 'sportsteden' te bouwen, waar bezoekers zich in kunne bekwamen in verschillende sporten.

meer ontdekken

op zoek naar de prijs van goedkoop

DE PRIJSVECHTER

Nooit eerder in de geschiedenis was er zoveel te koop, voor zo weinig geld. De verleiding van de goedkope spulletjes is niet te weerstaan. Prijsvechters als Action, Big Bazar en Flying Tiger doen goede zaken. Maar steeds vaker knaagt er iets bij de kassa. Hoe komen al die spullen eigenlijk zo goedkoop in het schap? En tegen welke prijs? Zijn we van de consumptiemaatschappij in de wegwerpmaatschappij terechtgekomen?

In de driedelige documentaireserie De prijsvechter onderzoeken Roland Duong en Marijn Frank oorzaak en gevolg van onze goedkooplust.