Maartje: Maar goed, deze kritiek is... is gehoord. Ik hoop, meneer, dat u uw punt behandeld vindt nu. En ja, wat was kritiek die jij hebt gekregen?
Peggy: Ik heb wel de vraag gekregen waarom ik geen voice-overs heb ingesproken.
Maartje: Oh ja, en wat was daarop je antwoord?
Peggy: Ja, mijn antwoord was eigenlijk dat ik daar niet zozeer het belang van in zag, wellicht als onze opstart anders was geweest. Dus als het ook echt bij wijze van spreken een projectplan was geweest waar ik ook aan had meegeschreven dat ik ook een ander aandeel had gehad in de voice-overs. Ik vond het persoonlijk niet echt storen, maar ik denk dat er wel wat opmerkingen zijn waarvan men zegt van ja, die opmerking is dan net te veel gestoeld op zeg maar, het witte perspectief en wat dan ook wel wordt benadrukt.
Maartje: Ja, want er was bijvoorbeeld een familielid van jou in de Facebookgroep die zei dat ik jou en Jessica en Jeffrey bijvoorbeeld beschreef in jullie huidskleur en haar en eh andere uiterlijkheden ja, die kleding, en dat ik dat met mijn eigen familie niet deed, dat is ‘typisch en boring’ schreef ze. (Gelach) Ja.
Peggy: Dat is ja, maar dat is ook een reactie, omdat als je dan eigenlijk zeg maar ook kijkt naar zeg maar de witte media, dan is dat ook wat, wat er altijd wordt gezien.
Maartje: ‘De Ander’ wordt altijd beschreven. En wit is neutraal, dus dat wordt niet beschreven. Ik voelde me er wel door aangesproken eigenlijk. Ik was toen nog aan het monteren aan aflevering acht en toen heb ik er wel echt zorg voor gedragen dat mijn familie ook beschreven werd. Dus een neefje die blond is en bijna twee meter, en mijn moeder die dan uitgedost met juwelen is. Waar zij dan weer boos over werd. Want dat is voor haar dus heel normaal. En als ik daar dan afstand van neem en dat van een afstandje zo beschrijf, dat vond zij dan weer heel ongemakkelijk. Dus ehm ja, ik begreep dat wel, ik begreep dat wel, maar tegelijkertijd, je kunt je natuurlijk niet ontdoen van je witte perspectief, je eigen perspectief, en dat was ook vanaf het begin af aan wel de opzet om dat witte perspectief, de onwetende witte, die die zich ongemakkelijk voelt bij dit onderwerp en en ergens induikt waarvan ze niet weet waar het uitkomt. Ehm, ja, om dat verhaal te vertellen, en eh maar goed, ik ik ik ik, ik snap het. Ja, ja. Het gaat over gelijkwaardigheid.
Peggy: Juist gelijkwaardigheid en tegelijkertijd is het denk ik ook wel om bekend te maken dat eh ook voornamelijk in de media er onvoldoende zichtbaar is dat dat dat ook vanuit het andere perspectief ook, zeg maar input wordt geleverd.
Maartje: Er zijn te weinig zwarte makers gewoon in Hilversum.
Peggy: Juist, ja, ja. En dat is natuurlijk wel iets waar je dan vaak tegenaan loopt hè. Dat je iets ziet dat je denkt van oef, tenenkrommend.
Maartje: En heb je ook kritiek gekregen op de VPRO, als wit mediabolwerk van ja de VPRO probeert zo hun imago wit te wassen of zwart te wassen, door zo'n project heel erg te boosten?