Nederland is een van de meest welvarende landen ter wereld, toch zijn er inwoners die geen enkel vertrouwen hebben in onze overheid. In de derde aflevering ontmoet Tim mensen die de staat willen veranderen of verlaten.

Tim bezoekt Frank, die op opgewekte toon strijdt tegen vaccinaties, de 1,5 meter samenleving en andere verplichtingen van de overheid. Bij Patrick leert Tim over de machteloosheid en het verdriet van verstoten vaders die hopen hun kinderen weer te mogen zien. Ook ontmoet hij vrijbuiter Martijn. Toen Martijns wereld instortte liet de staat hem in de kou staan, dus zorgt hij nu voor zichzelf. Samen met Tim gaat hij op zoek naar een manier om definitief uit het systeem te stappen.

in deze aflevering

Frank strijdt voor vrijheid

waarom?

Toen de zoon van Frank twee dagen na een vaccinatie in het ziekenhuis belandde werd voor hem duidelijk dat de mogelijke bijwerkingen van een vaccinatie niet opwegen tegen het doel. Hij noemt zichzelf een ex-vaxxer en besloot te strijden voor medische vrijheid – waaronder de afschaf van de verplichte vaccinatie, een eerlijke overheid en minder angst onder de bevolking. Via een eigen krantje, sociale media en gesprekken met politici probeert hij toe te werken naar een staat die de burger minder oplegt en waar mensen zelf kunnen kiezen wat ze met hun lichaam doen. Ook als dat geen anderhalve meter afstand houden of niet vaccineren betekent.

de voordelen

Door zijn standvastige houding komt Frank steeds een stapje dichter bij zijn doel. Wethouders luisteren naar hem en steeds meer van zijn volgers op sociale media begrijpen dat de overheid niet altijd even transparant is als het lijkt. Doordat hij strijdt voor betere zelfbeschikkingsrecht kan hem niet verweten worden dat hij anderen wegzet als verkeerd of fout, de keuze ligt immers bij jezelf.

de nadelen

Bij het verspreiden van zijn gedachtengoed op straat houdt hij zelf niet altijd anderhalve meter afstand, waar hij kritiek op krijgt. Frank vindt het belangrijker om te voorkomen dat we bang voor elkaar worden, maar zo ziet niet iedereen dat. Ook heeft hij kritiek op de werkwijze van politici maar heeft er zelf ook over nagedacht om in de politiek te gaan. Die ogenschijnlijk tegenstrijdige gedachte is soms moeilijk uit te leggen.

Martijn wil onafhankelijk van de staat leven

waarom?

Net als vele anderen had Martijn verwachtingen van de vangnetten die in het Nederlands wetsysteem zijn ingebouwd wanneer je in de problemen komt. Na een scheiding en depressie kwam hij erachter dat zijn verwachtingen veel te hoog waren en het systeem oneerlijk is – zo raken geldboetes vooral de armeren. Hij koos voor een nieuw leven dat zoveel mogelijk onafhankelijk is van de staat. Hij ruilde zijn huis in voor een auto en gaat nu op zoek naar mensen met dezelfde ideeën die hem inspireren. Martijn vindt dat mensen de keuze moeten hebben om niet in het systeem te leven.

de voordelen

Zonder woonadres en een leven dat deels back to basic in de bossen plaatsvindt kan hij grotendeels zijn eigen leven inrichten. Hij kan gaan en staan waar hij wil – alhoewel voorzichtig om niet op te vallen – en verzamelt zijn eigen voedsel. Dankzij gelijk denkenden leert hij nieuwe ‘trucs’ om het systeem te omzeilen, zoals je auto op iemand anders’ naam zetten.

de nadelen

Soms moet Martijn regels overtreden om de vrijheid te krijgen waar hij naar streeft, zoals het schieten van klein wild of mogelijk in de toekomst rijden zonder geldig rijbewijs. De leefomstandigheden kunnen soms zwaar zijn als je slaapt in een hangmat in een bos, maar dat heeft hij er voor over. Zolang hij verplicht is om een zorgverzekering te betalen ontvangt hij ook een uitkering, maar hij hoopt erop dat die verplichting ooit verdwijnt zodat hij ook geen uitkering meer nodig heeft.

Patrick strijdt tegen ouderverstoting

waarom?

Na een korte relatie bleek Patricks ex-vriendin zwanger, maar zij wilde niet dat hij hun dochter te zien kreeg. Hij wordt als vader verstoten: het kind keert zich al dan niet bewust tegen de ouder die uit het zicht is verdwenen. Met inmiddels meer dan dertig rechtszittingen strijdt Patrick ervoor om zijn dochter te kunnen zien maar ouderverstoting wordt vaak niet erkend bij de rechter. Om zijn last om te zetten in een symbolische boodschap loopt hij elk jaar in zeven dagen van Enschede naar Den Haag, in de hoop dat er eindelijk serieus naar hem geluisterd wordt.

de voordelen

Op papier heeft Patrick rechten, maar emotie werkt zijn positie in een rechtszaak vaak tegen. Gelukkig heeft hij advocaten die hem daarbij helpen. In zijn strijd vindt Patrick andere vaders die in hetzelfde schuitje zitten. Samen zetten ze door, niet alleen voor hunzelf maar ook om een verandering in het systeem teweeg te brengen: Patrick wil zijn dochter ervoor behoeden dat ze ooit in een vergelijkbare situatie terecht kan komen.

de nadelen

Patrick wordt snel weggezet als een vechtende ouder die de moeder zwart wil maken, wat een lastig imago is in een emotionele rechtszaak. Daardoor is hij zijn vertrouwen in de rechtsstaat verloren. Patrick voelt zich in de steek gelaten. Zijn jaarlijkse tocht gaat hem fysiek steeds beter af, maar het dringt steeds meer tot hem door dat rechtspersonen niet gevoelig voor zijn voor zijn verhaal.

bekijk ook