Met meer dan 8.000 reportages, artikelen en zelfs twee reeds uitgegeven boeken, is de Kasteelmoord een van de meest besproken zaken in België van de afgelopen jaren. Het is een verhaal dat alle ingrediënten van een middeleeuws epos bevat. Een machtsstrijd tussen de dorpsdokter en een rijke kasteelheer. Jaloezie, zwartmakerij en incest. Maar ook het maatschappelijke wantrouwen tegenover de justitiële macht en rijke elite, wat tot op de dag van vandaag nog levendig is in België. Net als het trauma van de Belgische samenleving rondom seksueel misbruik.
Een belangrijke bijrol in het verhaal is weggelegd voor de Vlaamse media, die bovenop deze gevoelige onderwerpen duiken. Zij tonen het beeld van een falende justitie en advocaten die als kemphanen tegenover staan. Ook brengen ze steeds nieuwe brokjes informatie naar buiten.
In de aanloop naar proces zoekt Gabriella Adèr waarom deze zaak in het ogenschijnlijk rustige West- Vlaanderen zo groot kon worden. Waarom raakt het in België zo’n gevoelige snaar? En wat is er nu precies gebeurd?