De halve marathon: het lange interview door jonge radiomakers

George Maat

Elmar Veerman interviewt 90 minuten lang forensisch anatoom George Maat.

George Maat weet alles van het menselijk lichaam, vooral als dat bezig is te vergaan.

Hij werd landelijk bekend nadat minister Ard van der Steur zijn optreden bij een lezing ‘buitengewoon ongepast en onsmakelijk’ had genoemd. Die lezing ging over het identificeren van lichamen van MH17-slachtoffers.

De woede van de minister leek een roemloos einde te betekenen van een lange carrière als hoogleraar fysische antropologie. Maar Maat vocht terug en dwong eerherstel af.

Nog steeds zet hij zijn kennis in bij rampen en misdaden, werk dat hij al tientallen jaren doet. Heeft de dood nog geheimen voor George Maat, of heeft hij inmiddels alles wel gezien?

Elmar Veerman spreekt hem in De halve marathon.

'Je kunt het het best vergelijken met een chirurgische ingreep.'

George Maat over het identificeren van lichamen

In deze aflevering van De halve marathon praat Elmar Veerman met hoogleraar anatomie en fysische antropologie George Maat. Natuurlijk komt de ramp met de MH17 voorbij. Hoe raakte George Maat hierbij betrokken? En hoe ontstond de affaire met voormalig minister van Justitie Ard van der Steur en hoe kreeg George Maat het eerherstel voor elkaar? Waarom was dat zo belangrijk voor hem?

Maar Elmar Veerman en George Maat hebben het vooral over zijn werk als forensisch anatoom. Hoe word je dat en wilde hij dat altijd al worden? Hoe identificeer je een persoon als je maar één stukje bot hebt? En wat doet dit werk met George Maat? Heeft hij een knop die hij kan omzetten?

De professor praat over de werkwijze van forensisch onderzoek en hoe hij zich moet isoleren van andere onderzoekers en hij praat over zijn tijd in Kosovo waar hij soms met gevaar voor eigen leven de massagraven in moest. Het gaat over zijn werk tijdens de vuurwerkramp in Enschede in 2000 en de tsunami in Thailand in 2001 en over zijn werk in het universitair onderwijs in binnen- en buitenland. En het gaat over waar het onderzoek ooit begon voor hem: antropologisch onderzoek bij archeologische opgravingen, waaronder in Koeweit. En een sleuteltje waar hij niet naar op zoek is.

'Dan moet je plat op je buik om nog enige overlevingskans te hebben, mocht er een ontploffing plaatsvinden.'

George Maat over het betreden van massagraven in Kosovo

Elmar Veerman is wetenschapsjournalist en momenteel als redacteur aan het werk voor de Nationale Wetenschapsquiz. Op de redactie van vpro.nl is Elmar de enige die zich druk maakt om het welzijn van de planten op de werkvloer. Dat is Elmar in het klein. In het groot maakt hij zich flinke zorgen om ons klimaat. Elmar luistert graag naar radio en kruipt nu voor een tweede maal in de rol van interviewer voor de radio.

George J.R. Maat studeerde Geneeskunde aan de Universiteit Leiden en behaalde in 1973 zijn artsexamen. Na zijn promotie in 1974 was hij als anatoom werkzaam aan de Universiteiten van Suriname (1974‐1976), Leiden (1977‐1986), Koeweit (1986‐1990), Utrecht (1991‐1993) en wederom van Leiden (LUMC, 1993‐heden). Tegelijkertijd is hij verbonden aan de afdeling Pathologie en Toxicologie van het Nederlands Forensisch Instituut te Den Haag. Sinds 2007 is hij Honoray Professor aan de Universiteit van Pretoria. Naast anatomisch, embryologisch en microscopisch‐anatomisch onderwijs voor het Leids Universitair Medisch Centrum, geeft hij interfacultair en interuniversitair onderwijs in de fysische antropologie. Zijn onderzoeksterrein is de forensische en archeologische antropologie. Hij was veelvuldig betrokken bij de identificatie van slachtoffers van rampen over de hele wereld. In 2015 ontstond ophef rondom George Maat, omdat hij in een lezing voor studenten de privacy van de slachtoffers van de MH17-ramp geschonden zou hebben. Een politierapport pleitte George Maat al snel vrij, maar het duurde lang voordat (destijds) minister van Justitie Ard van der Steur dit wou erkennen.