Door het Eurovisie Songfestival werd Azerbeidzjan van alle kanten bekritiseerd om de manier hoe ze met mensenrechten omgaat. In een uitzending van Bureau Buitenland een gesprek met D66 Europarlementarier Gerben Jan Gerbrandy (zie fragment hierboven). Hij was vlak voor het liedjesfestival in Azerbeidzjan met een Europese delegatie. De D66' er is bijzonder kritisch over het land. Ellen van Dalen sprak met hem.
Hij vertelt over de repressie van journalisten en waarom de oppositie de straat op gaat om te demonstreren tegen de regering van Bakoe.
Die regering wordt sinds 2003 geleid door president Aliyev. Zijn vader was daarvoor jaren president, de familie staat dus al ruim twintig jaar aan het roer. Volgens Gerbrandy gaan de meeste inkomsten uit de gas en olie-industrie naar hen en de clan om hen heen.
Volgens de Europarlementariër zouden er bij de laatste verkiezingen in 2010 flink zijn gefraudeerd. Tot nu toe was Europa ook niet erg kritisch rond die mensenrechten, erkent Gerbrandy. Er staan volgens hem veel belangen op het spel, rond olie en gas. Maar liefst zestig procent van het bruto nationaal product (bnp) komt uit die inkomsten.
De komende maanden worden opnieuw de spotlights op het Oost-Europese land gericht is de verwachting. In mei neemt Bakoe de voorzittershamer over in de Raad van Europa en in 2015 als eerste land de Europese Spelen organiseert. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft al gezegd dat Bakoe een goed voorbeeld moet geven wat betreft de verbetering van de mensenrechten. Hij was begin februari op bezoek daar, vooral om de handelsbetrekkingen te verstevigen. De tweede missie in twee jaar tijd. Nederland wil vooral investeren in landbouw, watermanagement, logistiek en technologie.
Timmermans bezocht ook leden van de LGTB en journalisten. In januari pleegde het hoofd van 'Vrij LGTB' in Azerbeidzjan zelfmoord. In een achtergelaten briefje legde hij uit dat hij de houding van de maatschappij in zijn land niet meer aankon. 'Deze wereld is niet in staat mijn kleuren te bevatten', schreef hij. Homoseksualiteit is niet verboden in het land, maar het zou voor de LGTB nog steeds moeilijk zijn om er openlijk vooruit te komen. Een land met twee kanten dus: die van het zwarte goud en de donkere kant van schendingen van mensenrechten.