Met een lint vol pinnetjes en een tas vol ervaringen keerde Alida terug van de Jeugd Olympische Spelen (YOG) in Buenos Aires. Rugproblemen gooiden roet in het eten, Alida werd vierde. ‘Maar je leert ook verliezen. Het is hoe dan ook een geweldige ervaring geweest.’

Met veertig andere Nederlandse sporters en één doel vertrok Alida naar Argentinië: zichzelf meten met de toekomstige wereldtop en eindigen bij de beste drie.

In Buenos Aires keek Alida haar ogen uit. ‘Het was zo gaaf, ik ben nog nooit buiten Europa geweest.’ De YOG, net zo professioneel als de Grotemensenspelen, zijn leerzaam voor jonge topsporters: je leert wat het betekent om drie weken lang met de Nederlandse ploeg op pad te zijn en ziet, soms voor het eerst, je internationale concurrenten aan het werk.

Maar dan moet je wel heel blijven. En dat ging mis. Tijdens opnames voor een Jeugdjournaal-item voorafgaand aan de YOG schoot het plotseling in Alida’s rug. Even was het twijfelachtig of ze wel kon gaan. De arts van de Nederlandse ploeg onderzocht Alida nog op Schiphol. Daar lag ze dan, in het keukentje van één van de winkels. Er bleek niks kapot of ontstoken en dus mocht Alida met spierverslappers het vliegtuig in.

Alida op Schiphol voor haar vertrek naar Buenos Aires

teleurstelling

Voluit trainen ging in Buenos Aires niet, pas een dag voor haar eerste wedstrijd werkte ze een normale training af. Vol goede moed begon Alida toch aan haar wedstrijd.

‘In mijn eerste vier pogingen wierp ik 47 meter,’ vertelt ze. Dat was een grote teleurstelling. ‘Normaal gesproken werpt ze standaard boven de vijftig meter,’ vertelt Jacqueline Goormachtigh, Alida’s moeder en coach. De tegenvallende worp is te verklaren, maar zuur voor een gedreven atlete als Alida.

nieuw puntensysteem

Die was dan ook gebrand op een beter resultaat tijdens de tweede wedstrijd. ‘Toen ging het gelukkig beter, ik gooide meer dan 53 meter.’ Het is Alida haar tweede beste afstand ooit.

Maar helaas werkte ook een nieuw puntensysteem – vaak geïntroduceerd op grote toernooien als deze – niet in Alida’s voordeel. Het gemiddelde van de twee beste worpen over twee dagen bepaalde de einduitslag en dus werd Alida vierde.

Normaal gesproken plaats je je bij het discuswerpen via een voorronde voor de finale. ‘Daardoor kom ik in een wedstrijdflow en plaats ik me eerst rustig voor de finale. Daarna gooi ik mijn beste worpen,’ legde Alida uit. ‘Nu was dat anders en daar kon ik niet goed mee omgaan.’

'Het was voor haar zelf lastig te accepteren, maar je leert er ook van verliezen.'

concurrentie gespot

Ondanks de ietwat tegenvallende resultaten waren de YOG op persoonlijk vlak een overwinning. ‘Het was goed om te zien wie over een paar jaar haar concurrenten kunnen zijn,’ blikt Jacqueline terug.

‘De winnares hadden we nog nooit aan het werk gezien en een Russin die vorig jaar bij de EYOF vierde werd was er ook en werd tweede. Ik werd er niet echt bang van, durf wel te stellen dat Alida zonder haar rugblessure gewoon eerste was geworden. Het was voor haar zelf lastig te accepteren, maar je leert er ook van verliezen. Het is hoe dan ook een geweldige ervaring geweest.’

'Ik ben nog nooit buiten Europa geweest. Dit is supergaaf om mee te maken. Uitkomen voor je land met al die andere sporters erbij. Heel leuk,'

vertelde Alida tegen RTV Rijnmond. Ook zij volgden Alida tijdens de Jeugd Olympische Spelen. Bekijk hun video-item hiernaast.

een koffer vol landen

Zelf genoot Alida van het avontuur. Van Zambia tot de Filipijnen; net als tijdens de EYOF verzamelde ze pinnetjes van olympische deelnemers uit andere landen. 'Ze passen inmiddels niet meer op m'n keycord, ik ga ze ergens in m'n kamer ophangen,' vertelt Alida. 

Daarnaast viel er genoeg te zien, zo zat Alida op de tribune bij het gewichtheffen en het volleybal. Er stonden sowieso veel spectaculaire sporten op het programma op de Jeugdspelen, zoals breakdancen en boulderen: klimmen op een kunstwand. Het zijn de sporten van de toekomst.

van Olympische Spelen naar school

Inmiddels is Alida weer thuis en dat betekent volle focus op school. ‘Ik heb veel toetsen gemist, ben alles nu aan het inhalen.’ Da’s wennen na de euforie van zo’n groot toernooi, maar ook dat hoort bij het topsportbestaan.

Ondertussen kan Alida terugkijken op een mooie ervaring. ‘Ik heb met mijn tweede worp laten zien dat ik tot de besten behoor, daar hoef ik niet zo nodig een bewijs voor. Die medaille komt wel op de echte Olympische Spelen!’

aandacht voor haar rug

Alida’s rug, al langer een zwakke plek, krijgt de komende tijd aandacht. ‘We gaan op zoek naar een goede fysio,’ vertelt Jacqueline. ‘Ik denk dat het probleem ook met Alida’s nieuwe school te maken heeft.

Vorig jaar fietste ze naar school, nu moet ze elke dag zo’n anderhalf uur in de trein. Daardoor is haar rug erg stijf. Een andere Nederlandse atleet die we spraken had hetzelfde probleem. We gaan in gesprek met school. ’ 

meer van de beloften

alle artikelen over Alida

1 items

Onder het kopje 'dossier' vind je alle verhalen over Alida van Daalen.

Dossier