In het tweede seizoen van Danny’s wereld neemt Danny Ghosen opnieuw een kijkje op onverwachte plaatsen in de maatschappij. Hij ontdekt nieuwe werelden vlak bij huis: van mensen die gokverslaafd zijn aan de illegale Toto tot bewoners van een volksbuurt die moeten wijken voor de rijken. Van vrouwen met anorexia die maar geen hulp krijgen tot de slachtoffers én daders van huiselijk geweld.

Zwarte toto

9 december: aflevering 14

In de laatste aflevering van dit seizoen onderzoekt Danny Ghosen de zwarte toto: een illegale miljoenenbusiness waarin diverse gokbendes door heel het land sportweddenschappen aanbieden. Onlangs heeft de Nederlandse overheid vergunningen verstrekt aan tien aanbieders van online kansspelen. Veel Nederlanders gokten al online maar dit was in feite illegaal. Met de nieuwe gokwet hoopt de overheid onder meer déze illegale gokpraktijken in te kunnen perken. 

De zwarte toto wordt al tientallen jaren georganiseerd in cafés, voetbalkantines en koffiehuizen, en is door de smartphone nog toegankelijker geworden. Danny spreekt met een gokker die duizenden euro's verloor aan het spel. 'Je gokt op krediet van iemand anders. Je sluit een soort van lening af, die je moet betalen. Er is geen rem, al sta je in de min, je kan blijven doorspelen, gewoon duizend euro inleggen.' Ook spreekt hij een voormalig eigenaar van een koffiehuis wiens gasten gretig gebruik maakten van de mogelijkheid om illegaal geld in te zetten op allerlei sportwedstrijden: 'Ik denk dat vele cafés zo hun geld verdienen. Sommigen verkopen hasj onder de tafel, anderen laten toto spelen. Met alleen koffie, thee en spelletjes maak je geen winst’.

Kraak de woningnood!

2 december: aflevering 13

De situatie op de Nederlandse woningmarkt is schrijnend en de ontevredenheid groeit met de dag. Woonprotesten en ook het kraken van panden lijken aan een opmars bezig, met name in studentensteden. In deze aflevering van Danny's wereld volgt Danny Ghosen een tweetal krakers die uit protest een leegstand pand willen kraken. In 2010 is kraken bij wet verboden, maar dat houdt hen niet tegen. 'We zien dat kraken gecriminaliseerd is, maar tegen de illegale leegstand gebeurt eigenlijk niks.'

Danny bezoekt ook een pand in Utrecht dat succesvol gekraakt is. De bewoners waren allemaal vruchteloos op zoek naar een woonruimte. 'Als het kon zou ik het liefst een normale kamer vinden. Ik zie het als oplossing voor de huidige crisis. Ik voel daar ook geen gêne over. Er wordt nu beter voor dit huis gezorgd dan in de afgelopen jaren. En daar ben ik trots op', aldus een van de krakers. Zij zien ook dat steeds meer jongeren hun idealistische voorbeeld volgen. 'Ik zie steeds meer jongeren puur voor huisvesting de kraakscene binnenkomen, en dan geradicaliseerd worden in hun politieke redenen.'

Op een demonstratie tegen de voorgenomen ontruiming van een kraakpand in Amsterdam, stelt een demonstrant dat er de komende tijd meer en meer gekraakt zal gaan worden. 'Dit is een legitieme vorm van protest. Ik weet zeker dat het meer gaat gebeuren de komende tijd, wanhoop leidt tot dit soort dingen.'

Need for speed

25 november: aflevering 12

In deze aflevering van Danny's wereld volgt Danny Ghosen streetracer Erkan uit Den Haag. Samen met andere liefhebbers gaat hij regelmatig naar afgelegen plekken om tegen elkaar te racen. Dat doen ze op de openbare weg en is tot teleurstelling van Erkan dus illegaal. 'Als je voetbalt heb je voetbalvelden. Wij houden van auto's, maar voor ons wordt er niks gedaan.'

Straatracen is een extreem dure hobby. Tienduizenden euro's worden erin gestoken om elke keer sneller te kunnen zijn dan de concurrenten. Hagenees Erkan heeft zijn auto dan ook grondig verbouwd. 'Voor mijn auto moet je denken aan tien- tot twintigduizend euro om hem sneller te maken.’ Zijn zwaar getunede auto heeft een speciaal plekje in zijn hart. 'Dit is mijn baby. Ik heb twee kinderen en dit is nummer drie.'

Coronachristenen

18 november: aflevering 11

Krijgen complottheorieën, zoals die van QAnon, steeds meer voet aan de grond in de kerk? In deze aflevering van Danny's wereld spreekt Danny Ghosen met evangelist Jaap Dieleman en dominee Rennie Schoorstra. Zij zien het coronavirus als bewijs dat Jezus terugkeert op aarde en hebben geen vertrouwen in de overheid. Zij prediken in de kerk dat de regering bezig is een oorlog van God over zich heen te halen. ‘Wij zijn geen sekte, de overheid gedraagt zich als een sekte.'  

Danny volgt voorganger Rennie Schoorstra tijdens een themabijeenkomst in Friesland en tijdens een avond bijbelstudie in zijn kerk in Alkmaar. Schoorstra ziet geen enkel heil in vaccineren en raadt dit zijn volgelingen af. Daarbij richt hij zijn pijlen vooral op de rol van de overheid.

Ook evangelist Jaap Dieleman komt aan het woord: 'Onze regering bestaat uit misdadigers. Zij zijn geen dienaren van het volk. Ze zijn bezig een oorlog van God over zich te halen… de leugen regeert. We worden volgepompt met angst.' Tijdens de bijeenkomsten toetst Rennie Schoorstra de actualiteit aan de bijbel. Volgens hem is de coronacrisis een duidelijk signaal dat Jezus terug zal keren op aarde. Daarbij schuwt hij niet allerlei complottheorieën aan te halen die deze eindtijd bevestigen. Zo valt regelmatig in negatieve zin de naam Klaas Schwab van het World Economic Forum en zijn ook Bill Gates en George Soros kwaadwillende mensen. Namen die ook regelmatig opduiken in complottheorieën zoals die van QAnon. 'The Great Reset van Schwab is een zondig bouwwerk, een hoogmoedig machtsdenken,' aldus Schoorstra.

Onveilige haven (2)

11 november: aflevering 10

In dit tweede deel van het tweeluik over de Rotterdamse haven spreekt Danny opnieuw met twee uithalers. Ze zijn zich bewust van de gevaren die hun criminele activiteiten met zich meebrengen. 'Ik ben niet bang dat ik gepakt wordt door de politie. Dan moet ik zelf op de blaren zitten. Ik ben wel bang voor de consequenties voor mijn familie als ik ga praten'.

Danny spreekt ook met twee zussen van een uithaler. Hij is 2,5 jaar geleden van de aardbodem verdwenen. De politie denkt dat zijn verdwijning te maken heeft met het mislukken van een drugstransport waarvoor hij verantwoordelijk wordt gehouden. 'Niemand weet waar hij is, wij leven in een nachtmerrie. Hij heeft het fout gedaan maar niemand verdient het om zo te verdwijnen', aldus zijn zus. De zussen vreesden ook voor hun eigen leven en dat van hun familieleden. 'Wij zijn nog nooit zo bang geweest. We twijfelden zelfs of we moesten verhuizen, maar voor deze mensen kun je je niet verstoppen'.

Onveilige haven (1)

4 november: aflevering 9

Danny’s wereld besteedt in twee afleveringen aandacht aan de drugsproblematiek in de Rotterdamse haven. In 2021 is een recordaantal kilo cocaïne in beslag genomen. Bijna dagelijks worden er zogenaamde ‘uithalers’ opgepakt; jonge criminelen die drugs uit containers moeten halen. De opsporingsdiensten slaan alarm. Danny Ghosen gaat in gesprek met de onder- en bovenwereld en ontdekt hoe ze elkaar tegenkomen bij de groeiende cocaïnesmokkel.

Danny spreekt met twee uithalers die regelmatig containers leeghalen. Zij hebben naar eigen zeggen al voor miljoenen euro’s aan drugs veiliggesteld. ‘De haven van Rotterdam is een goudmijn. De dag dat er hier geen werk is eet ik mijn schoenen op. Er zal hier altijd werk zijn’.

Voor het leeghalen van de containers maken ze altijd gebruik van insiders, mensen die werken bij de haventerminals of de douane. ‘Je kan moeilijk binnenhalen zonder dat je iemand in het complot hebt’. 

Ook spreekt Danny met André Kramer, de eigenaar van een containerterminal. Hij ziet lijdzaam toe hoe criminelen binnenkomen en zijn personeel omkopen of bedreigen. ‘Het kost honderdduizenden euro’s om te beveiligen, medewerkers worden zelfs thuis benaderd om mee te werken. Ik lig hiervan wakker’.

Moeilijk te verteren

28 oktober: aflevering 8

In deze aflevering van Danny's wereld spreekt Danny Ghosen met Lotte en Anna, die beiden in afwachting zijn van een behandeling tegen anorexia. De wachtlijsten hiervoor zijn zo lang dat beide jonge vrouwen in een uitzichtloze situatie beland zijn. Anna wacht al vanaf april op een intensieve behandeling. Bij Lotte speelt mee dat zij naast anorexia ook de diagnose autisme heeft. Zij eet inmiddels niets meer en leeft al maanden op sondevoeding.

'Ze hebben gezegd dat ze pas in januari 2022 tijd voor me hebben. Mijn leven staat nu stil,' aldus Anna. De autismekliniek, waar Lotte behandeld wil worden, kan haar pas helpen als haar eetstoornis onder handen is genomen. Ondertussen stelt de anorexiakliniek dat er eerst aan haar autisme gewerkt moet worden. 'Het is heel moeilijk om gemotiveerd te blijven. Ik heb soms wel het idee: voor mij hoeft het niet zo. Ik ben moe van het leven, dit is niet hoe ik hier wil zijn.'

De jungle van Calais (2)

21 oktober: aflevering 7

In het tweede deel van Danny's wereld: De jungle van Calais praat Danny Ghosen met hulpverleners, politie en de bewoners in de wijken naast de migrantenkampen. Vijf jaar na de ontruiming van de beruchte 'jungle van Calais' keert Danny terug naar de Franse plek, waarvandaan vluchtelingen nog steeds de gevaarlijke oversteek naar Engeland proberen te maken. Hij spreekt ook vrachtwagenchauffeurs die, tot hun frustratie, vaak te maken hebben met migranten die zich, met gevaar voor eigen leven, verstoppen in en op de wagens.

Danny Ghosen spreekt in Calais verschillende groepen mensen die met de migrantenstroom te maken hebben. De stroom vluchtelingen is groot. 'Ik kan begrijpen dat je niet iedereen kan arresteren, maar voor hun en mijn veiligheid moet er meer aan gedaan worden,' aldus een vrachtwagenchauffeur. Volgens bewoners van het dorpje March, onder de rook van Calais, is er wel begrip voor de aanwezigheid van de veelal jonge mannen. 'We begrijpen de wanhoop van al die mensen, maar ongewild krijgen wij te maken met het probleem van Engeland. Zij hebben duizenden mensen de indruk gegeven dat het bij hen een eldorado is.'

De jungle van Calais (1)

14 oktober: aflevering 6

Vijf jaar na de ontruiming van de beruchte 'jungle van Calais' keert Danny Ghosen in Danny's Wereld terug naar de Franse plek, waarvandaan vluchtelingen de gevaarlijke oversteek naar Engeland proberen te maken. Het grote vluchtelingenkamp van destijds is verdwenen, maar de vluchtelingen zelf zijn gebleven en hun situatie lijkt schrijnender dan ooit. Ze zijn radeloos, maar blijven vastbesloten om het Kanaal over te steken. De migranten zien Engeland als ultiem einddoel en kunnen nergens anders naartoe. 

Danny Ghosen ontdekt bij Calais geïmproviseerde kampen zonder enige voorzieningen, en waar de wetteloosheid regeert. De vluchtelingen die hij spreekt overleven in barre omstandigheden en worden opgejaagd door de politie. 'Dagelijks komt de politie langs om onze tenten in te nemen, we hebben helemaal niks.’ vertelt een vluchteling aan Danny. ‘De situatie is onhoudbaar. De Engelse en Franse regering spelen een levensgevaarlijk spel', aldus de lokale hulpverleners.

Wijken voor de rijken

7 oktober: aflevering 5

In deze aflevering van Danny's wereld gaat Danny naar de Wielewaal, een klein buurtje in Rotterdam-Zuid. Afgelopen vrijdag heeft de Hoge Raad bepaald dat de wijk gesloopt mag worden. Het wijkje, met circa 500 na-oorlogse woningen, verkeert in slechte staat en mag daarom van de rechter tegen de grond. De bewoners vechten al jaren tegen de sloop, de nieuwe woningen die op deze plek zullen verrijzen zijn voor de oude bewoners niet betaalbaar.

De meeste bewoners wonen al sinds hun geboorte in de Wielewaal en zijn niet van plan hun strijd tegen de sloop op te geven. 'Het is pure discriminatie van mensen met een kleine beurs,' aldus Henny die er al 53 jaar woont.

Achter de voordeur

30 september: aflevering 4

Danny Ghosen spreekt in Danny's wereld twee slachtoffers die jarenlang zijn mishandeld door hun partner. Ook praat hij met een dader die zijn vriendin jarenlang mentaal en fysiek mishandelde. Vooral jonge vrouwen krijgen ermee te maken, zo blijkt ook uit het CBS-rapport dat deze week verscheen. Huiselijk geweld vindt vaak achter gesloten deuren plaats waardoor het verborgen blijft voor de buitenwereld.

De slachtoffers erkennen dat ze lang niet inzagen hoe ernstig hun situatie was. Ook de mensen om hen heen hadden geen idee. 'Als je er zelf inzit dan zie je het gewoon niet.. ondertussen heeft hij heel je leven gesloopt. Nooit heeft iemand ingegrepen.' Danny spreekt ook een dader van huiselijk geweld. Achteraf begrijpt hij niet waarom zijn ex-vriendin ondanks de fysieke en mentale mishandelingen bij hem bleef. 'Als iemand je zoiets aandoet ben je wel bijna gek om toch bij iemand te blijven.'

Wonen, werken, afzien

23 september: aflevering 3

Danny Ghosen ontmoet in deze aflevering van Danny's wereld arbeidsmigranten die in Nederland onder slechte omstandigheden leven. Ze wonen in panden die rijp lijken voor de sloop en hebben weinig hoop op een betere plek. Volgens medewerkers van vakbond FNV, die de migranten bijstaan, heerst er een angstcultuur en zijn de arbeidsmigranten bang om te vertellen wat er mis is. 

De arbeidsmigranten komen voornamelijk uit Polen en doen vaak zwaar, slecht betaald werk. Huisvesting en zorgverzekering worden vaak door hun uitzendbureau geregeld, maar als ze even zonder werk zitten hebben ze een probleem. 'Voor uitzendbureaus zijn wij gewoon een nummer, een goedkope arbeidskracht'. Veel arbeidsmigranten moeten een appartement of slaapkamer delen. Regelmatig ook met volslagen onbekenden. De keuken functioneert zelden en het is er smerig. Als ze er wat van zeggen, lopen ze kans hun baan te verliezen. 'Veel mensen worden gewoon ziek. Ziek van de situatie', aldus FNV-medewerkers.

De stierenvechter

16 september: aflevering 2

In de tweede aflevering van het nieuwe seizoen van Danny's wereld ontmoet Danny Ghosen Peter Janssen, beter bekend als de vegan streaker. De dierenactivist strijdt al járen tegen dierenleed en maakt zich op voor een nieuwe actie. In Spanje wil hij aandacht vragen voor het bloedvergieten bij stierengevechten, door in de arena bij de torero's te springen. Een actie die lang niet altijd zonder risico is.

Peter Janssen ziet mens en dier als gelijken en wil met zijn acties het lot van dieren verbeteren. Hij stichtte vorig jaar brand bij een eendenslachterij en werd daarvoor veroordeeld tot 25 maanden cel, waarvan tien voorwaardelijk. Onlangs kwam hij vervroegd vrij. Danny Ghosen reist naar het platteland van Spanje waar het stierenvechten nog altijd een belangrijke rol speelt. Volgens Janssen zijn de mensen die komen kijken naar dit volksfeest al hun menswaardigheid kwijt. Door in de arena te springen met de torero's wil hij aandacht vragen voor het bloedvergieten bij stierengevechten.

Terrorist zonder vaderland

9 september: aflevering 1

In aflevering 1 ontmoet Danny de veroordeelde Abu Ilias. In 2015 werd hij schuldig bevonden aan opruiing en ronselen voor de gewapende strijd in Syrië waarvoor hij gevangenisstraf kreeg. Daarnaast wordt binnenkort zijn Nederlandse nationaliteit ingetrokken en heeft hij geen recht meer op inkomen, werk of een woning.

Danny ontmoet Ilias als die te horen krijgt dat hij binnen twee weken het land moet verlaten. Waar moet hij heen? Zijn roots liggen in Marokko, maar dat land wil hem ook niet hebben. Ilias voelt zich Nederlander, ook al heeft hij een afkeer van democratie en leeft hij het liefst in een islamitische staat. Hij wil koste wat kost voorkomen dat hij zijn kinderen in Nederland moet achterlaten.