Toen zich op 19 augustus 1991 in Moskou een staatsgreep ontrolde en tanks oprukten naar het parlementsgebouw, pakte de toenmalige Nederlandse militair attaché Kees Ros zijn camera om het tumult vast te leggen. ‘Hij kon ontzettend goed filmen,’ zegt regisseur Paul Ruigrok, die samen met redacteur Lizzy van Winsen het verloop van die dagen reconstrueerde.
‘Kees Ros schoot alles van zijn schouder en had voor die tijd een redelijk professionele camera. Hij sprak Russisch en heeft zowel militairen geïnterviewd als demonstranten tegen de staatsgreep. Je ziet veel beelden van demonstranten die op die tanks klimmen en tegen de soldaten zeggen: jongens, doe dit nou niet, ga nou naar huis.’
Paul Ruigrok maakte dankbaar gebruik van het filmarchief van Ros. Het is deze maand een kwarteeuw geleden dat de Sovjet-Unie vlak voor de kerstdagen ten einde kwam.
Die monumentale geopolitieke gebeurtenis werd voorafgegaan door deze laatste stuiptrekking in augustus door behoudende communistische krachten, onder wie het hoofd van de geheime dienst KGB en de minister van Defensie. Michael Gorbatsjov, in die tijd de secretaris-generaal van de Communistische Partij, werd opgesloten in zijn datsja op de Krim en een divisie militairen trok op naar het Witte Huis in Moskou, waar in die tijd het Russisch parlement was gevestigd.