Team OVGneUrovision is een eenmansfractie en bestaat uit Richhiey Thomas, afkomstig uit Mumbai, India, en die tegenwoordig in het Duitse Maagdenburg resideert.
Team OVGneUrovision
dromerig en instrumentaal
Team OVGneUrovision is een eenmansfractie en bestaat uit Richhiey Thomas, afkomstig uit Mumbai, India, en die tegenwoordig in het Duitse Maagdenburg resideert. Daar studeert hij Master Data and Knowledge Engineering aan de ‘jongste universiteit van Duitsland’; de Otto von Guericke Universiteit, dat een AI-lab heeft en waar Thomas veel te vinden is. Zijn motivatie om mee te doen aan het AI Songfestival is eenvoudig: To have fun! Lekker experimenteren om de verschillende onderdelen van een liedje te maken, om vervolgens een samenhangend geheel in elkaar te puzzelen. Hij ving het project aan met een interesse en nieuwsgierigheid in de raakvlakken tussen muziek en informatica.
video
Voor Thomas was het de eerste keer dat hij een liedje maakte, zonder training in het componeren van muziek. Hij begon het proces daarom met het volgen van veel Youtube tutorials, om te leren van songwriters hun creatieve proces, hoe pakken zij het aan.
intuitie
De informatica kant van het verhaal is gezien zijn achtergrond zijn natuurlijke domein. Voor het creeren van het liedje Traveller in Time heeft Thomas verschillende bestaande systemen zoals Google Magenta gebruikt - de mogelijkheden van Magenta zijn heel rijk, beschrijft hij. Thomas legt uit dat hij zijn nummer sectie voor sectie heeft opgebouwd en zijn intuïtie en gehoor heeft gebruikt om te selecteren wat fijn klonk en goed voelde. Hij heeft alle gebruikte systemen creatief aan elkaar weten te koppelen en laten samensmelten tot een geheel. Voor de drumpartijen gebruikte hij Neural Drum Machine van Google Creative Lab, Magenta MusicVAE kwam met de bassline voor de track.
AI heeft hem zeker geholpen bij het maken van muziek, stelt hij. ‘Ik weet gevoelsmatig hoe een liedje zou moeten klinken, maar ik kan het niet zomaar op een piano spelen. Met de AI-gegenereerde noten lukt dat me wel.’ Maar, bezweert Thomas, het is en blijft wel een collaboratie: AI kan bij het creatieve helpen, maar niet een compleet liedje maken.
Opvallend aan deze inzending: het is een compleet instrumentale track! Thomas’ ambitie was een liedje maken waarbij je je voet niet stil kunt houden en automatisch mee gaat tappen, en een liedje dat een beetje een dromerige vibe heeft.