Met absence-epilepsie ben je een paar seconden 'weg', maar waar ben je dan?

2Doc: Ik ben er even niet doet een poging om met behulp van kunst en wetenschap de ervaring van een epilepsie-absence te vangen. Via jongeren die aan absence epilepsie lijden en hun samenwerking met kunstenaars ondervraagt Ik ben er even niet het verschijnsel als veel meer dan alleen een aandoening. Een bezoek aan kunstenaar Anish Kapoor en zijn werken met het pigment Blackest Black, het zwartste zwart dat op dit moment bestaat, roept vragen op over de grenzen van het bewustzijn. Daarmee levert de film een bijdrage aan het veel bredere discours over de relatie tussen realiteit en verbeelding.

Ik ben er even niet won de InSience Student Jury Award

Filmmaker Maartje Nevejan kent absences uit eigen ervaring en heeft een zoon die ze ook had: 'Mijn eigen zoon zette mij als filmmaakster aan het denken toen hij als achtjarige voor een kunstwerk stond en zei: "Zo voelt het!". Waar eeuwenlang gedacht is dat er kortsluiting was in de hersenen, met bewustzijnsverlies als resultaat, hebben we door jongeren te koppelen aan kunstenaars vormgegeven dat er wel degelijk ervaringen zijn. Kunst geeft ons nieuwe inzichten op oude paradigma’s.'

If You Are Not There Where Are You?

De documentaire Ik ben er even niet is onderdeel van het transmediaproject If You Are Not There, Where Are You? (IYANTWAY). Dit project wil de multi-zintuiglijke ervaring van afwezigheid inzichtelijk maken. Via kunst en wetenschap doorbreekt If You Are Not There, Where Are You? de stilte rond absence-epilepsie bij kinderen en jongeren. Deze televisieversie is korter en daardoor ook echt anders dan de bioscoopversie.

WebApp: My Inner Wolf

Iedereen heeft een eigen binnenwereld die niet zichtbaar is voor de buitenwereld. Dat zijn je gedachten, dromen, gevoelens en ervaringen, oftewel de leefruimte van onze innerlijke wolf. Hoe ziet jouw binnenwereld eruit? Op myinnerwolf.nl (werkt alleen als WebApp op je mobiele telefoon en niet op pc/laptop) kun je op de muziek van Joep Beving een clip maken van wat er zich afspeelt in je hoofd, door zelf beelden te uploaden. Zo ontstaat een eclectische collage van onze gemeenschappelijke dromen en angsten. De animatie is een eindeloze collage van geüploade foto’s van alle vorige bezoekers samen. Je kunt ook een persoonlijke versie maken met alleen je eigen beelden.

Met de WebApp willen de makers jonge mensen helpen een taal te vinden om hun ervaringen te delen met hun familie, hun vrienden en hun neurologen. Gemaakt door Interactieve design studio Moniker in samenwerking met documentairemaakster Maartje Nevejan.