nooit meer slapen weekoverzicht
Deze week zijn te gast: natuurfotograaf en filmmaker Ruben Smit, fotograaf Dana Lixenberg, actrice Halina Reijn, animator en illustrator Marlies van der Wel en schrijver Hannah van Wieringen.
maandag 17 september
Ruben Smit legt Hollandse glorie vast
Ruben Smit is natuurfotograaf- en filmmaker en ecoloog, gepromoveerd aan de Wageningen Universiteit. Als filmregisseur van natuurfilms maakte hij zijn debuut met ‘De Nieuwe Wildernis’ (2013) en de gelijknamige tv-serie, waarmee hij onder meer een Gouden Kalf won. Daarna volgden de natuurdocumentaires ‘Schatkamer van de Veluwe’ en ‘Levende Rivier’. Begin oktober gaat ‘Wad’ in première, de eerste natuurfilm over het waddengebied. Bij de film hoort een educatieprogramma en volgend jaar volgt een vierdelige televisieserie. Pieter van der Wielen spreekt met Ruben Smit. Luister het gesprek terug.
Open Kaart: Delic
Delic, oftewel Peter Blom, is muzikant, diskjockey, producer en kunstschilder. Hij is vooral bekend van de hiphopgroep ‘Opgezwolle’ en won onder meer een Zilveren Harp, de Grote Prijs van Nederland en in 2005, 2006 en 2007 de Gouden Greep-award voor beste hiphop-producer. De afgelopen jaren was Delic actief als studiotechnicus, workshopdocent en beeldend kunstenaar. Onder de naam ‘Kidnap At The Noodle Shop’ werkte hij jarenlang aan een project wat bestaat uit acht nummers, acht schilderijen en acht verhalen over een periode in Hong Kong waar hij verbleef na zijn succesvolle periode met Opgezwolle. Nu is het project klaar om gepresenteerd te worden. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Delic vragen over werk en leven. Luister het fragment terug.
Oordeel Zelf: BlacKkKlansman
‘BlacKkKlansman’, de nieuwe film van de Amerikaanse regisseur Spike Lee, gebaseerd op het boek ‘Black Klansman’ (2014) van agent Ron Stallworth, waarin een Afro-Amerikaanse politieagent met hulp van collega's in de Ku Klux Klan infiltreert. Atze de Vrieze bekeek de film en doet verslag. Luister het fragment terug.
dinsdag 18 september
Dana Lixenberg portretteerde hedendaagse Amerikaanse iconen
Dana Lixenberg is fotograaf. Ze woont en werkt in New York en Amsterdam. In 1993 brak ze door met foto’s die ze maakte in Imperial Courts, in Los Angeles, over de nasleep van de rassenrellen een jaar eerder. Het was een begin van een internationale carrière waarin ze onder meer voor New York Times Magazine en Newsweek fotografeert. Ook wordt haar werk geëxposeerd in galeries en musea. In de Amsterdamse Grimm Gallery is nu ‘American Images’ te zien; portretten van Amerikaanse iconen die hebben bijgedragen aan het vormgeven van de hedendaagse populaire cultuur. Pieter van der Wielen spreekt met Dana Lixenberg. Luister het gesprek terug.
Open Kaart: Fay Claassen
Al tijdens haar opleiding in de eerste helft van de jaren ‘90 aan het Koninklijk Conservatorium werd het zangtalent van Fay Claassen geprezen met onderscheidingen. Sindsdien won de jazzzangeres voor haar lyrische improvisaties en ontroerende interpretaties nog veel meer grote, internationale prijzen waaronder een Edison. Vanaf komend weekend is Claassen te zien met een nieuw muzikaal programma ‘Dutch Songbook’. Het is een ode aan het Nederlandse lied, waarin de zangeres wordt begeleid door het Jazz Orchestra van het Concertgebouw. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Fay Claassen vragen over leven en werk. Luister het fragment terug.
De Favoriete Scène van Jos Stelling
Elke week vragen we een filmmaker naar zijn of haar favoriete scène uit andermans werk. Deze week horen we de favoriete scene van regisseur, scenarioschrijver en producent Jos Stelling, nestor van de Nederlandse filmwereld. Hij is de grondlegger van het Nederlands Film Festival en eigenaar van twee bioscopen in Utrecht. Zijn eerste film 'Mariken van Nieumeghen' werd in mei 1975 geselecteerd voor het competitieprogramma van het Filmfestival van Cannes. Inmiddels staan er dertien films op zijn naam. Luister naar De Favoriete Scène van Jos Stelling. Luister het fragment terug.
woensdag 19 september
De vrouwelijke stem van Halina Reijn
Halina Reijn is actrice. Ze speelt in theaters in binnen- en buitenland en is ook in veel films te zien, onder andere in 'Zwartboek'. Sinds 2003 is ze verbonden aan Toneelgroep Amsterdam, dat nu Internationaal Theater Amsterdam heet, en speelde ze grote rollen in o.a. 'Het Temmen van de Feeks', 'Hedda Gabler', 'Rouw siert Elektra' en 'Nora'. Nu gaat ze de theaters langs met de reprise van de solovoorstelling 'La Voix Humaine', naar tekst van Jean Cocteau en geregisseerd door Ivo van Hove. Reijn is de enige op het podium, bellend met haar geliefde. Gedurende de voorstelling ontwikkelt zich een beeld van het einde van hun relatie. Pieter van der Wielen spreekt met Halina Reijn. Luister het gesprek terug.
Open Kaart: Jeroen Toirkens
Jeroen Toirkens is fotograaf. Deze week opent in Amsterdam de zevende editie van ‘Unseen’, het internationale evenement voor nieuwe fotografie. ‘Borealis’ is een langlopend project van Toirkens samen met journalist Jelle Brandt Corstius over de boreale zone, de noordelijkste bossen van de wereld. Dit woud beslaat zo'n 29 procent van het totale bosgebied. Toirkens is op zoek gegaan naar de mensen en verhalen in de bossen. Met ‘Halfway Borealis’ laat hij zien hoe het project er nu voorstaat. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Jeroen Toirkens vragen over werk en leven. Luister het fragment terug.
ITGWO-Sessies: William Fitzsimmons
De hele maand september zenden we opnames uit van muzieksessies die we opnamen op het festival Into The Great White Open op Vlieland. Vandaag de sessie met de Amerikaanse singer-songwriter William Fitzsimmons. Hij is het meest bekend van zijn liedjes ‘Passion Play’ en ‘Please Don’t Go’, die werden uitgezonden in de Amerikaanse dramaserie ‘Grey’s Anatomy’. Zijn nieuwste single ‘Angela’ kwam uit in augustus 2018. Luister het fragment terug.
Vanaf oktober zenden we hier weer onze ‘NMS Live Sessies’ uit. Zelf een muzieksessie bijwonen? Dat kan! De sessies worden eens in de twee weken op vrijdagmiddag opgenomen in platenzaak Velvet Music, op de Rozengracht in Amsterdam, en zijn open voor publiek. Wees welkom! Kijk op onze Facebook pagina voor namen en tijden.
donderdag 20 september
Marlies van der Wel animeert 'Emily'
Marlies van der Wel is animator en illustrator. Ze creëert een droomachtige wereld met hand getekende en digitaal geschilderde afbeeldingen. Haar eerste korte animatiefilm ‘Zeezucht’ (2015) gaat over een jongen die in de zee wil leven. ‘Sabaku’ (2016) vertelt het verhaal van de vogel die op zoek gaat naar een nieuwe vriend. Op het Nederlands Film Festival gaat ‘Emily’ in première, een korte animatiefilm waarin een oude bloemenverkoopster haar leven overziet. Pieter van der Wielen spreekt met Marlies van der Wel. Luister het gesprek terug.
Open Kaart: mentalist Timon Krause
Timon Krause is geboren in Duitsland, opgeleid in Nieuw Zeeland en tegenwoordig woonachtig in Nederland. Na kleinkunst en cabaret in Den Haag gestudeerd te hebben studeert hij nu filosofie in Amsterdam. Toch ligt zijn echte passie ergens anders, namelijk bij magie. Al op zijn zestiende publiceerde hij een boek met als thema gedachtelezen. Twee jaar geleden won hij de titel ‘Best European Mentalist’, als jongste gedachtelezer ooit. Sinds deze maand trekt de mentalist langs Nederlandse theaters met de show ‘Mindgames’. Een show vol met hypnose, magie en muziek. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Timon Krause vragen over leven en werk. Luister het fragment terug.
De Reismicrofoon: balletdanseres Bryndis Brynjolfsdottir
In de rubriek 'De Reismicrofoon' volgen we elke week iemand in de laatste dagen voor zijn of haar werk officieel het daglicht ziet. Deze week is dat de IJslandse balletdanseres Bryndis Brynjolfsdottir. Ze begon met dansen toen ze tien jaar oud was. Sinds 2000 danst Brynjolfsdottir voor het Scapino Ballet Rotterdam in balletten van o.a. Christe en Rodrigues Xavier. Nu is ze te zien in ‘TING!’, haar laatste voorstelling na 18 jaar te hebben gedanst voor het Scapino Ballet. ‘TING!’ is een schouwspel waarin choreograaf Ed Wubbe een sprookjeswereld creëert met dans, muziek en circus ineen. Dit najaar is het ballet voor de laatste keer te zien in het Koninklijk Theater Carré en de Nieuwe Luxor. In aanloop naar de première nam Bryndis Brynjolfsdottir voor ons De Reismicrofoon mee. Luister het fragment terug.
vrijdag 21 september
Hannah van Wieringen beschrijft vriendschappen
Hannah van Wieringen schrijft, vertaalt en bewerkt toneel, proza en poëzie. Ze viel op met haar eerste eenakters ‘Reiger ex Machina’ (2007) en 'Lege Plek' (2008). Daarna volgde ‘Er moet licht zijn’ (2010) bij Toneelgroep Oostpool. In 2012 debuteerde zij met ‘De kermis van Gravezuid’, een roman in verhalen. Twee jaar later verscheen haar poëziedebuut ‘Hier kijken we naar’. Voor Theater Bellevue schreef ze de lunchvoorstelling ‘Als vrouwen vrienden zijn’, die volgende week in première gaat. Dertien scenes waarin twee vrienden hun levens bezien. Elfie Tromp spreekt met Hannah van Wieringen. Luister het gesprek terug.
Podcast: Lees Dees
Met 'Schwob' zet het Letterenfonds in samenwerking met boekhandels en uitgeverijen vergeten auteurs in de schijnwerpers. Eens per maand zendt Nooit Meer Slapen de podcast 'Lees Dees' uit. Deze vrijdag gaat het over de schrijfster A.H. Nijhoff en haar roman 'Twee meisjes en ik', gepubliceerd in 1931. Een verhaal over twee jonge meisjes en hun relatie tot een veel oudere arts, die het verhaal vertelt. De roman veroorzaakte veel ophef in de literaire wereld. In 'Lees Dees' gaan schrijvers Marja Pruis, Marjo van Soest en Bart Slijper in gesprek over schrijfster A.H. Nijhoff en haar boek. Luister hier naar de podcast.