nooit meer slapen weekoverzicht
Deze week zijn te gast: architect Sjoerd Sjoeters, saxofonist Toon Roos, kinderboekenschrijfster Imme Dros, schrijver Kader Abdollah en fotograaf Hellen van Meene. Onze schrijver van de week is Ivo Victoria.
maandag 27 augustus
Stadse architectuur van Sjoerd Sjoeters
Sjoerd Soeters is architect en stedenbouwkundige. Een paar jaar na zijn afstuderen, in 1979, richtte hij met zijn vrouw Merle Soeters-Steffels zijn eigen architectenbureau op. Toen Jos van Eldonk in 1997 tot de maatschap toetrad veranderde de naam in Soeters Van Eldonk architecten. In 2016 ging Soeters alleen verder en richtte hij PPHP op. Als architect bouwde hij onder meer het Helicon-gebouw in Den Haag en Circus Zandvoort. Als stedenbouwkundige is hij verantwoordelijk voor o.a. het Java-eiland in Amsterdam en de gestapelde Zaanse huisjes in Zaandam. Pieter van der Wielen spreekt met Sjoerd Soeters. Luister alle fragmenten hier terug.
Open Kaart: Moniek Merkx
Moniek Merkx is regisseur, schrijver en dramaturg. In 2003 werd ze artistiek leider van theatergroep Max. In 2013 ging die groep op in Maas theater en dans, waar ze nog steeds de artistieke leiding in handen heeft. In haar voorstellingen, die ze zelf schrijft, maakt ze vaak gebruik van de inbreng van haar acteurs. Haar theater is fysiek, muzikaal en geëngageerd. Nu speelt haar ‘theatersoap’ FEEST in het Maaspodium. Deze grote productie met onder andere dans, stagefight en acrobatiek gaat over een anarchistische familie die zijn eigen regels maakt. In Open Kaart beantwoordt Moniek Merkx vragen over werk en leven.
Oordeel Zelf: De gouden bril
De Italiaanse schrijver Giorgio Bassani liet al zijn boeken afspelen in de Noord-Italiaanse stad Ferrara. Daar was hij zelf opgegroeid als lid van een vooraanstaande joodse familie. Ferrara maakte hij tot podium voor verhalen waarin hij het Italië van na de oorlog schetste. In mei dit jaar bundelde de Bezige Bij een aantal van Bassani’s werken in de cassette Het verhaal van Ferrara. Zo ook De gouden bril uit 1958. Deze kleine roman gaat over een arts die moet toezien hoe zijn deftige status in het geding komt wanneer zijn minnaar zijn homoseksualiteit aan het licht brengt. De Groene Amsterdammer noemde het een ‘nagenoeg perfecte novelle’. Maar wat vind jij er eigenlijk van? Verslaggever Tom Hofland bespreekt het met Pieter van der Wielen.
dinsdag 28 augustus
Saxofonist Toon Roos viert deze zomer het leven
Toon Roos is tenor- en sopraansaxofonist. Ruim 30 jaar treedt hij op in binnen- en buitenland. Hij speelde onder meer in het Dutch Jazz Orchestra. De laatste jaren leidt hij vooral zijn eigen groepen, van semi-akoestisch tot fusion georiënteerde jazz. Roos speelde samen met enkele grote namen uit de jazzwereld, onder wie Toots Tielemans, Steely Dan en Ravi Coltrane. Deze zomer treedt hij op met het programma ‘Celebrating Life’, onder de naam Toon Roos & Friends, waarin eigen composities, standards en classics worden gespeeld. Pieter van der Wielen spreekt met Toon Roos. Luister alle fragmenten hier terug.
Open Kaart: J.Z. Herrenberg
Schrijver Johan Z. Herrenberg groeide op in het Amsterdam van de jaren zestig en zeventig. Hij studeerde Engels aan de Vrije Universiteit. In 1996 begon hij aan Door het oog van de cycloon, een roman die hij verdeelde over twee boeken. Nu verschijnt het eerste deel Nederhalfrond. Het speelt zich af in een parallelle werkelijkheid waarmee Herrenberg nieuw licht wil werpen op Nederland. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Johan Herrenberg vragen over werk en leven.
De Favoriete scène van Roel Reiné
Elke week vragen we een regisseur naar zijn of haar favoriete scene, uit andermans werk. Deze week: Roel Reiné. Hij was deze zomer even in Nederland voor de premieres van 'Redbad', het heldenepos over de legende van Radboud, koning van de Friezen. Hij woont en werkt sinds 2005 in Los Angeles, waar hij vooral actiefilms regisseert, met titels als ‘Deadwater’, ‘Dead in Tombstone’ en ‘Man With the Iron Fists 2’. In Nederland is hij vooral bekend als de regisseur van ‘Michiel de Ruyter’ (2015), en nu ook met 'Redbad'. Luister naar de favoriete scene van filmregisseur Roel Reiné.
woensdag 29 augustus
De ridders van kinderboekenschrijfster Imme Dros
Imme Dros (1936) is kinderboekenschrijfster. Ze debuteerde in 1971 met 'Het paard Rudolf'. Daarna schreef ze ruim vijftig boeken: dierenverhalen, prentenboeken, puberteitsromans en bewerkingen van klassieke verhalen, waaronder ‘Odysseus’ van Homeros. Dros' boeken worden veelal geïllustreerd door haar echtgenoot Harrie Geelen. Zo ook het nieuwe boek ‘Van twee ridders’, waarin een tweeling graag ridderverhalen naspeelt. Tot een van de broers na een auto-ongeluk ernstig gewond in het ziekenhuis belandt. Wat zou een ridder in zo’n situatie doen? Pieter van der Wielen spreekt met Imme Dros. Luister alle fragmenten hier terug.
Open Kaart: Lotte Kok
Lotte Kok is schrijver. Ze begon haar literaire carrière op het podium; als spoken-wordartiest won ze in 2014 de Kunstbende Taal. Daarna verschenen haar verhalen in verschilende tijdschriften, waaronder Das Magazin. Nu verschijnt haar eerste roman Skydancer, het vervreemdende verhaal van Oscar, dat zich ontvouwt in het stille dorpje Dingle, Idaho. Op een dag verschijnt daar het bleke, mooie meisje Agnes. Oscar, die zijn hele leven niet buiten Dingle is geweest, vertrouwt het niet. Hoe weet ze iedere inwoner om haar vinger te winden? En waarom kan hij haar toch niet uit zijn gedachten bannen? In de rubriek Open Kaart beantwoordt Lotte Kok vragen over werk en leven.
NMS Live Sessies: Moon Moon Moon
Om de week nodigt NMS binnen- of buitenlandse muzikanten uit om in platenzaak Velvet Music in Amsterdam een paar nummers te komen spelen, waaronder een cover van een bewonderde collega-muzikant. Vandaag zenden we de sessie uit van Moon Moon Moon. Gesticht door zanger en gistarist Mark Lohmann is deze groep mensen niet alleen band maar ook kunstproject en game-studio. Ze maken natuurlijk ook muziek, en bovendien erg eigenzinnige.
Zelf een muzieksessie bijwonen? Dat kan! De ‘NMS Live Sessies’ worden eens in de twee weken op vrijdagmiddag opgenomen in platenzaak Velvet Music, op de Rozengracht in Amsterdam, en zijn open voor publiek. Wees welkom! Kijk op onze Facebook pagina voor namen en tijden.
donderdag 30 augustus
Schrijver Kader Abdolah breekt lans voor Islamitische kunst
Kader Abdolah is schrijver. Hij komt uit Iran en vluchtte in 1988 naar Nederland. In 1993 debuteerde hij met de verhalenbundel ‘De adelaars’. Vier jaar later verscheen zijn eerste roman ‘De reis van de lege flessen’. In zijn boeken komt de rol van de islam veelvuldig aan de orde. Zo vertaalde hij op eigen wijze de Koran, aangevuld met de Mohammed-vertelling ’De boodschapper’. Ook schreef hij meerdere boeken over het leven in Iran. Volgende week opent in het Gemeentemuseum in Den Haag de tentoonstelling ‘Glans en Geluk – Kunst uit de Wereld van de Islam’; Abdolah schreef een bijdrage voor de bijbehorende catalogus. Pieter van der Wielen spreekt met Kader Abdolah. Luister alle fragmenten hier terug.
Open Kaart: Elise Tak
Elise Tak, geboren in Nederland, leeft en werkt in Brooklyn, New York. Al vanaf de vroege jaren ’90 zijn haar werken te zien geweest in musea als Boijmans van Beuningen en het Frans Hals. Haar werk, een combinatie van zowel traditionele als digitale en 3D technieken, word besproken in The New York Times, Der Spiegel en vele anderen. Nu is ze de curator van de tentoonstelling ‘A New York State of Mind’ in de Cacaofabriek in Helmond. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Elise Tak vragen over leven en werk.
De Reismicrofoon: Joeri Vos
Joeri Vos studeerde in 2006 af aan de ArtEZ Toneelschool te Arnhem. Sindsdien is hij actief als toneelschrijver, regisseur en acteur. Zijn voorstellingen schuren tegen satire aan, en zoomen in op menselijk onvermogen. Hij is lid van Toneelgroep Oostpool, waar hij Shakespeare’s Richard III voor bewerkte. Hij schreef ook het drieluik Goede bedoelingen, over de verschillen tussen bevolkingsgroepen. Vanaf 2017 heeft hij samen met Paul Koek de artistieke leiding van de Veenfabriek in handen.
Met dit muziektheatergezelschap en het Franse muziekensemble Compagnie du Tire-Laine komt Vos nu met de voorstelling Pinokkio. In aanloop naar de première nam Joeri Vos voor ons De Reismicrofoon mee.
vrijdag 31 augustus
Fotograaf Hellen van Meene verwerkt rouw met nieuwe serie foto's
Hellen van Meene is fotograaf. Ze brak internationaal door met haar intieme portretten van jonge meisjes die balanceren op de drempel naar volwassenheid. Haar werk is vertegenwoordigd in diverse internationale museum- en particuliere collecties, waaronder die van het MOCA in Los Angeles en het Guggenheim in New York. Volgende week opent in Huis Marseille, in Amsterdam, de tentoonstelling ‘En alles blijft bestaan wanneer je sterft’. Deze nieuwe serie foto’s is het resultaat van haar verwerking van de plotselinge ziekte en dood van haar moeder. Elfie Tromp spreekt met Hellen van Meene. Luister alle fragmenten hier terug.
Podcast: SØR, afl. 1
Er is een wildgroei aan podcasts. Wij gidsen je graag langs het aanbod van podcasts die het culturele veld belichten. Deze week is dat deel 1 van ‘SØR’. Op een dag krijgt Marjolijn van Heemstra een e-mail van haar oude geschiedenisleraar, Sør. Ze heeft goede herinneringen aan zijn lessen: je moet altijd oog hebben voor andermans perspectief, leerde hij haar. Maar wij kennen hem beter als Ronald Sørensen, oprichter van Leefbaar Rotterdam, politicus bij de Partij voor de Vrijheid en nu Forum voor Democratie. Hoe kunnen de invoelende Sør en de harde politicus Sørensen dezelfde persoon zijn?