nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast: fotograaf Jasper Doest, schrijver en historicus Daniela Hooghiemstra, filmmaker Mea Dols de Jong, pianiste Helena Basilova en architect Liesbeth van der Pol. De weekschrijver is Thomas Heerma van Voss.

maandag 16 juli

De wereldfoto's van fotograaf Jasper Doest

Jasper Doest is een wereldwijd gerenommeerde natuurfotograaf. Hij studeerde aanvankelijk biologie, maar na het winnen van een natuurfotowedstrijd besloot hij met fotografie verder te gaan. Tegenwoordig fotografeert hij voor internationale tijdschriften zoals National Geographic Magazine, Smithsonian Magazin en Geo. Een belangrijk thema in zijn werk is het contrast tussen de natuur en een door mensen gedomineerde omgeving. Zijn werk ontving talloze onderscheidingen, waaronder de Zilveren Camera, World Press Photo en Wildlife Photographer of the Year. Elfie Tromp spreekt met Jasper Doest. Luister hier alle fragmenten terug
 

Serie: Van God Los (1/4)

Nederland wordt langzaamaan steeds minder religieus, blijkt uit onderzoek van onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek. Documentairemaker Luuk Heezen - zelf christelijk opgevoed - is daar een van de voorbeelden van. Toch sluimert er bij hem een heimwee naar sommige aspecten van dat geloof. In de serie Van God los zoekt hij uit of je die aspecten ook kunt ervaren als je niet langer in een god gelooft. Deel 1: De nuttige illusie 

Podcast: Roes (1/4)

Roes is een vierdelige podcast over de geestige mist waarin we ons allemaal wel eens bevinden. ’s Nachts, overdag of daartussen. Of eigenlijk, misschien wel, constant en altijd. Vandaag kun je luisteren naar aflevering 1: Je hangt met je billen boven het smerige toilet van de kroeg. Op de deur staan teksten: soms poëtisch, meestal grof en ondoordacht. Met koeienletters schrijf je er iets onder. Een week later ben je terug en lees je verbaasd de letters in je handschrift. Heb ik dit geschreven? In de eerste aflevering van Roes neemt Dionysos, de god van wijn, feest en de roes, de boel van ons over. We onderzoeken de roes die we zelf opzoeken in alcohol en drugs. En de roes die ons overvalt in het sluimergebied tussen waken en slapen.

dinsdag 17 juli

Schrijver en historicus Daniela Hooghiemstra's blik op het koningshuis

Daniela Hooghiemstra is historicus, journalist en schrijver. Ze schrijft veelal over het Nederlands koningshuis. Samen met Dorine Hermans publiceerde ze boeken over het hofleven, waaronder de bestsellers ‘Vertel dit toch aan niemand’ en ‘Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren’. Ook schreef ze de biografie van pedagoog Kees Boeke, ‘De geest in dit huis is liefderijk: het leven en De Werkplaats van Kees Boeke (1884-1966)’. In 2016 maakte ze haar romandebuut met ‘Wat echt is’. Momenteel schrijft ze voor de Volkskrant artikelen over wat het betekent om nu vrouw te zijn. Elfie Tromp spreekt met Daniela Hooghiemstra. Luister hier alle fragmenten terug

Serie: Van God Los (2/4)

Nederland wordt langzaamaan steeds minder religieus, blijkt uit onderzoek van onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek. Documentairemaker Luuk Heezen - zelf christelijk opgevoed - is daar een van de voorbeelden van. Toch sluimert er bij hem een heimwee naar sommige aspecten van dat geloof. In de serie Van God los zoekt hij uit of je die aspecten ook kunt ervaren als je niet langer in een god gelooft. Deel 2: De rol van de kunsten.

Podcast: Roes (2/4)

Roes is een vierdelige podcast over de geestige mist waarin we ons allemaal wel eens bevinden. ’s Nachts, overdag of daartussen. Of eigenlijk, misschien wel, constant en altijd. Vandaag kun je luisteren naar aflevering 2: Het feest of ‘de roes’ wordt vaak gezien als een ontsnapping aan de werkelijkheid, terwijl de roes ook therapeutisch zijn. Of sterker zelfs: noodzakelijk. Deze tweede aflevering gaat over het belang van het feest, het belang van de roes. Aan de hand van drie verhalen illustreren we hoe ‘de roes’ ons kan loswrikken uit vastgeroeste patronen.

woensdag 18 juli

Filmmaker Mea Dols de Jong werkt aan innovatie met de Nieman Fellowship

Mea Dols de Jong is filmmaker. Met haar afstudeerfilm ‘If Mama Ain’t Happy, Nobody’s Happy’ gooide ze meteen hoge ogen. De film werd onder meer geselecteerd voor het IDFA festival en won prijzen op internationale festivals. Filmblad Variety riep haar in 2016 uit tot één van de tien meest veelbelovende Europese regisseurs. Na deze film werkte Dols de Jong aan verschillende journalistieke projecten. Zo maakte ze de Tegenlicht aflevering ‘Trollen, Trump & Thierry’ en de webserie ‘Netiquette’; over de ongeschreven regels van het internet. Onlangs werd bekend dat ze binnenkort naar de prestigieuze Amerikaanse universiteit Harvard mag, om zich te gaan verdiepen in online documentaires. Atze de Vrieze spreekt met Mea Dols de Jong. Luister hier alle fragmenten terug.

Serie: Van God Los (3/4)

Nederland wordt langzaamaan steeds minder religieus,blijkt uit onderzoek van onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek. Documentairemaker Luuk Heezen - zelf losjes christelijkopgevoed - is daar een van de voorbeelden van. Toch sluimert er bij hem een heimwee naar sommige aspecten van dat geloof. In de serie Van God los zoekt hij uit of je diepositieve aspecten ook kunt ervaren als je niet langer in een god gelooft. Deze week deel 3: Het luisterend oor.

Podcast: Roes (3/4)

Roes is een vierdelige podcast over de geestige mist waarin we ons allemaal wel eens bevinden. ’s Nachts, overdag of daartussen. Of eigenlijk, misschien wel, constant en altijd. Vandaag kun je luisteren naar aflevering 3: Het baren van kinderen is geen pijnloze aangelegenheid. Hoe is het dan toch mogelijk dat een vrouw een bevalling kan doorstaan? En soms een paar uur daarna best wel weer kan nadenken over een volgend kind? Nele, Mirke en Siona onderzoeken de macht van ons eigen brein. Hoe ons lichaam eigenlijk onze grootste drugsdealer is. Want waar we wel iets te zeggen hebben over de hoeveelheid bier die we consumeren, hebben we nauwelijks controle over de hormonen die ons lijf op ons loslaat.

donderdag 19 juli

Pianiste Helena Basilova brengt een ode aan haar vader

De Russisch-Nederlandse pianiste Helena Basilova heeft een onmiskenbare verbinding met de Russische muziek en haar wijdverbreide invloed in (Oost-) Europa. Hoewel ze repertoire uit alle periodes en stijlen speelt, zijn het toch steeds Russische componisten die haar speciale aandacht krijgen. Op Wonderfeel, een festival voor klassieke muziek in ’s-Graveland, brengt Basilova komend weekend een muzikale ode aan het leven en werk van haar vader, de pianist en componist Alexander Basilov (1946-2007). Hanneke Groenteman spreekt met Helena Basilova. Luister hier alle fragmenten terug

 

vrijdag 20 juli

De tijdloze bouwwerken van architect Liesbeth van der Pol

Liesbeth van der Pol is architect en voormalig Rijksbouwmeester. In 1989 vestigde ze zich als zelfstandig architect. Zes jaar later richtte ze samen met haar partner Herman Zeinstra architectenbureau Atelier Zeinstra van der Pol op. In 2007 was zij een van de medeoprichters van Dok architecten, waar zij nog altijd architect-directeur is. Bekende projecten van Van der Pol zijn onder meer het Depotgebouw en de vernieuwing van het Nederlands Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Atze de Vrieze spreekt met Liesbeth van der Pol. Luister hier alle fragmenten terug

Podcast: De Man Is Lam

Er is een wildgroei aan podcasts. Wij gidsen je graag langs het aanbod van podcasts die het culturele veld belichten. Deze week is dat deel 7 van 'De Man Is Lam'.Wat betekent het om vandaag de dag 'man' te zijn? Schrijver en audiokunstenaar Rashif El Kaoui, presentator Lucas De Man en fotograaf Ahmet Polat proberen het antwoord te vinden. Na een theatervoorstelling en een foto-expositie volgt nu een podcastreeks. Van motorclubs tot vadercentra: overal wordt het antwoord gezocht op de vraag waar een man uit bestaat. Vanavond in aflevering 7 gaat het over de 'mannenavond'.