nooit meer slapen weekoverzicht
Deze week zijn te gast: Zangeres Anneke van Giersbergen, cabaretier Peter Pannekoek, componist Theo Loevendie, musicoloog Henk Jan Honing en schrijver Warner van Wely.
Renee van Marissing schrijft deze week elke dag een verhaal over een onderwerp dat hem inspireert.
maandag 14 mei
Zangeres Anneke van Giersbergen zingt eigen oeuvre met het Residentie Orkest
Zangeres Anneke van Giersbergen werd bekend als frontvrouw van The Gathering, de band die begin jaren negentig doorbrak met donkere metalmuziek. Na dertien jaar stapte ze plotseling uit de band en werkte ze als singer-songwriter samen met uiteenlopende artiesten. Komend weekend geeft ze twee concerten met het Residentie Orkest. Een selectie uit haar oeuvre, van The Gathering via haar solowerk en The Gentle Storm tot aan haar nieuwe metalband Vuur, is speciaal door het symfonieorkest bewerkt. Ook zingt ze enkele klassieke werken, onder meer van Henry Purcell. Pieter van der Wielen spreekt met Anneke van Giersbergen. Luister hier alle fragmenten terug
Open Kaart: Modeontwerper Edwin Oudshoorn
Modeontwerper Edwin Oudshoorn studeerde in 2004 summa cum laude alf aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Voor de collectie hij mee afstudeerde, getiteld 'Het Dorp,' haalde hij inspiratie uit de herinneringen aan zijn jeugd. Vele spraakmakende collecties volgden, en in 2005 won Oudshoorn de Frans Molenaar-prijs met een collectie geïnspireerd op Russische huisvrouwen uit Sint-Petersburg. Nu heeft Oudshoorn speciaal voor Museum De Lakenhal in Leiden een nieuwe wollen stof ontwikkeld. Van deze stof heeft hij vervolgens een jurk gemaakt die een vaste plek krijgt in de collectie van het museum. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Edwin Oudshoorn vragen over leven en werk.
Oordeel zelf: De horrorfilm 'A Quiet Place'
De horrorfilm 'A Quiet Place' van regisseur John Krasinski wordt door horrorliefhebbers met open armen ontvangen. De Volkskrant noemt het een 'volbloed moderne horrorfilm die de wetten van het genre ontbloot' en geeft vier sterren. Het Britse filmtijdschrift Little White Lies geeft eveneens een hoog cijfer, maar is over het algemeen kritischer: 'Big teeth, but little to digest afterwards.'
Maar wat vind jij er eigenlijk van?
dinsdag 15 mei
Cabaretier Peter Pannekoek terug in het theater met 'Later was alles beter'
Peter Pannekoek is cabaretier en tekstschrijver. In 2007 won hij de Stand-up Comedy Concours, een jaar later trad hij toe tot het befaamde Comedytrain collectief. Ook schreef hij teksten voor de satirische tv-programma’s Koefnoen en Dit was het nieuws. Na veel vlieguren in Toomler te hebben gemaakt, was hij twee seizoenen de huiskomiek van De Wereld Draait Door. In 2015 ging hij de theaters langs met zijn debuutvoorstelling ‘Zacht van binnen’. Met als thema; onze angsten en hoe dat ons leven regeert. Momenteel speelt hij try-outs van zijn tweede solovoorstelling ‘Later was alles beter’. Pieter van der Wielen spreekt met Peter Pannekoek. Luister hier alle fragmenten terug.
Open Kaart: regisseur Floris van Delft
Theaterregisseur Floris van Delft is ooit opgeleid als theoloog, maar besloot aansluitend de opleiding regie te gaan doen aan de Amsterdamse Theaterschool. Van Delft maakt zeer uiteenlopende theatervoorstellingen voor diverse gezelschappen en bij voorkeur op locatie. Zijn nieuwste voorstelling heet ‘Mollen’ en wordt opgevoerd op en rondom station Sloterdijk in Amsterdam. Centraal staan de vragen ‘Wat is normaal?’ en ‘Wie bepaalt dat?’ Hij maakt het met zijn gezelschap WAT WE DOEN, waarmee hij actuele, maatschappelijke dilemma’s op verfrissende manier op het podium brengt. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Floris van Delft vragen over werk en leven.
De favoriete Scène van Noël Loozen
In De favoriete scène van vertellen regisseurs over de scène waar ze als kind van wakker lagen of als volwassene alleen maar van konden dromen. Vandaag is de beurt aan Noël Loozen, die zijn carrière begon als fotograaf maar inmiddels naast een reeks korte films bijvoorbeeld ook de tragikomische film 'Limburgia' op zijn naam heeft staan, volledig gesproken in het plat Maastrichts. Humor en het onverwachte spelen een grote rol in de eigenzinnige creaties van Noël Loozen. Vanavond onthult Noël Loozen zijn favoriete scène uit andermans werk.
woensdag 16 mei
Componist Theo Loevendie beschrijft zijn eigen leven in 'Memoires van een componist'
Componist en musicus Theo Loevendie werd in 1930 geboren en groeide op in armelijke omstandigheden in een Amsterdamse volksbuurt. Een geleende klarinet vormde het startschot voor een imposante carrière. Via de jazz kwam hij op het conservatorium terecht, waarna hij zich tot een van de meest veelzijdige en onconventionele componisten ontwikkelde. Hij schreef opera’s, theatermuziek, kamermuziek, balletten en bleef ondertussen jazz maken. Over zijn kleurrijke leven schreef hij het boek ‘Memoires van een componist’. Pieter van der Wielen spreekt met Theo Loevendie. Luister hier alle fragmenten terug
Open Kaart: schrijver Linda Duits
Linda Duits is sociaalwetenschapper, gespecialiseerd in populaire cultuur, gender en seksualiteit. Ze schrijft regelmatig opiniestukken voor Het Parool en NRC Handelsblad. Duits promoveerde in 2008 op meisjescultuur en is als freelance docent mediastudies verbonden aan de Universiteit Utrecht. In 2017 verscheen haar boek Dolle mythes. Een frisse factcheck van feminisme toen en nu. Voor het studentenblad Folia, van de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam schreef ze jarenlang een column over seksualiteit. Die zijn nu gebundeld in het boek Seks op zijn Duits. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Linda Duits vragen over werk en leven.
NMS Live Sessies: LAKSHMI
Om de week nodigt NMS binnen- of buitenlandse muzikanten uit om in platenzaak Velvet Music in Amsterdam een paar nummers te komen spelen, waaronder een cover van een bewonderde collega-muzikant. Vandaag zenden we de sessie uit van de singer-songwriter LAKSHMI. In maart 2016 verscheen haar debuut-EP Come Sin with Me. Nu is haar dark electronic popmuziek te horen in theaters door heel Nederland.
Zelf een muzieksessie bijwonen? Dat kan! De ‘NMS Live Sessies’ worden eens in de twee weken op vrijdagmiddag opgenomen in platenzaak Velvet Music, op de Rozengracht in Amsterdam, en zijn open voor publiek. Wees welkom! Kijk op onze Facebook pagina voor namen en tijden.
donderdag 17 mei
Musicoloog Henkjan Honing ontleedt de mens tot 'muzikaal dier' in zijn boek 'Aap slaat maat'
Henkjan Honing is als hoogleraar Muziekcognitie verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Dit interdisciplinaire vakgebied verschaft fundamentele inzichten in de rol van perceptie, emotie, geheugen, aandacht en verwachting in het luisteren naar muziek. In 2010 publiceerde hij een boek over de muzikaliteit van mensen: ‘Iedereen is muzikaal’. Ook ontdekte hij dat het vermogen om regelmaat in muziek te horen niet is aangeleerd, maar aangeboren. In zijn nieuwe boek ‘Aap slaat maat’ doet hij verslag van zijn onderzoek naar wat ons mensen tot ‘muzikale dieren’ maakt. Pieter van der Wielen spreekt met Henkjan Honing. Luister hier alle fragmenten terug
Open Kaart: stemkunstenaar Joost Maaskant
Joost Maaskant, beter bekend onder de naam Maask is beatboxer en theatermaker. Met behulp van een loopsysteem kan hij –in zijn eentje- als volwaardige band klinken. En bestrijkt hiermee vele genres. Van jazz naar dubstep en van drum ’n bass naar Whitney Houston ballads. Ook is hij actief in het theater. Samen met actrice Naomi Velissariou vormt hij (de pop-up-band) ‘Permanent Destruction’, en brengen zij de muzikale performance ‘The SK Concert’. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Joost Maaskant vragen over werk en leven.
De Reismicrofoon: acteur Peter Vandemeulebroecke
In de rubriek De Reismicrofoon volgen we elke week iemand in de laatste dagen voor zijn of haar werk officieel het daglicht ziet. De Belgische acteur Peter Vandemeulebroecke volgde zijn theateropleiding aan de Toneelacademie van Maastricht. Daarnaast werkte hij met The Wooster Group, Guy Cassiers, het RO Theater aan diverse toneelvoorstellingen en performances. Sinds 2009 is Vandemeulebroecke vast acteur bij het Noord Nederlands Toneel, daar was hij o.a. te zien in Borgen en speelde de hoofdrol in Don Juan en Hamlet. Nu regisseert hij in coproductie met PeerGroup en Kat op het Spek, de locatievoorstelling Missie zkt. Massa, waarin de diepe kloof tussen ideaal en werkelijkheid centraal staat. In aanloop naar de première nam Peter Vandemeulebroecke voor ons De Reismicrofoon mee.
vrijdag 18 mei
Schrijver Warner van Wely combineert zeer korte verhalen in de nieuwe bundel 'Eén'
Warner van Wely is acteur, regisseur en schrijver. Hij brak zijn studie filosofie en wiskunde af om theater te maken – tekstloos interdisciplinair locatietheater. Eerst in Engeland, bij de performance theatergroep Welfare State, daarna in Nederland, met de internationaal bekende groepen Dogtroep en Warner & Consorten. Van beide groepen was hij vijftien jaar lang artistiek leider. In 2008 stopte hij met zijn theaterwerk, om schrijver te worden. Van zijn hand verschijnt nu ‘Eén’, een bundel met zeer korte verhalen. Elfie Tromp spreekt met Warner van Wely. Luister hier alle fragmenten terug