nooit meer slapen weekoverzicht
Deze week zijn te gast: Acteur Bert Luppes, journalist Stevo Akkerman, regisseur Yan Ting Yuen, schrijver Robert Van Eijden en illustrator Viktor Hachmang. De weekschrijver is Erik Jan Harmens.
maandag 23 april
Acteur Bert Luppes speelt de arbeider in de theatervoorstelling 'Menuet'
Hoewel Bert Luppes in veel films en series heeft gespeeld is hij vooral bekend als toneelacteur. Vanaf de oprichting, in 1982, was hij een vaste speler bij Theatergroep Hollandia en later bij ZT Hollandia en Onafhankelijk Toneel. In 2003 en in 2009 ontving hij de Louis d'Or, de prijs voor beste mannelijke hoofdrol. Sinds Luppes verbonden is aan NTGent, speelde hij in o.a. ‘Platonov’, ‘Vals’ en ‘Cyrano’. Nu volgt een hoofdrol in ‘Menuet’, in een regie van Liliane Brakema, naar de gelijknamige roman van de Vlaamse schrijver Louis Paul Boon uit 1955. Pieter van der Wielen spreekt met Bert Luppes. Luister alle fragmenten hier terug.
Open Kaart: acteur Matijs Janssen
Acteur Matijs Jansen werd bekend als Rik Bol in de VARA-serie ‘Oppassen!!!’, waar hij van zijn 15e tot zijn 23e in te zien was. Na zijn vertrek uit de serie studeerde hij aan de Toneelacademie Maastricht. Daarna was hij nog sporadisch op televisie te zien, maar legde zich hoofdzakelijk toe op theaterwerk. Hij speelde bij de gezelschappen Zuidelijk Toneel Hollandia, Annette Speelt en vanaf 2006 bij Wunderbaum. Met dat gezelschap komt hij nu met een nieuwe voorstelling, Daar gaan we weer (White Male Privilege): een voorstelling over de bevoorrechte positie van witte mensen en hun gebrek aan benul daarvan. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Matijs Jansen vragen over leven en werk.
Oordeel Zelf: Hyperrealisme Sculptuur
Na het succes van de tentoonstelling Hyperrealisme. 50 jaar schilderkunst, maakt de Kunsthal Rotterdam de stap naar de derde dimensie. De tentoonstelling Hyperrealisme Sculptuur presenteert hyperrealistische werken van diverse beeldhouwers die in de afgelopen vijftig jaar zijn gemaakt. Over de tentoonstelling schrijft de Volkskrant: ‘De huivering is echt, de aantrekkingskracht ook’. Dagblad Trouw schrijft: ‘Een spannende tentoonstelling (...) Je raakt niet uitgekeken’ en bekroont de tentoonstelling met vier sterren. Maar wat vind jij er eigenlijk van?
dinsdag 24 april
Schrijver Stevo Akkerman over de dynamiek binnen een gezin
Stevo Akkerman is journalist, columnist en redacteur religie & filosofie bij Trouw. Van zijn hand verschenen eerder de romans ‘Vals weerzien’ en ‘De inboorling’ en het autobiografische boek ‘Donderdagmiddagdochter’, waarin hij het verhaal vertelt over de dood van zijn dochter en de crisis dit teweeg bracht. In zijn nieuwe boek ‘De mooiste dag’ beschrijft Akkerman de dynamiek binnen een gezin; de innige, maar gecompliceerde moeder-dochter relatie, de rivaliteit tussen twee zussen en de verwijdering tussen twee echtgenoten na een jarenlang huwelijk. Pieter van der Wielen spreekt met Stevo Akkerman. Luister hier alle fragmenten terug.
Open Kaart: schrijver Johan Faber
Johan Faber werkte als journalist en schrijver voor talloze bladen en kranten. In 2004 debuteerde hij als non-fictie auteur met Het Mysterie Marco, een boek over de jonge Ajacied Marco van Basten. Andere non-fictie titels van zijn hand zijn Alpe d’Huez en Wat bezielde Volkert van der G.?. Begin 2012 verscheen zijn debuutroman Wende en in 2014 De veteraan, waar hij de Dioraphte Literatour Prijs voor kreeg. Nu verschijnt zijn derde roman De eenzame piloot, gebaseerd op het ongelofelijke verhaal van een achttien jaar oude piloot uit West-Duitsland die, tegen het einde van de Koude Oorlog, met zijn Cessna-sportvliegtuigje op het Rode Plein in Moskou landde. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Johan Faber vragen over werk en leven.
De favoriete scène van Nanouk Leopold
In De favoriete scène van vertellen regisseurs over de scène waar ze als kind van wakker lagen of als volwassene alleen maar van konden dromen. Nanouk Leopold is een Nederlandse filmregisseur en scenarioschrijver. Leopold studeerde aan de Filmacademie in Amsterdam en won in 1998 met haar afstudeerfilm Weekend de ‘Tuschinski Film Award’. Haar eerste speelfilm ‘Îles flottantes’ werd goed ontvangen en het vervolg ‘Guernsey’ won zelfs twee gouden kalveren. Vanavond onthult Nanouk haar favoriete scène uit andermans werk.
woensdag 25 april
De economische crisis in zeven dagen met documentairemaker Yan Ting Yuen
Documentairemaker Yan Ting Yuen emigreerde op zesjarige leeftijd van China naar Nederland, waar haar ouders een restaurant in Maastricht begonnen. Ze maakte naam met documentaires als ‘Chin.Ind. Een leven achter het doorgeefluikje’ (2003), over een echtpaar dat een Chinees restaurant runt, en ‘Het geheim van de HEMA’ (2012), over de internationale expansiedrift van het Hema-concern. In haar nieuwe documentaire ‘De achtste dag’ blikt ze terug op de zeven spannendste dagen van 2008, toen het Europese financiële stelsel in elkaar klapte. Pieter van der Wielen spreekt met Yan Ting Yuen. Luister hier alle fragmenten terug.
Open Kaart: kunstenaar Jonas Staal
Jonas Staal is een politiek geëngageerde kunstenaar en propagandawetenschapper. Hij bestudeert onder andere de rol van kunst, architectuur en design bij het opkomende ultranationalisme. Staal maakt tentoonstellingen en theaterstukken, schrijft essay's en geeft lezingen. Nu zet hij zijn tanden in het werk van Steve Bannon, een sleutelfiguur in de Amerikaanse alt-right beweging. In de tentoonstelling 'Steve Bannon: A Propaganda Retrospective' toont Staal aan hoe het werk van Bannon van invloed is geweest op de opkomst van Donald Trump. De tentoonstelling is te zien in het Nieuwe Instituut in Rotterdam. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Jonas Staal vragen over leven en werk.
NMS Live Sessies: Lucy Rose
Om de week nodigt NMS binnen- of buitenlandse muzikanten uit om in platenzaak Velvet Music in Amsterdam een paar nummers te komen spelen, waaronder een cover van een bewonderde collega-muzikant. Deze week is dat de Britse singer-songwriter Lucy Rose. Haar debuutalbum 'Like I Used To' verscheen in 2012. Haar laatste album, 'Something's Changing,' waarmee ze nu op tour is, zag in 2017 het licht.
Zelf een muzieksessie bijwonen? Dat kan! De ‘NMS Live Sessies’ worden eens in de twee weken op vrijdagmiddag opgenomen in platenzaak Velvet Music, op de Rozengracht in Amsterdam, en zijn open voor publiek. Wees welkom! Kijk op onze Facebook & instagram voor namen en tijden.
donderdag 26 april
Schrijver Robert van Eijden's ‘Paradijs bij het dashboardlicht’
Robert van Eijden is schrijver. In 2015 debuteerde hij met de roman ‘Boek (256 blz.)’, waarin het verhaal wordt verteld van een man die een overzichtelijk leven leidt, maar desondanks over weinig kracht bezit. Tot hij gedwongen wordt om voor het eerst in zijn bestaan een daad te stellen. In zijn nieuwe roman ‘Paradijs bij het dashboardlicht’ beschrijft hij het leven van een man die zijn midlifecrisis probeert te bestrijden middels het organiseren van een dansavond voor 45-plussers. Pieter van der Wielen spreekt met Robert van Eijden. Luister hier alle fragmenten terug.
Open Kaart: schrijver Marc van der Holst
Marc van der Holst schrijft, dicht, tekent en maakt muziek. Zijn zeer korte verhalen, gedichten, recepten, readymades, enz. verschijnen iedere dinsdag op de ‘Dag in dag uit’-pagina van de Volkskrant. Hij speelde in de bands Hospital Bombers en Spilt Milk en bracht in 2016 met zijn huidige band The Avonden de cd Nachtschade uit. Afgelopen jaar speelde hij in de voorstelling Fata Nirvana, een punkdocumentaire op het podium. Zijn debuutbundel Pyjamadagen verscheen eind 2014 en werd genomineerd voor de Jo Peters Poëzieprijs 2016. Nu is er Dembrandt: zijn tweede verzameling kort proza in verhaal- en dichtvorm. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Marc van der Holst vragen over leven en werk.
De Reismicrofoon: schrijver Boris van der Ham
In de rubriek De Reismicrofoon volgen we elke week iemand in de laatste dagen voor zijn of haar werk officieel het daglicht ziet.Voormalig kamerlid Boris van der Ham is journalist en voorzitter van het Humanistisch Verbond. In zijn carrière werkte hij al mee aan twee documentaires over afvalligheid binnen de islam. Nu komt Van der Ham met Nieuwe Vrijdenkers, een boek waarin geloofsafvalligen vertellen over hun soms verscheurende dillema’s tussen hun familie en persoonlijke leven. In aanloop naar de boekpresentatie nam Boris van der Ham voor ons De Reismicrofoon mee.
vrijdag 27 april
Viktor Hachmang bewerkt 'Blokken' van schrijver Ferdinand Bordewijk tot beeldroman
Viktor Hachmang is illustrator en striptekenaar. Zijn illustraties werden o.a. gepubliceerd in The New York Times, Die Zeit en Wired. Sinds een paar jaar richt hij zich ook op het maken van experimentele stripverhalen. Zo debuteerde hij in 2016 met zijn kortverhaal ‘Book of Void’. Nu heeft hij ‘Blokken’ van schrijver Ferdinand Bordewijk (1884-1965) tot beeldroman bewerkt. Hierin verbeeldt hij de nachtmerrieachtige droombeelden van ‘Blokken’, over de trage maar onvermijdelijke ondergang van een heilstaat. Elfie Tromp spreekt met Viktor Hachmang. Luister alle fragmenten hier terug
Podcast: Het maakbare geweten (1)
Vertrouw jij je geweten? Makers Ruben Pest en Robin van Gelder de laatste tijd niet meer. Het is ook niet makkelijk: kies je voor dat nieuwe shirt, ook als je weet dat het waarschijnlijk door kinderhandjes is gemaakt? Maak je een reis per vliegtuig, ondanks dat het een aanslag is op het milieu? In de driedelige podcastserie Het maakbare geweten ontrafelen makers Robin en Ruben de werking van ons magische geweten. Wat is het eigenlijk? Maakt het ook fouten? Hoe beïnvloedbaar is het geweten en is het wel te vertrouwen? In deze eerste aflevering praten Ruben en Robin met gewetensexpert Frans Schalkwijk en Beth, die als kind geen empathie kende en haar broertje wilde vermoorden.