nooit meer slapen weekoverzicht
Deze week zijn te gast: Arts en schrijver Bert Keizer, illustrator Max Kisman, acteur Edwin de Vries, beeldend kunstenaar Jan Henderikse en filmproducent Stienette Bosklopper. De weekschrijver is Auke Hulst.
maandag 2 april
Arts en filosoof Bert Keizer over de waarde van het leven
Bert Keizer is arts en filosoof, en is verbonden aan de Levenseindekliniek. Hij schreef onder meer de bestsellers ‘Het refrein is Hein – Leven en sterven in een verpleeghuis’ en ‘Onverklaarbaar bewoond’, een boek over het wonderbaarlijke domein van de hersenen. Voor Trouw schrijft hij wekelijks een column over zorg, filosofie, en de raakvlakken daartussen. Nu volgt het essay ‘Voltooid’, als onderdeel van de essayreeks ‘Nieuw Licht’, waarin hij als ervaren stervensbegeleider nieuw licht werpt op de praktijk en de theorie van een vrijwillig levenseinde. Pieter van der Wielen spreekt met Bert Keizer. Luister hier alle fragmenten terug.
Open Kaart: dichter Krijn Peter Hesselink
Krijn Peter Hesselink is dichter,voordrachtskunstenaar, singer-songwriter én vertaler. Ooit begon hij als podiumdichter en won in 2006 het Nederlands kampioen slam poetry. Maar op papier bleek zijn dichtkunst even goed te werken. Inmiddels heeft hij vijf dichtbundels op zijn naam staan. In de meest recente, Toondoof, gaat hij opzoek naar de poreuze grenzen van onze ogenschijnlijk welomlijnde identiteit.
Oordeel Zelf: 'Sweet Country'
Sweet Country is een Australische western die gebaseerd is op ware gebeurtenissen. Nadat de aboriginal Sam uit zelfverdediging zijn witte baas Harry March heeft gedood, slaat hij met zijn zwangere vrouw Lizzie op de vlucht. Er volgt een kat-en-muis-spel tussen Sam en een lokale sergeant, die eindigt in de overgave van Sam. Hij wordt beschuldigd van moord en rechter Taylor moet over zijn lot beslissen. De film won meerdere prijzen en wordt door de kranten geprezen, maar wat vinden jij en wij er eigenlijk van?
dinsdag 3 april
Het erotische leven van illustrator Max Kisman
Max Kisman is grafisch ontwerper, illustrator en animator met een veelzijdig en herkenbaar oeuvre. In de jaren ‘90 ontwierp Kisman bumpers en tv-leaders voor de VPRO. Buiten Nederland heeft hij in Barcelona en San Francisco gewoond en gewerkt. De afgelopen tien jaar is hij voornamelijk bekend om zijn illustraties voor de Volkskrant en Het Financieele Dagblad. Nu verschijnt het boek Sex only; Kismans selectie van erotische tekeningen uit meer dan 30 jaar dagboeken. Ook opent er in Museum Meermanno in Den Haag een tentoonstelling over hetzelfde werk. Pieter van der Wielen spreekt met Max Kisman. Luister hier alle fragmenten terug
Open Kaart: schrijver en publicist Christien Brinkgreve
Christien Brinkgreve is de dochter van beeldhouwer Geurt Brinkgreve en moeder van de schrijvers Daan en Thomas Heerma van Voss. Zelf is Christien emeritus hoogleraar sociologie,schrijver en publicist. Ze is vooral bekend van werken als De vrouw en het badwater en Van huis uit. In haar nieuwe werk Het raadsel van goed en kwaad gaat Christien Brinkgreve op zoek naar antwoorden op grote vragen overleven, dood en liefde. In de rubriek Open Kaart beantwoordt publicist en schrijver Christien Brinkgreve vragen over leven en werk.
De Favoriete Scéne Van: Het documentairemakers echtpaar Peter en Petra Lataster
In De favoriete scène van vertellen regisseurs over de scène waar ze als kind van wakker lagen of als volwassene alleen maar van konden dromen. Het documentairemakers echtpaar Peter en Petra Lataster werkt niet alleen persoonlijk samen, ze maken ook samen films. Bekend van films zoals Niet zonder jou en De kinderen van juf Kiet, verwerken de Lataster’s veel maatschappelijke thema’s in hun documentaires. Het echtpaar is nu bezig met het vervolg op De kinderen van juf Kiet. Vanavond onthullen ze hun favoriete scène uit andermans werk.
woensdag 4 april
Acteur Edwin de Vries speelt eigen familiegeschiedenis in 'Westerbork Serenade'
Edwin de Vries is acteur, regisseur en scenarioschrijver. Op twaalfjarige leeftijd debuteerde hij naast zijn vader, de acteur en verzetsheld Rob de Vries, in de film De laatste passagier. Bij het grote publiek werd hij bekend door zijn rol in de televisieserie In de Vlaamsche pot. De Vries acteerde ook in films. Zo speelde hij naast Monique van de Ven - zijn latere echtgenote - in Een maand later. Momenteel speelt hij met zijn zoon Sam in Westerbork Serenade, een toneelstuk over het leven van zijn vader die een meisje uit kamp Westerbork wist te smokkelen. Pieter van der Wielen spreekt met Edwin de Vries. Luister hier alle fragmenten terug
Open Kaart: actrice Stephanie Louwrier
Stephanie Louwrier (1986) studeerde in 2010 af aan de Toneelacademie in Maastricht. Haar afstudeersolo Pauvre Lola werd direct genomineerd voor de Kemna Award voor beste actrice en de Its Parade Parel 2010. Verder presenteerde ze verschillende televisieprogramma’s voor BNN, TMF en de VPRO. Nu komt Stephanie met een nieuwe solovoorstelling genaamd Revolutie van de mislukking waarin ze probeert haar eigen karakter te ontleden. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Stephanie Louwrier vragen over leven en werk.
NMS Live sessies: Spinvis
Om de week nodigt NMS binnen- of buitenlandse muzikanten uit om in platenzaak Velvet Music in Amsterdam een paar nummers te komen spelen, waaronder een cover van een bewonderde collega-muzikant. Deze week is dat eenmansband Spinvis. Bekend van onder andere de albums Goochelaars & geesten en het gelijknamige Spinvis. Zijn laatste album heet Trein Vuur Dageraad.
Zelf een muzieksessie bijwonen? Dat kan! De ‘NMS Live Sessies’ worden eens in de twee weken op vrijdagmiddag opgenomen in platenzaak Velvet Music, op de Rozengracht in Amsterdam, en zijn open voor publiek. Wees welkom! Kijk op onze Facebook pagina voor namen en tijden.
donderdag 5 april
Beeldend kunstenaar Jan Henderikse maakt iets van niets
Jan Henderikse (1937) is beeldend kunstenaar. Hij was medeoprichter van de Nederlandse Nul-groep, de kunststroming die hij in 1961 met Jan Schoonhoven, Armando, Herman de Vries en Henk Peeters oprichtte. Henderikse maakt radicale kunst, van afval en alledaagse producten als kratten bier, centen en kurken. Ook verheft hij de eenvoudige dingen van het leven tot kunst. Soms oogt het leeg, dan weer overdadig. Het Stedelijk Museum in Schiedam toont momenteel een groots overzicht van het jongste lid van de Nul-groep: de tentoonstelling ‘Alles en niets’. Pieter van der Wielen spreekt met Jan Henderikse. Luister hier alle fragmenten terug
Open Kaart: Multigroove oprichter Ilja Reiman
Ilja Reiman (48) liet Amsterdam begin jaren negentig op zijn grondvesten schudden met zijn illegale feest Multigroove. Het is de introductie van een nieuwe muziekstijl die anno 2018 niet meer weg te denken is: House. De feesten werden legendarisch en Ilja wordt een van de grondleggers van de House-en dancescene in Nederland. Al zijn avonturen en feesten, maar ook de persoonlijke problemen, zijn nu opgeschreven in het boek History of Multigroove. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Ilja Reiman vragen over werk en leven.
De Reismicrofoon: actrice Saskia Huybrechtse
In de rubriek De Reismicrofoon volgen we elke week iemand in de laatste dagen voor zijn of haar werk officieel het daglicht ziet. Saskia Huybrechtse studeerde in 1988 af als actrice aan de Amsterdamse Toneelschool. In 2002 richtte ze het theatergezelschap Parels voor de Zwijnen op n.a.v. de voorstelling Lieve Joke. Nu komt ze met de nieuwe voorstelling De Koningin van de Voedselbank, waarin het publiek zelf deel uit maakt van de voorstelling. In aanloop naar de première nam Saskia Huybrechtse voor ons De Reismicrofoon mee.
vrijdag 6 april
Filmproducent Stienette Bosklopper debuteert als scenarist
Stienette Bosklopper is speelfilmproducent en scenarioschrijver. In 1996 richtte zij filmproductiebedrijf Circe Films op, dat arthouse-speelfilms maakt. Zo produceerde ze films van regisseurs als Sacha Polak en Martijn Maria Smits. Dat deed ze ook voor alle films van Nanouk Leopold, vanaf haar debuutfilm ‘Îles flottantes’. Toch is ‘Cobain’ een soort nieuw debuut voor het tweetal: voor het eerst produceerde Bosklopper niet alleen, ze schreef ook het scenario. ‘Cobain’ vertelt het verhaal over de liefde van een moeder en een zoon. Elfie Tromp spreekt met Stienette Bosklopper. Luister hier alle fragmenten terug
Podcast: Lees Dees
Er is een wildgroei aan podcasts. Wij gidsen je graag langs het aanbod van podcasts die het culturele veld belichten. Deze week is dat: Lees Dees, een serie waarin bijzondere boeken uit de twintigste eeuw worden besproken. De tiende aflevering van de podcast Lees Dees gaat over de roman De blinde uil van Sadegh Hedayat (1903 – 1951). In de roman probeert een verteller zijn nachtmerries en paniek te bezweren door die op schrift te stellen en zich zo te verzoenen met zijn onafwendbare suïcide. Hij neemt de lezer bij de hand en toont zijn innerlijke wereld en leven. Dertig jaar geleden verscheen het boek, in Iran gepubliceerd in 1937, voor het eerst rechtstreeks uit het Perzisch vertaald in het Nederlands. Met o.a. vertaler Gert J.J. de Vries, journaliste Karima Idrissi en reiziger & schrijver Alexander Reeuwijk.