nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast: Beeldend kunstenaar Melanie Bonajo, fotograaf Stephan Vanfleteren, filosoof Marli Huijer en schrijver Michiel Lieuwma. Gastschrijver deze week is Hanna Bervoets.

maandag 16 april

Beeldend Kunstenaar Melanie Bonajo krijgt haar eerste museale retrospectief

Beeldend kunstenaar Melanie Bonajo woont en werkt afwisselend in Amsterdam en New York. Ze maakt multidisciplinair werk, waarin zij fotografie, video, performances, muziek en installaties combineert. Haar werk gaat veelal over de paradoxen die met welvaart en technologische ontwikkelingen gepaard gaan, zoals vervreemding en het verdwijnen van saamhorigheid. Het Bonnefantenmuseum in Maastricht toont vanaf vrijdag het eerste museale retrospectief van haar video-installaties; The Death of Melanie Bonajo. Pieter van der Wielen spreekt met Melanie Bonajo. Luister alle fragmenten hier terug

Open Kaart: schrijver Gerda Blees

Naast schrijver is Gerda Blees docent bij de opleiding Liberal Arts & Sciences van de Universiteit Utrecht. In 2017 debuteerde ze met de verhalenbundel Aan doodgaan dachten we niet​. Datzelfde werk werd bekroont met het C.C.S-Crone stipendium: een stimuleringsprijs voor veelbelovende Utrechtse schrijvers. Dat stipendium gebruikte ze om aan haar poëzie debuut te werken. Dat werk is nu voltooid en heet: Dwaallichten. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Gerda Blees vragen over leven en werk.

Oordeel Zelf: De Eurocommissaris

''In de monoloog De Eurocommissaris ontleedt Joan Nederlof op zeer geestige wijze ‘het vermaledijde systeem’ en ‘het wanstaltig politiek gedrocht’ dat de Europese Unie is." Aldus de theaterkrant in een hun recensie over de nieuwste voorstelling van Mugmetdegoudentand. Ze bekronen de voorstelling met vier sterren. Maar wat vind jij er eigenlijk van?

dinsdag 17 april

Stephan Vanfleteren fotografeert het onbekende van de surfcultuur

De Vlaamse fotograaf Stephan Vanfleteren is gespecialiseerd in zwart-witportretten en langdurige reportages in binnen- en buitenland. Hij publiceert regelmatig in diverse landelijke dagbladen. In zijn autonome werk komt een kunstenaar naar voren die scherp observeert en luistert. Zo toont hij in zijn nieuwe boek Surf Tribe dat de surfcultuur veel meer omvat dan louter competitiesport. Surfen gaat ook over het gevoel van nietigheid tegenover de krachten van de natuur, over gewonnen en verloren gevechten met anderen én met zichzelf. Pieter van der Wielen spreekt met Stephan Vanfleteren. Luister hier alle fragmenten terug.

Open Kaart: beeldend kunstenaar Daniëlle van Ark

Beeldend kunstenaar Daniëlle van Ark studeerde aan de KABK in Den Haag en was resident aan de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Haar werken, voornamelijk foto’s, staan vaak in het thema van de vergankelijkheid en het verglijden van tijd. In 2006 had ze haar eerste solotentoonstelling in FOAM in Amsterdam en sindsdien is haar werk in binnen- en buitenland te zien. Deze week opent in datzelfde FOAM de tentoonstelling Artist’s’ Proof waar foto’s van Van Ark te zien zijn. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Daniëlle van Ark vragen over werk en leven.

De favoriete scène van Michiel ten Horn

In De favoriete scène van vertellen regisseurs over de scène waar ze als kind van wakker lagen of als volwassene alleen maar van konden dromen. Regisseur Michiel ten Horn debuteerde met de succesvolle film De Ontmaagding van Eva van End en gooide hoge ogen met de komedie Aanmodderfakker. De film won drie Gouden Kalveren, waaronder die voor Beste Film. Michiel ten Horn is opgeleid als animator, en laat zich voor zijn films vaak inspireren door stripboeken. Vanavond onthult hij zijn favoriete scène uit andermans werk.​

woensdag 18 april

Filosoof Marli Huijer pleit voor een nieuwe seksuele revolutie

Marli Huijer is hoogleraar Publieksfilosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en voormalig Denker des Vaderlands. Ze werd opgeleid tot huisarts en filosoof en richt in haar onderzoek op de filosofie van mens en cultuur. Ze schreef eerder onder andere ‘Ritme, op zoek naar een terugkerende tijd’ (2011) en ‘Gender & Genes’ (2013). In haar nieuwe publicatie, het pamflet Beminnen, stelt ze de vraag of we ons na de revolutie van de jaren zestig werkelijk hebben bevrijd in seksueel opzicht. Hoe verhoudt die vrijheid zich tot onze behoefte om gedrag onder te brengen in een groep? In Beminnen pleit Huijer voor een nieuwe seksuele revolutie. Pieter van der Wielen spreekt met Marli Huijer. Luister alle fragmenten hier terug

Open Kaart: journalist Daan Borrel

Journalist en schrijver Daan Borrel specialiseerd zich tijdens haar studie Literatuurwetenschap in moderne letterkunde. Na haar studie schreef ze voor onder andere NRC Handelsblad en de Correspondent en raakte ze gefascineerd door seksualiteit. Vorig jaar verscheen van haar het boek Dit gaat niet over seks dat ze samen schreef met seksuoloog Peter Leusink. Nu is er Soms is liefde dit, een intiem verslag van iemand die seksualiteit in alle nuance probeert te begrijpen. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Daan Borrel vragen over werk en leven.

NMS Live Sessies: Marlon Williams

Om de week nodigt NMS binnen- of buitenlandse muzikanten uit om in platenzaak Velvet Music in Amsterdam een paar nummers te komen spelen, waaronder een cover van een bewonderde collega-muzikant. Deze week is dat de Nieuw-Zeelandse singer-songwriter Marlon Williams. Zijn debuutalbum, met een mix van pop- en country muziek, kwam in 2016 uit op Into The Great Wide Open. Marlons nieuwste album Make Way for Love kwam in januari uit.

Zelf een muzieksessie bijwonen? Dat kan! De ‘NMS Live Sessies’ worden eens in de twee weken op vrijdagmiddag opgenomen in platenzaak Velvet Music, op de Rozengracht in Amsterdam, en zijn open voor publiek. Wees welkom! Kijk op onze Facebook & instagram voor namen en tijden.

donderdag 19 april

Schrijver Michiel Lieuwma over zijn nieuwe roman

Michiel Lieuwma is schrijver, docent en theatermaker. Samen met Kasper C. Jansen maakte hij de videowebserie De Snijtafel, die aanvankelijk op YouTube begon en later bij De Correspondent en de VPRO waren te zien. Als docent is hij verbonden aan de Koningstheateracademie voor cabaret en de HKU. In 2015 debuteerde hij als schrijver met de roman Paaltje aan de horizon. Deze week verschijnt Gezichten van glas, een roman waarin een idealiste, een cabaretier en een kunstenaar noodgedwongen in hetzelfde huis wonen. Pieter van der Wielen spreekt met Michiel Lieuwma. Luister alle fragmenten hier terug

Open Kaart: Nicolas Mansfield

Nicolas Mansfield werd geboren in Groot-Britannië, studeerde muziek en theologie en kwam op zijn 21e als zanger voor het Groot Omroepkoor naar Nederland. Jarenlang was hij dirigent en koorleider van de Nationale Reisopera. Sinds 2012 is hij directeur. Zijn levensmotto is: blijf jezelf ontwikkelen. Deze lijn trekt hij door naar de Nederlandse Reisopera waar geen productie hetzelfde mag zijn. Het gezelschap brengt nu een nieuwe enscenering van Der fliegende Holländer, de bekende ‘spookopera’ van Richard Wagner. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Nicolas Mansfield vragen over leven en werk.

 

De Reismicrofoon: schrijver Aafke Romeijn

In de rubriek De Reismicrofoon volgen we elke week iemand in de laatste dagen voor zijn of haar werk officieel het daglicht ziet. Aafke Romeijn is muzikant, journalist en schrijver. Ze studeerde compositie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit Utrecht en debuteerde in 2012 met het soloalbum ‘Stella Must Die!’. Er volgden nog 2 andere albums; ‘CHIN. IND. SPEC. REST.’ en ‘Je doet je best maar’. Nu is er ‘Concept M’, haar debuutroman waarin een humanitaire ramp dreigt door ontspoorde zorgkosten. In aanloop naar de boekpresentatie nam Aafke Romeijn voor ons De Reismicrofoon mee.

vrijdag 20 april

Emeritus hoogleraar Michiel Korthals over smaakvoller en ethisch verantwoord voedsel

Michiel Korthals is emeritus hoogleraar Toegepaste Filosofie aan de Wageningen Universiteit en Vrije Universiteit. Zijn academische belangstelling richt zich op bioethiek (met name voeding, dieren en milieu), democratische theorieën en Amerikaans pragmatisme. Hij schreef eerder onder andere ‘Filosofie en intersubjectiviteit’ (1983) en ‘Voor het eten’ (2002). In zijn nieuwe boek ‘Goed eten’ draait het om de vraag welke rol consumenten, overheden en marktpartijen kunnen spelen in de productie van smaakvoller en ethisch verantwoord voedsel. Elfie Tromp spreekt met Michiel Korthals. Luister hier alle fragmenten terug.

Podcast: Podiumbeesten

Voor acteurs, cabaretiers en muzikanten is het dagelijkse kost: op een podium staan voor een zaal vol publiek, recensenten, én verwachtingen. Maar eigenlijk is het een vreemd beroep, midden in de spotlights staan; bekeken en beoordeeld worden. Wat doet dat met je? In de podcastserie Podiumbeesten spreken we mensen voor wie het podium hun werkterrein is. Vanavond is de eerste aflevering, waarin actrice Anniek Pheifer, psychiater Esther van Fenema, regisseur Gerardjan Rijnders en actrice Carine Crutzen over podiumvrees vertellen.