nooit meer slapen weekoverzicht
Deze week zijn te gast: glaskunstenaar Bernard Heesen, illustrator Maaike Hartjes, acteur Bright Richards, singer-songwriter Blaudzun en regisseur Guy Cassiers
maandag 9 april
Bernard Heesen en de waanzin van de 19e eeuw
Bernard Heesen is glasblazer en -kunstenaar. Hij werd opgeleid als architect, maar zijn vader, Willem Heesen, vroeg hem te helpen in diens glasblazerij de Oude Horn in Acquoy. Niet gehinderd door de ballast van de traditie van het ambacht, begon hij zijn zoektocht in het glas die tot de dag van vandaag voortduurt. In Rijksmuseum Twenthe is een grote tentoonstelling ingericht met nieuw werk van Heesen. Al het glas is geïnspireerd door wat vaak ‘de lelijke tijd’ is genoemd: de tweede helft van de 19de eeuw met al zijn neostijlen. Pieter van der Wielen spreekt met Bernard Heesen. Luister alle fragmenten hier terug.
Open Kaart: bandoneonist Carel Kraayenhof
Carel Kraayenhof is bandoneonist. Hij werd in 2002 bij het grote publiek bekend door zijn uitvoering van Adiós Nonino op het huwelijk van Koning Willem Alexander en Koningin Maxima. Later ontving hij van de Argentijnse regering de naam tangueros vanwege zijn grote betekenis voor de Argentijnse tango en in 2012 werd Carel benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Nu treedt hij met het Carel Kraayenhof Ensemble op vanwege hun 30-jarige bestaan. In de rubriek Open Kaart beantwoordt bandoneonist Carel Kraayenhof vragen over werk en leven
Oordel Zelf: LA 92
Los Angeles, 1992. Na de vrijspraak van vier Amerikaanse politiemannen, die werden beschuldigd van het gebruiken van excessief geweld tegen een zwarte man, breken er in Los Angeles County en omstreken grote rellen uit. 63 doden, 2383 gewonden en meer dan een miljard dollar aan schade zijn het gevolg. 25 jaar na de rellen komt van regisseurs Daniel Lindsey en T. J. Martin de documentaire LA 92 uit. Hierin wordt, aan de hand van rauw beeldmateriaal, de LA 92 Riot bekeken. De documentaire won een Primetime Emmy Award en meerdere andere prijzen, maar wat vinden jij en wij er eigenlijk van?
dinsdag 10 april
Het Burn-out dagboek van illustrator Maaike Hartjes
Illustrator Maaike Hartjes maakt sinds begin jaren negentig indruk met een compleet eigen stijl: piepkleine tekeningen verpakt in autobiografische vertellingen. Haar openhartige dagboekstrips stonden bijna 10 jaar in damesweekblad Viva. Later publiceerde ze onder andere reisdagboeken uit Hong Kong en Zuid-Afrika. In 2016 ontving ze de Stripschapprijs voor haar gehele oeuvre en inzet voor het medium. Nu verschijnt Burn-out dagboek, een persoonlijk verslag van de burn-out die ze in 2014 kreeg. Daarin beschrijft ze haar paniekaanvallen, vermoeidheid en depressieve gevoelens, maar ook over haar zoektocht naar oplossingen. Pieter van der Wielen spreekt met Maaike Hartjes. Luister hier alle fragmenten terug.
Open Kaart: gitarist Jan Akkerman
Gitarist Jan Akkerman verwierf bekendheid met bands als Brainbox en Focus en werd In 1973 verkozen tot de beste gitarist van de wereld. Hetzelfde jaar scoorde hij met Focus een top 10-hit in de Verenigde Staten met ‘Hocus Pocus’, welke vorig jaar nog gebruikt is in de film ‘Baby Driver’. Akkerman trad op met vele beroemdheden, waaronder Phil Collins en B.B. King en heeft ruim twintig soloalbums op zijn naam staan. Later dit jaar verschijnt een biografie over zijn leven die wordt geschreven door Jean-Paul Heck. Woensdag wordt hij in het zonnetje gezet op de ‘Sena Performers Guitar Night’. In de rubriek Open Kaart beantwoordt gitarist Jan Akkerman vragen over leven en werk.
De Favoriete Scéne van: documentairemaker Catherine van Campen
In De favoriete scène van vertellen regisseurs over de scène waar ze als kind van wakker lagen of als volwassene alleen maar van konden dromen. Documentairemaker Catherine van Campen debuteerde in 2007 met de film ‘Eeuwige Moes’. Later volgden van haar hand o.a. ‘Drona & Ik’, ‘Anne Vliegt’ en in 2016 ‘Garage 2.0’, die genomineerd werd voor een Gouden Kalf. Haar meest recente film ‘Zaatari Djin’ gaat, net als veel van haar werk, over de belevingswereld van kinderen. Vanavond onthult zij haar favoriete scène uit andermans werk.
woensdag 11 april
Theatermaker Bright Richards over zijn zoektocht naar een nieuw leven
Acteur en theatermaker Bright Richards was bekend in Liberia, het land dat hij 20 jaar geleden moest ontvluchten vanwege de burgeroorlog. Theater hielp hem een nieuw bestaan op te bouwen in Nederland. Hij volgde de acteursopleiding in Arnhem en speelde voorstellingen bij onder meer het Ro Theater. Zijn zoektocht naar een nieuw leven en een nieuw publiek inspireerde hem tot het maken van de voorstelling The Bright Side of Life. Wie was de vluchteling voor hij vluchteling werd? En hoe kan hij zichzelf opnieuw uitvinden? Pieter van der Wielen spreekt met Bright Richards. Luister alle fragmenten hier terug
Open Kaart: Schrijver Mirthe van Doornik
Journalist en documentairemaker Mirthe van Doornik maakte in 2017 de documentaire Als Anneke over haar aan ALS lijdende tante. Het resultaat is een intiem portret over liefde, leven en over het stellen en weerleggen van grenzen. Nu beweegt ze van het witte doek naar het geschreven woord met haar debuutroman Moeders van anderen: een roman over een disfunctionele familie met een groot verlangen naar het leven. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Mirthe van Doornik vragen over leven en werk.
NMS Live Sessies: The Cool Quest
Om de week nodigt NMS binnen- of buitenlandse muzikanten uit om in platenzaak Velvet Music in Amsterdam een paar nummers te komen spelen, waaronder een cover van een bewonderde collega-muzikant. Deze week is dat de Nederlandse electro-funk formatie The Cool Quest. Hun debuutalbum Vivid is in maart verschenen.
Zelf een muzieksessie bijwonen? Dat kan! De ‘NMS Live Sessies’ worden eens in de twee weken op vrijdagmiddag opgenomen in platenzaak Velvet Music, op de Rozengracht in Amsterdam, en zijn open voor publiek. Wees welkom! Kijk op onze Facebook & instagram voor namen en tijden.
donderdag 12 april
Singer-songwriter Blaudzun komt met het laatste deel van zijn albumtrilogie 'Jupiter'
Blaudzun is de artiestennaam van singer-songwriter Johannes Sigmond. Zijn titelloze debuut verscheen in 2008. Zijn grote doorbraak kwam drie jaar later met het album Heavy Flowers. In 2016 begon Blaudzun aan een ambitieus project: de albumtrilogie Jupiter. Daarvan verschijnt nu het derde deel, UP, een album dat niet zonder de eerste twee delen had kunnen bestaan. Volgens de muzikant waren het een soort studies om erachter te komen wat hij daadwerkelijk wilde maken. Misschien dat het slotstuk daarom meer afwijkt van het oorspronkelijke idee. Pieter van der Wielen spreekt met Blaudzun. Luister alle fragmenten hier terug
Open Kaart: Beeldend Kunstenaar Erik Wesselo
Erik Wesselo is beeldend kunstenaar. In zijn werk speelt hij voornamelijk met fotografie en film waarin tijd, stilte, tijdelijkheid en herhaling een belangrijke rol spelen. In Arnhem toont hij vanaf deze maand nieuwe werken die zijn gemaakt in New York. De metropool, waar hij deels woont en werkt, komt nadrukkelijk naar voren in deze films. In de rubriek Open kaart beantwoordt Erik Wesselo vragen over werk en leven.
De Reismicrofoon: muzikant Jaap Boots
In de rubriek De Reismicrofoon volgen we elke week iemand in de laatste dagen voor zijn of haar werk officieel het daglicht ziet. Jaap Boots is radiopresentator, schrijver en muzikant. Hij begon zijn loopbaan als redacteur bij VPRO en groeide al snel uit tot presentator en DJ van radioprogramma’s als Club 3voor12. Na zijn werk als presentator is Boots zich helemaal gaan focussen op het schrijven van muziek en zijn boek DONDERWEG - Mijn leven in de fast lane van de popmuziek. Zijn laatste album heet Terug naar Zee. In aanloop naar de release nam Jaap Boots voor ons De Reismicrofoon mee.
vrijdag 13 april
Regisseur Guy Cassiers over het familiedrama 'Vergeef ons'
Guy Cassiers is een Vlaamse theatermaker, operaregisseur en artistiek leider van het Toneelhuis in Antwerpen. Hij studeerde vrije grafiek, waarna hij zijn eerste stappen in het theater zette. Hij kwam terecht bij het RO Theater, waar hij in 1998 artistiek leider werd. In 2006 kreeg Cassiers de leiding over Het Toneelhuis in Antwerpen. Daar brengt hij nu -in coproductie met Toneelgroep Amsterdam- het familiedrama Vergeef ons naar het toneel, een bewerking van de gelijknamige roman van de Amerikaanse schrijfster A.M. Homes. Elfie Tromp spreekt met Guy Cassiers.
Podcast: De Man Is Lam
Er is een wildgroei aan podcasts. Wij gidsen je graag langs het aanbod van podcasts die het culturele veld belichten. Deze week is dat deel 3 van 'De Man Is Lam'. Wat betekent het om vandaag de dag 'man' te zijn? Schrijver en audiokunstenaar Rashif El Kaoui, presentator Lucas De Man en fotograaf Ahmet Polat proberen het antwoord te vinden. Na een theatervoorstelling en een foto-expositie volgt nu een podcastreeks. Van motorclubs tot vadercentra: overal wordt het antwoord gezocht op de vraag waar een man uit bestaat. Deze aflevering staat in het teken van: seks.