nooit meer slapen weekoverzicht
Deze week zijn te gast: filosoof en schrijver Désanne van Brederode, regisseur Nanouk Leopold, cabaretier Micha Wertheim, beeldend kunstenaar Barbara Visser en regisseur Alex de Ronde. Gastschrijver deze week is Thomas Verbogt.
maandag 6 november
Désanne van Brederode doorbreekt de stilte
De filosofe Désanne van Brederode (1970) debuteerde in 1994 met de roman Ave verum corpus/Gegroet waarlijk lichaam. Hierna volgden de veelgeprezen romans Mensen met een hobby, Opstaan en het met de Gerard Walschap literatuurprijs bekroonde Hart in Hart in 2007. Sinds de zomer van 2012 is Van Brederode actief betrokken bij Het Syrische Comité als adviseur en bestuurslid. In haar onlangs verschenen werk Als de stilte steekt. Het effect van collectief zwijgen over misstanden en wandaden onderzoekt ze de pijnlijke stilte van het Westen als reactie op het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië ruim zes jaar geleden. Kijk het gesprek hier terug.
Lees dees: 'Kamp'
In november staat het boek Kamp (Angela Rohr) centraal bij de actie 'Schwob'. Dit is een initiatief van Het Letterenfonds, waarbij iedere maand een andere vergeten klassieker centraal staat. Anton de Goede gaat voor 'Lees Dees' op zoek naar de achtergronden van het boek. Hij sprak dit keer met een aantal liefhebbers en kenners over deze titel. Luister het fragment hier terug.
Open Kaart: Beeldend kunstenaar en sieradenontwerper Ruudt Peters
Beeldend kunstenaar en sieradenontwerper Ruudt Peters speelde als klein jongetje al priestertje, met zelfgemaakt wierookvat en hostie. Nog altijd vormen verschillende religies, culturen en filosofieën de inspiratiebron voor zijn werk. Gisteren opende in het CODA Museum in Apeldoorn de tentoonstelling BRON. Zijn werk ligt hier niet in saaie vitrines, maar in een installatie van glazen capsules, films en borrelende bronnen. Want dat is hoe Peters graag zijn sieraden en beeldhouwwerken laat zien: in een context, die de bezoeker prikkelt en je meeneemt in zijn wereld. In de rubriek 'Open Kaart' beantwoordt Ruudt Peters vragen over leven en werk. Luister het gesprek hier terug.
dinsdag 7 november
De markante films van Nanouk Leopold
Nanouk Leopolds (1968) films hebben weinig verhaal en plot, en zijn spaarzaam in dialoog. Hierdoor wordt ze ook wel Nederlands markantste filmregisseur genoemd. In 2001 regisseerde ze haar eerste lange speelfilm Îles flottantes. Hierop volgde de film Guersney, die twee Gouden Kalveren won en internationale erkenning kreeg na vertoning op het filmfestival van Cannes. Maar haar grootste publiekssucces boekte ze met Boven is het stil, naar het gelijknamige boek van Gerbrand Bakker. Op zaterdag 5 november gaat haar debuut als theaterregisseur in première. Uit het leven van marionetten gaat over een schijnbaar gelukkige zakenman die tijdens een bezoek aan een bordeel door het lint gaat. Kijk het gesprek hier terug.
Pieter Waterdrinkers autobiografische vertelling over Rusland & Revolutie
Pieter Waterdrinker, die al ruim twintig jaar in Sint-Petersburg en Moskou woont, maakte de val van de Sovjet-Unie van nabij mee. In de chaotische periode van eind jaren 80, begin jaren 90, probeerde hij volop van de onwaarschijnlijke mogelijkheden van een wereld in verandering gebruik te maken. In zijn nieuwe roman Tsjaikovskistraat 40 spiegelt hij z'n eigen avonturen en wederwaardigheden aan de gebeurtenissen rond de Oktoberrevolutie van een eeuw geleden. Onze verslaggever Mathijs Deen zocht Pieter Waterdrinker op in Sint-Petersburg. Luister het fragment hier terug.
Open kaart: fotograaf Ramon Mangold
Ramon Mangold is fotograaf. Hij groeide in korte tijd uit tot ‘de’ katholieke fotograaf in Nederland. Met zijn serie over bisschop Gerard de Korte won hij afgelopen januari de Zilveren Camera. Zijn terrein strekt zich uit van de Wereldjongerendagen in Brazilië tot bedevaartgangers naar Lourdes, van een reis naar Rome met een bezoek aan de paus tot gelovigen die hun huis willen laten zegenen door de pastoor. Nu is er het boek Katholiek Brabant waar hij tien jaar aan werkte. In de rubriek 'Open Kaart' beantwoordt Ramon Mangold vragen over leven en werk. Luister het fragment hier terug.
woensdag 8 november
Grenzen verleggen met Micha Wertheim
Micha Wertheim (1972) groeide op in een Joods gezin. Na zijn eindexamen ging hij aan de slag als goochelleraar op een Amerikaans zomerkamp, werkte hij in een kibboets in Israël en studeerde hij in Jeruzalem. Na een vaste plek te hebben verworven in het stand-up gezelschap Comedytrain, won hij in 2004 de jury- en publieksprijs van het Leids Cabaret Festival. Met de experimentele voorstelling Ergens anders verlegde Wertheim in 2016 de grenzen van het genre door een cabaretvoorstelling op te voeren zonder daar zelf bij aanwezig te zijn. De voorstelling, die onderdeel is van een tweeluik, wordt volgende week op het IDFA vertoont. Luister het gesprek hier terug.
De laatste vrijplaats in een puberleven
Niets zo geduldig als papier. In je dagboek kun je gerust vijftien uitroeptekens achter de naam van je geheime liefde zetten, zonder je zorgen te maken of je volgers die tekst wel een duimpje willen geven. Het puberdagboek zwijgt - tot de schrijver oud en wijs genoeg is om al die hoogdravendheid van een afstandje te bekijken, en een klein beetje meer te houden van de onzekere tiener die hij of zij ooit was. Monica Soeting en Nina Wijsbek van het Nederlands Dagboek Archief moedigen ons in hun boek Puberdagboeken aan onze oude schrijfsels weer op te diepen, en hopen dat de pubers van nu het dagboekschrijven niet bij voorbaat verleerd hebben. Verslaggever Elianne Meijer spreekt met hen, en met een van de dagboekschrijvers wiens jeugdige zielenroerselen in het boek terecht zijn gekomen. Luister de reportage hier terug.
Open kaart: singer-songwriter Otto Wichers
Lucky Fonz III (geboren als Otto Wichers) studeerde af als docent Engels, maar koos voor de muziek. In 2005 debuteerde hij met een titelloos album, en in het jaar erna won hij de Grote Prijs van Nederland. Vorig jaar verscheen alweer zijn zesde album, dat de titel draagt In Je Nakie. Aankomend weekend gaat The Secret Diary of Nora Plain in première, een liedcyclus waarvoor hij de teksten schreef. De twaalf liederen worden uitgevoerd door Nora Fischer, Remco Menting en het Ragazze Quartet. In de rubriek 'Open Kaart' beantwoordt Lucky Fonz III vragen over leven en werk. Luister het fragment hier terug.
donderdag 9 november
De documentaires van Barbara Visser
Beeldend kunstenaar Barbara Visser (1966) studeerde fotografie en audiovisueel in Amsterdam, New York en Maastricht. Haar kunst kenmerkt zich door de verbintenis tussen bepaalde plekken en tijden en het ontregelen van verwachtingspatronen. Voor haar werk, dat onder andere in het Stedelijk Museum, Boijmans van Beuningen en het Gemeente museum in Den Haag hing, ontving ze verschillende prijzen waaronder de David Roëllprijs en de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de kunst. Tot voor kort was ze voorzitter van de Akademie van Kunsten. Dit jaar is ze voor het eerst artistiek directeur van het International Documentary Filmfestival Amsterdam. Kijk het gesprek hier terug.
De ongemakkelijke films van Ruben Östlund
Gouden Palm-winnaar The Square van regisseur Ruben Östlund is niet alleen bijtende satire op de museumwereld, maar ook een film over kuddegedrag en over hoe je te verhouden tot de ellende in de wereld. De ongemakkelijke film laat net als Östlunds andere werk het publiek op de stoelen heen en weer schuiven. Emmie Kollau spreekt met Ko van ’t Hek over het beeld dat neergezet wordt van de museumwereld. Ook spreekt ze Cinema.nl-collega Gerhard Busch. Hij gaf de film vijf sterren en vindt dat regisseur met The Square doorgedrongen is tot de Champions League van de cinema. Luister het fragment hier terug.
Open kaart: actrice Katrien van Beurden
Katrien van Beurden is actrice. Ze was te zien in de films De wederopstanding van een klootzak, De storm en De Nobelprijswinnaar. Ook is ze oprichter van het gezelschap Theatre Hotel Courage. Ze reisde met haar team, dat bestaat uit acteurs en muzikanten, de wereld over en bezocht sloppenwijken en oorlogsgebieden. Ze trainden lokale acteurs om verschillende karakters uit te beelden, waarbij ze gebruik maakten van tragikomische maskers. Ook stelden ze hen de vraag: als de wereld een hotel zou zijn, wat is dan jouw positie in dit hotel? Aan de hand van deze verhalen is er nu de voorstelling: A Room With A View. Luister het gesprek hier terug.
vrijdag 10 november
Alex de Ronde maakte een documentaire over zijn dove zoon Tobias
Alex de Ronde is directeur van de Amsterdamse bioscoop Het Ketelhuis. Hier organiseerde hij het Deaf in the Picture-festival, een filmfestival van en over doven. Behalve directeur is De Ronde ook regisseur. Komende week gaat zijn regiedebuut Doof kind in première op het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA). De film, die over zijn dove zoon gaat, kostte vijf jaar om te maken en dingt mee naar de prijs voor beste Nederlandse documentaire. Floortje Smit praat met Alex de Ronde. Luister hier deel 1 terug en luister hier deel 2 terug.
Moeten we het krimpen niet eens leren waarderen?
Alles moet steeds maar groter en uitgebreider, groei blijft het mantra. Maar wat als we het slinken, het kleiner worden eens zouden eren? In de tentoonstellingen Change the System in Boijmans van Beuningen te Rotterdam en in Crimp in CODA te Apeldoorn staat de vraag hoe de mens minder ruimte in kan nemen centraal. Eind januari is daarnaast de film Downsizing in de bioscoop te zien. Botte Jellema maakte voor eens verslag van de mogelijkheid van krimp. Luister terug.