nooit meer slapen weekoverzicht
Deze week zijn te gast: regisseur Carin Goeijers, journalist Ivo Weyel, documentairemaker Hans Pool, politicus Sylvana Simons en kunstenaar Marjoleine Boonstra.
maandag 12 november
Carin Goeijers' documentaire in première op IDFA
Carin Goeijers is regisseur en scenarist. Ze begon haar carrière met korte documentaires, waaronder ‘De nieuwerwetse wereld’ (2000), die met een Gouden Kalf werd bekroond. Daarna maakte ze documentaires over onderwerpen als dance (‘God Is My DJ’), de Limburgse band DeWolff (‘DeWolff’) en eerwraak (‘Bahar’). Op het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) gaat haar nieuwe documentaire ‘But Now Is Perfect’ in première. Daarin volgt ze de Nigeriaanse Becky Moses en andere vluchtelingen in het Zuid-Italiaanse Calabrië. Pieter van der Wielen spreekt met Carin Goeijers. Luister het gesprek terug.
Open Kaart: Hadewych Minis
Hadewych Minis is zangeres en actrice. Ze studeerde aan de Toneelacademie in Maastricht, begon haar carrière bij ZT Hollandia en speelde daarna jaren bij Toneelgroep Amsterdam. Ze is te zien in talloze series en films en heeft daarnaast ook nog twee muziekalbums uitgebracht. Vorige week is haar eigen theatershow ‘Minis Plus’ in première gegaan. Hierin brengt ze een ode aan de vrouw in de vorm van zang, dans en acteren. Over de voorstelling, die een soort ‘extended version’ van Hadewych zelf vertolkt, zegt ze precies te hebben gemaakt wat ze wilde. Zowel de universele macht die vrouwen over mannen hebben als haar eigen rebelse en dominante kant staan centraal. Pieter van der Wielen spreekt met Hadewych Minis. Luister het fragment terug.
Oordeel Zelf: Believed Podcast
‘Believed’ is een podcast van de onafhankelijke Amerikaanse radiozender NPR. Het programma biedt een kijkje in de manier waarop een team van vrouwen een van de grootste seksueel misbruik rechtszaken uit de Amerikaanse geschiedenis heeft gewonnen: namelijk de zaak tegen Olympisch dokter Larry Nassar. Aan bod komt de in stand houding van Nassar’s image als de ‘good guy,’ evenals het aanhoudende ongeloof van mensen uit de sportwereld, politieagenten, en zelfs directe familie van slachtoffers. Nooit Meer Slapen vroeg om jouw mening. Inge ter Schure doet verslag. Luister het fragment terug.
dinsdag 13 november
Ivo Weyel schrijft over de oprichters van Hirsch & Cie
Ivo Weyel is reisjournalist en schrijver. Hij schrijft over ‘het goede leven’ in binnen- en buitenlandse kranten en tijdschriften. Eerder dit jaar, op zijn 62ste, debuteerde hij met het boek ‘Oorlogszoon’, waarin het verhaal wordt verteld van de verzwegen onderduiktijd van zijn Joodse vader. Ook beschrijft Weyel hoe hij aankijkt tegen zijn vader (en diens dagboek) en hoe hij zichzelf hervindt. Nu volgt Weyels tweede boek ‘Het verleden ruist voorbij’, met herinneringen en impressies van het vooroorlogse leven van de familie Kahn, de oprichters van het modehuis Hirsch & Cie. Pieter van der Wielen spreekt met Ivo Weyel. Luister het gesprek terug.
Open Kaart: Willem de Bruin
Willem de Bruin is rapper, zanger en acteur. Na het uiteen gaan van zijn voormalige rapgroep ‘the Opposites’, alweer vier jaar geleden, heeft Willem nog geprobeerd door te gaan met het produceren van losbandige en aanstekelijke hits. Het wilde niet werken op dezelfde manier, en Willem belande in een diep dal. Zijn nieuwe solo album genaamd ‘Man in Nood’, dat vorige maand uit kwam, baseerde hij op deze tijden van crisis en depressie. Met de vernieuwende en goed ontvangen duistere klanken en teksten op het album, en daarnaast zijn acteerdebuut in de speelfilm ‘Catacombe’, is Willem terug van weggeweest. Pieter van der Wielen spreekt met Willem de Bruin. Luister het fragment terug.
De Favoriete Scène van Sanne Rovers
Elke week deelt een filmmaker zijn of haar favoriete scène uit andermans werk met ons. Dit keer is het de beurt aan Sanne Rovers. Behalve verschillende jeugdfilms en een videoclip voor Roosbeef, maakte ze ook de documentaire 'De Spelende Mens' over volwassenen die zich overgeven aan het spel. Daarmee won ze afgelopen voorjaar de Publieksprijs op het Go Short Film Festival in Nijmegen. Luister naar De Favoriete Scène van filmmaker Sanne Rovers. Luister het fragment terug.
woensdag 14 november
Hans Pool met documentaire over Bellingcat op IDFA
Cameraman, regisseur en documentairemaker Hans Pool maakte o.a. ‘Looking for an Icon’ (2005), een documentaire over de impact van iconische foto’s. Later draaide hij de Rusland-reeksen met Jelle Brandt Corstius; ‘De Bergen achter Sotsji’, ‘Van Moskou tot Magadan’, ‘Van Moskou tot Moermansk’ en in India; ‘Van Bihar tot Bangalore’. En met Adriaan van Dis maakte hij de serie ‘Van Dis in Afrika’. Op het IDFA gaat zijn nieuwe documentaire ‘Bellingcat - Truth in a Post-Truth World’ in première; over de kracht van het internationale platform voor burger-onderzoeksjournalistiek Bellingcat. Pieter van der Wielen spreekt met Hans Pool. Luister het gesprek terug.
Open Kaart: Clean Pete (Loes Wijnhoven)
Popduo Clean Pete bestaat uit tweelingzusjes Renée en Loes Wijnhoven. Beide studeerden aan het conservatorium in Maastricht. Met Clean Pete stonden ze onder andere al op Noorderslag en Pinkpop. De zusjes' tweestemmige zang vertolkt veelal autobiografische teksten en wordt begeleid door cello en gitaar. Begin dit jaar bracht Clean Pete haar derde album 'Afblijven' uit. Na aanleiding van dit album, waarop zowel akoestische nummers als sixties-garagebeat popsongs staan, zullen Renée en Loes vanaf eind november door Nederland touren. Pieter van der Wielen spreekt met Loes Wijnhoven. Luister het fragment terug.
NMS Live Sessies: Amber Arcades
Om de week nodigt NMS binnen- of buitenlandse muzikanten uit om in platenzaak Velvet Music in Amsterdam een paar nummers te komen spelen, waaronder een cover van een bewonderde collega-muzikant. Vandaag zenden we de sessie uit van Annelotte de Graaf, oftewel Amber Arcades. De dromerige singer-songwriter stond o.a. op Eurosonic Noorderslag en Into the Great Wide open. Daarnaast kent ze internationaal succes. Zo tourde ze door de VS als voorprogramma van indie-band Nada Surf, nam al eerder een album op in New York, en staat momenteel getekend bij het Britse Heavenly Recordings. Haar geprezen nieuwe album ‘European Heartbreak’ kwam eind september uit. Luister terug.
Zelf een muzieksessie bijwonen? Dat kan! De 'NMS Live Sessies' worden eens in de twee weken op vrijdagmiddag opgenomen in platenzaak Velvet Music, op de Rozengracht in Amsterdam, en zijn open voor publiek. Wees welkom! Kijk op onze Facebook pagina voor namen en tijden.
donderdag 15 november
NPO 2Doc documentaire over Sylvana Simons
Sylvana Simons werd geboren in Suriname en verhuisde op tweejarige leeftijd naar Nederland. In 1995 werd ze bekend als VJ bij TMF. Hierna presenteerde zij – voor o.a. RTL4, NPS, AVRO - sterk uiteenlopende programma's, van een seksquiz tot een boekenprogramma. Als BN-er zette zij zich steeds meer in tegen racisme en ongelijkheid. Met veel felle, op de persoon gerichte reacties als gevolg. Op 21 november wordt op NPO2 ‘Sylvana, demon of diva’ uitgezonden, een documentaire van Ingeborg Jansen, waarin Simons wordt gevolgd in aanloop naar de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen, waar zij met haar politieke partij BIJ1 aan meedoet. Pieter van der Wielen spreekt met Sylvana Simons. Luister het gesprek terug.
Open Kaart: Eveline Stoel
Schrijver en journaliste Eveline Stoel studeerde Culturele Studies in Amsterdam en raakte gefascineerd door de Catalaanse onafhankelijkheidskwestie. Ze ging tijdelijk in Barcelona wonen en deed onderzoek naar de normaliseringspolitiek van de autonome Catalaanse regering. Als freelancejournalist schreef Stoel o.a. voor NRC Handelsblad, Het Parool, HP/De Tijd en Psychologie Magazine. Eerder publiceerde zij het non-fictieboek 'Asta's Ogen' over de familiegeschiedenis van haar Indische schoonfamilie. Dit jaar kwam 'De Affichekoning' uit, een deels fictieve, deels journalistieke roman over het nalatenschap van een Catalaans kunstenaar. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Eveline Stoel vragen over leven en werk. Luister het fragment terug.
IDFA Report: The Patriot
Chauvinisten en genderbenders, dogs en underdogs, oorlogshelden en wetenschappelijke misdadigers: wat drijft deze mensen? Tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) zijn documentaires te zien over extravagante figuren, bijzondere subculturen en ethische kwesties. Nooit Meer Slapen is erbij en doet verslag van spraakmakende films. In ons eerste report spreekt verslaggever Tom Hofland met journalist en Rusland-expert Simone Peek over The Patriot, een documentaire over het politieke theater in Rusland en de rol van de vrouw. Peek heeft zelf twee jaar in Rusland gewoond en gewerkt met de gevolgen van dien. Tom spreekt met Simone Peek. Luister terug.
vrijdag 16 november
Marjoleine Boonstra op IDFA met film over de vertalers van 'De Kleine Prins'
Marjoleine Boonstra is beeldend kunstenaar, filmmaakster en fotografe. Bekende films van haar zijn o.a. ‘Among Horses And Men’, ‘Haven’, ‘Britanya’, ‘Bela, Bela’ en ‘Sa Nule’. Ook werkt ze al ruim 25 jaar samen met beeldend kunstenaar Aernout Mik en was ze bij al zijn projecten betrokken als co-regisseur. In 2015 maakte ze haar speelfilmdebuut met ‘Kurai Kurai’, een visuele roadmovie door de uitgestrekte steppen van Kirgizië. Op het IDFA wordt ‘Het wonder van Le Petit Prince’ getoond, haar nieuwe film over de vertalers van ‘De Kleine Prins’; het meest vertaalde boek ter wereld. Atze de Vrieze spreekt met Marjoleine Boonstra. Luister het gesprek terug: deel 1, deel 2.
IDFA Report: Three Identical Strangers
Chauvinisten en genderbenders, dogs en underdogs, oorlogshelden en wetenschappelijke misdadigers: wat drijft deze mensen? Tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) zijn documentaires te zien over extravagante figuren, bijzondere subculturen en ethische kwesties. Nooit Meer Slapen is erbij en doet verslag van spraakmakende films. Tom Hofland gaat in gesprek met de zussen LA Reaven over 'Three Identical Strangers', een documentaire over een drieling die vlak na de geboorte gescheiden werd. Tom spreekt met LA Raeven. Luister terug.
Podcast: De Man Is Lam, afl. 10
Er is een wildgroei aan podcasts. Wij gidsen je graag langs het aanbod van podcasts die het culturele veld belichten. Deze week is dat deel 10 van 'De Man Is Lam'. Wat betekent het om vandaag de dag 'man' te zijn? Schrijver en audiokunstenaar Rashif El Kaoui, presentator Lucas De Man en fotograaf Ahmet Polat proberen het antwoord te vinden. Na een theatervoorstelling en een foto-expositie volgt nu een podcastreeks. Van motorclubs tot vadercentra: overal wordt het antwoord gezocht op de vraag waar een man uit bestaat. Vanavond hoor je de laatste aflevering. Luister terug.