nooit meer slapen weekoverzicht
Deze week zijn te gast: schrijver en columnist Peter Buwalda, schrijver en filosoof Jan Drost, componist Stephen Emmer, filosoof Ignaas Devisch en columnist Willem Vissers. Gastschrijver deze week is Gerard van Emmerik.
maandag 30 oktober
De dagelijkse rariteiten van Peter Buwalda
Zijn debuutroman Bonita Avenue uit 2010 werd voor negen prijzen genomineerd en vertaald in het Engels, Duits, Frans en Spaans. Terwijl journalist en auteur Peter Buwalda (1971) druk aan het schrijven is aan zijn tweede roman, maakt hij wekelijks tijd voor het schrijven van columns voor de Volkskrant. In het najaar van 2014 verscheen Buwalda’s eerste bundeling van zijn columns Suzy vindt van niet, gevolgd door nog twee bundels in 2015 en 2016. Halverwege november verschijnt zijn vierde bundel, De kleine voeten van Lowell George, waarin Buwalda persoonlijke herinneringen vervlecht met rariteiten die ons dagelijks tergen. Luister het gesprek hier terug.
De kunstfilms van Niels Duffhuës
Niels Duffhuës (1973) werd bekend als singer-songwriter van donkere verhalende liedjes in de stijl van Nick Cave. Tegenwoordig zingt hij geen nummers meer, maar maakt hij kunstfilms. Zijn nieuwste werk is een serie van vier korte artistieke films getiteld De Strijd. De serie gaat deze week op festival November Music in première. Verslaggever Nicole Terborg spreekt hem in zijn werkplaats, een bunker in ‘s Hertogenbosch. Luister de reportage hier terug.
Landschappen gemaakt van geluid (herhaling)
Iedere maker probeert op zijn of haar eigen manier iets over te brengen, een wereld op te roepen, de verbeelding aan te spreken. Dit gebeurt eigenlijk altijd door middel van beeld, maar volgens landschapskunstenaar Jeroen van Westen is dat ook niet altijd nodig; al is hij opgeleid tot beeldend kunstenaar. Van Westen verzamelt al zo lang als hij zich kan herinneren geluiden, om landschappen van te bouwen. Maar kan dat wel? Mathijs Deen zocht hem op in Heeten, tussen Deventer en Raalte, om te praten over geluid. Luister de reportage hier terug.
dinsdag 31 oktober
Het liefdesverdriet van Jan Drost
Hoewel schrijver en filosoof Jan Drost (1975) zich specialiseerde in de liefde, had hij geen ervaring met liefdesverdriet. Toen zijn vriendin hem na tien jaar plotseling verliet werd hij opeens geconfronteerd met dit rouwproces. In Als de liefde voorbij is neemt Drost de lezer mee door de verschillende stadia van liefdesverdriet met behulp van filosofie, muziek, film en literatuur. Tevens is hij verbonden aan de School of Life en schrijft voor verschillende media, waaronder NRC Handelsblad, Trouw en de Volkskrant. Kijk het gesprek hier terug.
Trauma's door de oorlog in Kosovo
Regisseur en acteur Edon Rizvanolli is geboren en getogen in Kosovo, hij vertrok op zijn 19e. De oorlog in Kosovo eind jaren '90 maakte hij niet mee, maar die liet wel zijn sporen na. Zijn speelfilm Unwanted gaat over een Kosovaarse vrouw die met haar zoon naar Amsterdam is gevlucht. Haar zoon dreigt te ontsporen, terwijl zij haar verleden niet kan loslaten. Kosovo heeft de film ingestuurd naar de Oscars. Een prachtige erkenning voor het werk want Rizvanolli had niet alleen een klein budget, maar ook slechts een kleine crew tot zijn beschikking. Zo was hij zelf behalve de regisseur ook de scenarioschrijver, producent en editor. Onze verslaggever Inge ter Schure zocht Rizvanolli op. Luister hier terug.
Open kaart: regisseur Noël Loozen
Noël Loozen is fotograaf en regisseur. Hij studeerde aan de Amsterdamse Rietveld Academie en aan de Filmacademie. In het kader van het filmproject One Night Stand maakte hij de film Limburgia, over de eeuwenoude Limburgse schutterijvereniging. Loozen, zelf afkomstig uit Limburg, noemt het een ‘tragi-komisch drama’ met een lach en een traan. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Noël Loozen persoonlijke vragen over leven en werk. Luister hier terug.
woensdag 1 november
De tunes van Stephen Emmer
Stephen Emmer (1985) is de meest beluisterde componist van Nederland. Hij maakte onder andere de tunes voor nieuwsprogramma’s als het NOS Journaal en RTL Nieuws. Naast componist is hij ook arrangeur en muzikant. In 2007 bracht hij het ‘spoken word’ album Recitement uit. Hij werkte hiervoor samen met zeer uiteenlopende namen waaronder Lou Reed en Sascha de Boer. In 2014 bracht hij International Blue uit, wat het mooiste georkestreerde album van het jaar werd genoemd. Voor zijn nieuwste album Home Ground combineerde hij soulmuziek met sociaal bewogen teksten. Hij deed dit onder andere met de Amerikaanse zangeres Chacka Khan. Kijk het gesprek hier terug.
Music by Oceans
Muziek over de zee is er genoeg, maar muziek door de zee, dat is nieuw. Componist Stef Veldhuis heeft geprobeerd om de zee zelf een compositie te laten schrijven, door grote hoeveelheden meetgegevens van sondes die in de oceaan dobberen om te zetten in muziek. Wat levert dat op? Is de oceaan muzikaal, of is ze gewoon chaotisch en onverschillig? Onze verslaggever Mathijs Deen ging luisteren. Luister hier terug.
Open Kaart: regisseur Ari Deelder
Ari Deelder vond haar roeping als filmmaker toen ze in 2007 voor Kort Rotterdams een film regisseerde over haar vader, Jules Deelder. In 2013 kwam haar eerste speelfilm Toegetakeld door de liefde uit, gevolgd door de documentaire De pedaalridder, over de tragische Rotterdamse wielerheld Willem Koopman. Deze week is de eerste aflevering van de driedelige docuserie Vieze film op televisie te zien, waarin Deelder en twee andere jonge filmmakers worden gevolgd in het maken van hun perfecte pornofilm. In de rubriek 'Open Kaart' beantwoordt Ari Deelder vragen over leven en werk. Luister hier terug.
donderdag 2 november
Ignaas Devisch ziet de positieve kanten van mateloos leven
Ignaas Devisch (1970) is professor ethiek, filosofie en medische filosofie. Hij is verbonden aan de Universiteit Gent en de Arteveldehogeschool. In 2013 publiceerde hij de bundel Ziek van gezondheid, gevolgd door het vorig jaar verschenen Rusteloosheid: pleidooi voor een mateloos leven, over de positieve kanten van een mateloos leven. Het boek werd verkozen tot Beste Spirituele Boek 2017 en kwam op de shortlist van de Socratesbeker. In zijn nieuwe boek Het empatisch teveel daagt Devisch de lezer uit na te denken over ons mensbeeld. Schuilt er bijvoorbeeld in ieder mens behalve een vriend niet ook een schurk? Kijk het gesprek hier terug.
Podcastserie 'Dirty John'
De nieuwe podcastserie Dirty John is meer dan vijf miljoen keer beluisterd, en staat hoog in de hitlijsten in de Verenigde Staten. Het is kort gezegd het verhaal van een vrouw die de perfecte man vond op het internet. Dat bleek hij uiteindelijk bepaald niet te zijn. Dirty John is een true crime story. En zo’n soort podcast wordt ook in Nederland gemaakt, door Jacqueline Maris en Gerrit Kalsbeek, onder de naam Moord in de Polder. Een reportage van Botte Jellema over moord, podcasting en hoe ver je kan gaan met in andermans leven graven als journalist. Luister hier terug.
Winnaar van Ger Fritz Prijs en Open Kaart gast: Eva Gerlach
Sinds eeuwen viert men traditiegetrouw op 2 november Allerzielen, een dag waarop de overledenen worden herdacht. Sinds 2015 wordt op deze dag de Ger Fritz Prijs uitgereikt voor het mooiste eenzame uitvaartgedicht dat in het voorgaande jaar geschreven werd. De prijs bestaat uit het standaard bloemstuk dat ook op de kist van eenzaam overledenen wordt gelegd. Wij hebben dit jaar de eer om de winnaar bekend te maken.
De winnaar is Margaret Dijkstra, die bekend is onder de pseudoniem Eva Gerlach. Ze is dichter en vertaler. Ze werd geboren in 1948 en debuteerde in 1979 met de bundel Verder geen leed. Zij krijgt de Ger Fritz Prijs van Stichting De Eenzame Uitvaart. Eva Gerlach werd geëerd voor het gedicht ‘Bruya’. In de rubriek 'Open Kaart' beantwoordt Eva Gerlach vragen over leven en werk. Luister hier terug.
vrijdag 3 november
Een kijk in Willem Vissers' gezinsleven
Sinds dit jaar geeft auteur en sportjournalist Willem Vissers (1964) de lezers van de Volkskrant elke week een inkijkje in zijn gezinsleven. In zijn columns is een grote rol weggelegd voor zijn middelste zoon Samuel, die meervoudig gehandicapt is door een kleine afwijking in zijn DNA. Dit werd pas ontdekt toen Samuel 13 was. In de korte teksten spaart Vissers zichzelf én zijn gezin niet: hij laat zowel de leuke, als de minder leuke kanten van zijn gezin zien. De columns zijn gebundeld in het boek Samuel, kroniek van een ongewoon gezin dat deze week uitkomt. Floortje Smit praat met Willem Vissers. Luister terug.
Netflix in het theater
"Netflix in het theater", noemt regisseur Eric de Vroedt zijn veelgeprezen voorstelling The Nation. Zes razendsnelle 'toneel-afleveringen' over het verdwijnen van de 11-jarige Ismaël en de onrust die dat teweeg brengt. Zondag wordt het vijf uur durende stuk voor het eerst in zijn geheel uitgevoerd door Het Nationale Theater. Jan Paul de Bondt woonde een repetitie bij en sprak de regisseur. Luister terug.