nooit meer slapen weekoverzicht
Deze week zijn te gast: schrijver en filosoof Ger Groot, worstelaar Bert Kops, schrijver en dichter Erwin Mortier, natuurfotograaf Frans Lanting en hoogleraar Iris Sommer.
maandag 29 oktober
Filosoof Ger Groot beschrijft de geschiedenis van de filosofie
Ger Groot is filosoof en schrijver. Hij is medewerker voor filosofie en literatuur bij NRC-Handelsblad en columnist bij Trouw. Hij doceerde filosofie aan de universiteiten van Rotterdam en Nijmegen. Behalve vertalingen, heeft hij ook een groot aantal eigen publicaties op zijn naam, vooral op het gebied van de cultuurfilosofie en het hedendaagse Franse denken. Recente boeken van zijn hand zijn ‘De geest uit de fles: hoe de moderne mens werd wie hij is’ (2017) en ‘Religie zonder God’ (2013). Pieter van der Wielen spreekt met Ger Groot. Luister het gesprek terug.
Open Kaart: acteur Ara Halici
Ara Halici is acteur. Hij studeerde musicaltheater aan de Frank Sanders Academie. Daarna speelde hij onder andere in de musicals ‘Cabaret’ en ‘Piaf’. Halici won tweemaal een John Kraaijkamp Musical Award voor de 'beste mannelijke hoofdrol in een grote musical'. In 2015 werd voor zijn ‘veelzijdige theaterpersoonlijkheid’ de Gouden Genesius Penning aan hem toegekend. Deze maand ging ‘Bloedbroeders’ in première, een muzikale voorstelling over het waargebeurde verhaal van Halici’s oom die in 1915 vluchtte uit het Ottomaanse rijk. Pieter van der Wielen spreekt met Ara Halici. Luister de rubriek terug.
NMS Live Sessies: Sue The Night
Om de week nodigt NMS binnen- of buitenlandse muzikanten uit om in platenzaak Velvet Music in Amsterdam een paar nummers te komen spelen, waaronder een cover van een bewonderde collega-muzikant. Vandaag zenden we de sessie uit van de indie-popband Sue The Night. In 2015 verscheen het debuutalbum ‘Mosaic’. Sue the Night was vorig jaar huisband van het tv-programma De Wereld Draait Door. De nieuwste single ‘Like Snow’ komt van het nieuwe album ‘Soft’ en is speciaal geschreven voor de Nederlandse film ‘Rafael’.
Zelf een muzieksessie bijwonen? Dat kan! De ‘NMS Live Sessies’ worden eens in de twee weken op vrijdagmiddag opgenomen in platenzaak Velvet Music, op de Rozengracht in Amsterdam, en zijn open voor publiek. Wees welkom! Kijk op onze Facebook pagina voor namen en tijden. Luister de sessie terug.
dinsdag 30 oktober
Worstelaar Bert Kops speelt rol in One Night Stand-film 'Free fight'
Bert Kops is meervoudig Nederlands kampioen worstelen en sportschoolhouder. Over zijn Amsterdamse sportschool, waar de grootste Mixed martial arts-kampioenen van Nederland trainen, werd dit voorjaar de docusoap ‘Team Kops’ gemaakt. Komend zaterdag wordt op NPO3 de One Night Stand-film ‘Free fight’ uitgezonden. Daarin speelt Kops de trainer van twee MMA uitoefenende broers. De broers zijn onafscheidelijk. Maar wanneer hun moeder onverwacht overlijdt, komen ze voor het eerst met elkaar in conflict. Pieter van der Wielen spreekt met Bert Kops. Luister het gesprek terug.
Open Kaart: choreograaf Cecilia Moisio
Cecilia Moisio is choreograaf. Ze is geboren in Finland. Rond haar twintigste kwam ze naar Amsterdam om te studeren aan de Hogeschool voor de Kunsten. Na de jazzopleiding danste ze zes jaar bij Dansgroep Krisztina de Châtel. Daarna danste ze als freelancer bij verschillende dansgezelschappen. In 2005 maakte ze haar choreografiedebuut met de voorstelling ‘Anatomy of Space’. Inmiddels heeft ze 25 voorstellingen op haar naam staan, die in meer dan 15 landen zijn vertoond. Voor Maas Theater en Dans maakt ze nu haar eerste productie voor jongeren, een dansvoorstelling over het vieren van mislukkingen, getiteld ‘Victory’, die komende zaterdag in première gaat. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Cecilia Moisio vragen over werk en leven. Luister de rubriek terug.
De Favoriete Scène van Claire Pijman
Elke week deelt een filmmaker zijn of haar favoriete scène uit andermans werk met ons. Dit keer is het de beurt aan Claire Pijman. Als cameravrouw maakt ze internationale producties en Nederlandse televisiefilms, maar ze regisseert ook haar eigen documentaires, onder anderen over een Nederlandse meestergitaarbouwer en over haar eigen moeder. Vorige maand kwam haar documentaire 'Living the light' uit, over de onlangs overleden beroemde Nederlandse cameraman Robby Müller, die samenwerkte met regisseurs als Wim Wenders, Lars von Trier en Jim Jarmusch. Luister naar De Favoriete Scène van filmmaker Claire Pijman. Luister de rubriek terug.
woensdag 31 oktober
Schrijver Erwin Mortier brengt hoofdpersonages samen
De Vlaamse schrijver en dichter Erwin Mortier werkte aanvankelijk als wetenschappelijk medewerker bij Museum Dr. Guislan in Gent, tot hij in 1999 met de veelbekroonde roman ‘Marcel’ debuteerde. Daarna publiceerde hij naast romans ook poëzie- en essaybundels. Nu verschijnt ‘Boeken van de troost’, waarin Mortier zijn romans ‘Godenslaap’ (2008) en ‘De spiegelingen’ (2014) met elkaar vervlecht. De twee hoofdpersonages hebben beiden hun hart aan dezelfde man verloren, en hij aan hen. Voor het eerst komt deze man nu zelf aan het woord. Pieter van der Wielen spreekt met Erwin Mortier. Luister het gesprek terug.
Open Kaart: cabaretier Yora Rienstra
Yora Rienstra (1981) is cabaretière, actrice en presentatrice. Rienstra studeerde in 2006 af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunst-academie. Ze speelde onder meer bij de Theatercompagnie en het Muztheater. In 2017 speelde ze de solovoorstelling ‘Paaz’, een monoloog over een psychiatrische inrichting en liet zich voor de rol opnemen in zo’n afdeling. Verder had Rienstra haar eigen radioprogramma ‘Ha! Die Yora’ op Radio 2 en legt ze misstanden bloot in het programma Rambam van BNNVARA. Nu is ze in de theaters te zien met haar nieuwe solovoorstelling ‘Eerlijk gezegd’, waarin ze zich o.a. afvraagt wat ‘normaal zijn’ is. Te zien van 2 november 2018 tot en met 23 februari 2019. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Yora Rienstra vragen over werk en leven. Luister het fragment terug.
NMS Live Sessies: The Bony King of Nowhere
Om de week nodigt NMS binnen- of buitenlandse muzikanten uit om in platenzaak Velvet Music in Amsterdam een paar nummers te komen spelen, waaronder een cover van een bewonderde collega-muzikant. Vandaag zenden we de sessie uit van de Gentse popmuzikant en singer-songwriter The Bony King of Nowhere. Hij debuteerde in 2009 met 'Alas my love' en schreef de titeltrack voor de film '22 mei' van Koen Mortier en de filmmuziek voor 'Les Géants' van Bouli Lanners. Zijn nieuwste album ‘Silent Days’ verscheen in september 2018. Luister de sessie terug.
Zelf een muzieksessie bijwonen? Dat kan! De ‘NMS Live Sessies’ worden eens in de twee weken op vrijdagmiddag opgenomen in platenzaak Velvet Music, op de Rozengracht in Amsterdam, en zijn open voor publiek. Wees welkom! Kijk op onze Facebook pagina voor namen en tijden.
donderdag 1 november
Frans Lanting wint Lifetime Achievement Award
Frans Lanting is (natuur)fotograaf. Na zijn studie economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam ging Lanting naar Amerika. Hij was zeer geïnteresseerd in natuur en ging steeds meer fotograferen. Zijn eerste fotoreportage, over Terschelling, werd gepubliceerd in het natuurtijdschrift Grasduinen. Inmiddels fotografeert hij voor verschillende (natuur)bladen zoals, National Geographic, Outdoor Photographer en Life. Hij woont in de Amerikaanse stad Santa Cruz (Californië) en heeft een eigen bedrijf dat cursussen en workshops in fotografie verzorgt. Deze maand won hij de Lifetime Achievement Award in Londen. Hanneke Groenteman spreekt met Frans Lanting. Luister het gesprek terug.
Open Kaart: rapper en schrijver Akwasi
Akwasi Owusu Ansah (1988) studeerde aan de Toneelschool in Maastricht nadat hij zijn jeugd in de Amsterdamse Bijlmer spendeerde. In deze zelfde periode richtte hij samen met producer Hayzee en rapper Leeroy de succesvolle rapformatie Zwart Licht op. Zijn eerste soloalbum ‘Daar Ergens’ kwam in 2014 uit. Nu er is een boek uit de handen van Akwasi. ‘Laten we het er maar niet over hebben’ is een bundel verhalen over identiteit, afkomst en racisme. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Akwasi vragen over leven en werk. Luister het fragment terug.
Achter de Schermen: kunsttentoonstelling 'Friendly Good'
In de rubriek 'Achter de Schermen' nemen we elke week een kijkje achter de schermen bij een nieuwe voorstelling of film. Deze keer is dat bij de tentoonstelling 'Friendly Good' van Lilly van der Stokken in het Stedelijk Museum. Haar kunstwerken bestaan uit muurschilderingen met teksten. Doordat ze kleurrijk zijn, vol met bloemetjes en krullen, lijken ze zo uit de agenda van een pubermeisje te komen. Je kunt er kritisch naar kijken, maar waarom zouden thema's als vriendelijkheid en zachtheid geen plaats kunnen nemen in een museum? Verslaggever Elianne Meijer sprak met Lily van der Stokker bij haar thuis, waar ze ook haar atelier heeft. Luister de rubriek terug.
vrijdag 2 november
Psychiater Iris Sommer legt uit hoe we waarnemen
Iris Sommer is hoogleraar aan het Universitair Medisch Centrum in Groningen. Zij is psychiater en zette in Utrecht de stemmenpoli op. Ook schreef ze een boek over hoe het komt als je stemmen hoort; ‘Stemmen horen’ (2011). Vier jaar later volgde ‘Haperende hersenen’, waarin ze hersenaandoeningen beschrijft en wat er hierbij misgaat in de informatieverwerking in het brein. Nu volgt ‘De zeven zintuigen’, een boek over waarnemen en ‘onwaarnemen’. Over hoe we slechts een deel waarnemen met onze zintuigen en de rest aanvullen vanuit onze achtergrond. Elfie Tromp spreekt met Iris Sommer. Luister het gesprek terug. (1/2) (2/2)
Podcast: Rewind, afl. 5
4 januari 2015 - De dag dat club Trouw dichtging
‘Trouw tot in den dood’, prijkte op de gevel van de Amsterdamse club aan de Wibautstraat. Een tikkeltje dramatisch, zou je zeggen, maar als op zondag om 13:00 uur de laatste plaat gedraaid is, vindt niemand die zin meer ‘too much’. Veertig uur lang duurde die laatste dag, waarbij non stop op elke plek in het pand wel iets gebeurde en de grootste dj's optraden of door de gangen dansten. Een monument van de underground dance in Nederland. Luister terug.