nooit meer slapen weekoverzicht
Deze week zijn te gast: striptekenaar en illustrator Typex, toneelschrijver en dichter Peer Wittenbols, acteur en regisseur Aus Greidanus jr., filmregisseur en scenarioschrijver Lukas Dhont en schrijver Bregje Hofstede
maandag 22 oktober
Striptekenaar Typex tekent biografie Andy Warhol
Typex is illustrator en striptekenaar. Als illustrator werkt hij onder andere voor de Volkskrant, het Parool, Oor en VPRO-gids. Hij gebruikt veel verschillende stijlen, zodat niet iedereen weet dat het om een en dezelfde persoon gaat. Typex, die eerder een graphic novel over Rembrandt maakte, werkte de laatste vijf jaar aan 'Typex' Andy', een biografie in stripvorm van pop-art kunstenaar Andy Warhol. Hij verdeelde het boek in 10 hoofdstukken, elk in een andere stijl getekend. Pieter van der Wielen spreekt met Typex. Luister het gesprek terug.
Open Kaart: schilder Gijs Assmann
Gijs Assmann is kunstschilder. Hij studeerde aan de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. In 1999 won hij de Jeanne Oosting Prijs voor aquaraleerkunst. Het Stedelijk Museum Schiedam kocht in 2018 zijn sculptuur ‘Golden Sink’. Nu exposeert Assmann met zijn tentoonstelling ‘voor H.’ Sinds 9 jaar stuurt hij zijn geliefde elke dag per post een kaart of collage. Al die ruim duizend liefdesbetuigingen laat hij tot en met 3 februari 2019 in chronologische volgorde zien in Het Stedelijk Museum Schiedam. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Gijs Assmann vragen over werk en leven. Luister het fragment terug.
Oordeel Zelf: 'The Sisters Brothers'
Gebaseerd op het gelijknamige boek van Patrick DeWitt verschijnt binnenkort de film 'The Sisters Brothers'. Het is 1850 en het Wilde Westen is volledig in de ban van goudkoorts. Goudzoeker Hermann Warm wordt achternagezeten door de gebroeders Sisters, twee beruchte moordenaars. Warm laat zich moeilijk vangen en wat begon als een routineopdracht wordt al gauw een erbarmelijke en gevaarlijke tocht naar de andere kant van het land. In Oordeel Zelf wordt 'The Sisters Brothers' beoordeeld. Luister de rubriek terug.
dinsdag 23 oktober
Schrijver Peer Wittenbols komt met nieuw theaterstuk
Peer Wittenbols is (toneel)schrijver en dichter. Samen met studiegenoot Rob Ligthert richtte hij in 1994 theatergroep De Federatie op, dat later opging in Toneelgroep Oostpool. Daar was hij tot 2008 huisschrijver. Sindsdien is hij freelance-schrijver. Wittenbols schreef zo’n vijftig toneelstukken, twee dichtbundels en een verhalenbundel. Voor theatergroep Suburbia schreef hij de nieuwe voorstelling ‘Troost & Zonen’, een zwarte komedie over drie generaties mannen, met hoofdrollen voor o.a. Peter Blok en Aus Greidanus sr. Pieter van der Wielen spreekt met Peer Wittenbols. Luister het gesprek terug.
Open Kaart: zangeres LAKSHMI
Singer-songwriter LAKSHMI omschrijft haar eigen muziek als Dark Electronic Pop. In 2014 was ze te zien in het tv-programma ‘De beste singer-songwriter’ en in 2016 werd ze uitgeroepen tot 3FM Serious Talent. Afgelopen jaar verscheen haar debuutalbum ‘Lakshmi’. Na veel shows op verschillende poppodia en festivals debuteert ze nu met haar eigen theatervoorstelling ‘ADEM’, een modern verhaal over haar constant sterke verlangen om perfect te zijn, maar tegelijkertijd ook betoverd is door alles wat kraakt en schuurt. Dit contrast hoor je terug in haar nummers met elektro en klassieke elementen. ‘ADEM’ gaat 7 november in première in De Kleine Komedie te Amsterdam. Luister het fragment terug.
De Favoriete Scène van Barbara Bredero
Elke week vragen we een filmmaker naar zijn of haar favoriete scène uit andermans werk. Deze week horen we de favoriete scene van filmregisseur Barbara Bredero. Nadat ze afstudeert aan de Media Academie Santbergen begint haar carrière als assistent-regisseur en werkt ze onder meer met Theo van Gogh. Bredero is vooral bekend als regisseur van de Mees Kees-films en Dikkertje Dap. Verder regisseerde ze series als Goudkust en de film Taal is zeg maar echt mijn ding. Luister naar De Favoriete Scène van Barbara Bredero.
woensdag 24 oktober
Aus Greidanus jr. speelt de hoofdrol in 'Het hout'
Acteur en regisseur Aus Greidanus jr. is afkomstig uit een familie van acteurs, regisseurs en schrijvers. Na zijn studie aan de Toneelacademie van Maastricht speelde hij bij het Nationale Toneel, Zuidelijk Toneel Hollandia en NTGent. Vanaf 2010 maakte hij deel uit van Toneelgroep de Appel waar hij acteerde en regisseerde. Sinds 2014 is Greidanus verbonden aan Internationaal Theater Amsterdam, waar hij nu de hoofdrol speelt in de voorstelling ‘Het hout’, naar de gelijknamige roman van Jeroen Brouwers. ‘Het hout’ gaat over misstanden en misbruik in een klooster in de jaren vijftig. Pieter van der Wielen spreekt met Aus Greidanus jr. Luister het gesprek terug.
Open Kaart: modeontwerper Lisa Konno
In 2014 studeerde modeontwerper Lisa Konno met haar collectie ‘For the Workers’ af aan de opleiding Fashion Design aan Artez. De collectie was een statement tegen de fabrieken waar nagenoeg al onze kleding, onder moeilijke omstandigheden, gemaakt worden. Activistische concepten, waarbij gebruikt wordt gemaakt van duurzame materialen en productiemethoden, vormen de kern van haar werk. Eerder dit jaar won ze met haar nieuwste collectie ‘Nobu’ de Young Designer Award. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Lisa Konno vragen over leven en werk. Luister het fragment terug.
NMS Live Sessies: Altin Gün
Om de week nodigt NMS binnen- of buitenlandse muzikanten uit om in platenzaak Velvet Music in Amsterdam een paar nummers te komen spelen, waaronder een cover van een bewonderde collega-muzikant. Deze week is dat Altın Gün: een Turks-Nederlandse band die haar inspiratie haalt uit de Turkse psychedelische folkrock. Onlangs verscheen hun debuutalbum 'On'.
Zelf een muzieksessie bijwonen? Dat kan! De ‘NMS Live Sessies’ worden eens in de twee weken op vrijdagmiddag opgenomen in platenzaak Velvet Music, op de Rozengracht in Amsterdam, en zijn open voor publiek. Wees welkom! Kijk op onze Facebook pagina voor namen en tijden. Luister de sessie terug.
donderdag 25 oktober
'Girl' Belgische inzending voor de Oscars
Lukas Dhont is een jonge Vlaamse regisseur en scenarioschrijver. Zijn carrière begon met bekroonde korte films als 'Corps Perdu' en 'L'infini' en verschillende muziekvideo's. Met zijn speelfilmdebuut ‘Girl’ ontpopte Dhont tot één van de grote hits op het festival van Cannes. Het Belgisch-Nederlandse drama vertelt het verhaal van een jonge transgender die ballerina wil worden. De film won in Cannes vier prijzen, waaronder de Palm d'Or voor de beste debuutfilm. Onlangs werd bekend dat ‘Girl’, die nu in de Nederlands bioscoop draait, de Belgische inzending voor de Oscars wordt. Hanneke Groenteman spreekt met Lukas Dhont. Luister het gesprek terug.
Open Kaart: droomtrainer Tim Post
Tim Post is onderwijspsycholoog en droomtrainer. In 2009 studeerde hij cum laude af met een master in pedagogische wetenschappen en technologie aan de Universiteit van Twente. Daarna richtte hij 'Snoozon' op, een bedrijf dat training geeft in lucide dromen. Zelf je droom bepalen, Post doet het al jaren. Wereldwijd geeft hij lezingen en workshops over de wetenschap en kracht van het beïnvloeden en bewust zijn van je droom. Deze Maand verscheen zijn boek ‘Droom meester’ waarin hij vertelt hoe jij jezelf sterker kan dromen tijdens de slaap. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Tim Post vragen over werk en leven. Luister het fragment terug.
Achter de Schermen: theatervoorstelling Moeder mag niet dood
In de rubriek 'Achter de Schermen' nemen we elke week een kijkje achter de schermen bij een nieuwe voorstelling of film. Deze keer is dat bij de theatervoorstelling ‘Moeder mag niet dood’. Moeder Jopie heeft zich voorgenomen niet dood te gaan. Dochter Minou heeft beloofd haar daarbij te helpen. Een verhaal over de ontmoeting tussen moeder en kind, maar ook tussen ouderdom en de dood. ‘Moeder mag niet dood’ is te zien tot en met 10 november 2018 in Theater Bellevue te Amsterdam. Wij namen we een kijkje achter de schermen. Luister de rubriek terug.
vrijdag 26 oktober
Bregje Hofstede brengt nieuw boek uit
Schrijver Bregje Hofstede publiceerde in diverse literaire tijdschriften en kranten en schrijft voor De Correspondent over feminisme. In 2014 verscheen haar debuutroman ‘De hemel boven Parijs’, die voor verschillende literaire prijzen werd genomineerd. Twee jaar later volgde de essaybundel ‘De herontdekking van het lichaam’: over de burn-out. Nu verschijnt haar nieuwe roman ‘Drift’. Het boek gaat over een vrouw die wegloopt van huis omdat ze jarenlang wegliep van zichzelf. ‘Drift’ laat zien hoe elk liefdesverhaal uiteindelijk draait om bedrog. Elfie Tromp spreekt met Bregje Hofstede. Luister het gesprek terug.
Podcast: Rewind, afl. 4
23 oktober 2013 - De dag dat ID&T verkocht werd aan SFX
Het hing al een tijdje in de lucht, maar 21 maart 2013 was het echt zo: het grote Nederlandse dance bedrijf ID&T werd verkocht aan de miljardair Robert X Sillerman en zijn bedrijf SFX. Die kocht het ene dancebedrijf na het andere. Een cruciale stap om de succesorganisatie een internationale push te geven. Of zou die Sillerman toch een megalomane waaghals zijn?