nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast: Theaterregisseur Daria Bukvić, (toneel)schrijver Lot Vekemans, acteur Johan Leysen, directeur kostuums van de Nationale Opera & Ballet Robby Duiveman en schrijver Justine le Clercq. Gastschrijver deze week is F. Starik.

maandag 29 januari

Daria Bukvić ziet in 'Othello' een zwarte man in een witte wereld

Theaterregisseur Daria Bukvić is geboren in de Bosnische stad Tuzla. Als in 1992 de Joegoslavische burgeroorlog uitbreekt vlucht ze met haar moeder naar Nederland. In 2011 studeerde ze af aan de regisseursopleiding van de Toneelacademie in Maastricht. Sindsdien maakte ze naam met de voorstellingen Nobody Home en Jihad. In haar eerste regie bij Het Nationale Theater kiest Bukvić voor racisme en seksisme als leidende thema’s in haar bewerking van Shakespeare klassieker Othello. Hoe gaat een witte wereld om met het succes van een zwarte man? Pieter van der Wielen spreekt met Daria Bukvić. Kijk het gesprek terug.

Open Kaart: dichter Daniël Vis

De gedichten van Daniël Vis gaan over de plek die het individu inneemt tegen het grote sociale spel dat iedereen speelt. Ze zijn zowel beklemmend als geestig, tragikomisch en absurdistisch, vanwege de rauwe toon en bijzondere onderwerpkeuzes. In 2014 debuteerde hij met de dichtbundel Crowdsurfen op laag water en vorige week verscheen zijn nieuwe bundel Insect Redux. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Daniël Vis vragen over leven en werk. Luister terug.

Oordeel Zelf: 'Innenschau [revisited]'

Theatermaker Jakop Ahlbom wordt al jaren geprezen voor zijn surrealistische fysieke theaterstukken. Toen Innenschau in 2010 voor het eerst werd opgevoerd schreef de Volkskrant: “De achteloosheid waarmee het absurde als normaal wordt gepresenteerd en geaccepteerd, is fantastisch.” Nu, acht jaar later, schotelt Ahlbom ons Innenschau nog een keer voor in een 'revisited' versie. Weet het nog steeds indruk te maken? De Theaterkrant vindt van wel: Innenschau (Revisited) laat je sidderend achter. Vier sterren. Maar wat vond jij er van? Luister terug.

dinsdag 30 januari

Lot Vekemans' teksten veroveren de wereld

Lot Vekemans debuteerde als toneelschrijver in 1998 met het stuk Geen gewoon meisje. Later volgden onder meer Truckstop, Zus van, Judas en Gif. Haar toneelwerk wordt inmiddels veelvuldig opgevoerd in het buitenland, van Duitsland tot Zuid-Afrika. In 2012 debuteerde ze als romancier met Een bruidsjurk uit Warschau, momenteel werkt ze aan haar tweede roman. Deze week gaat bij Matzer Theaterproducties een nieuw stuk van Vekemans in première: Niemand wacht op je, dat zal worden gespeeld in gemeentehuizen en raadszalen. Pieter van der Wielen spreekt met Lot Vekemans. Bekijk het gesprek terug.

De favoriete scène van: Joram Lürsen

In 'De favoriete scène van' vertellen regisseurs over de scène waar ze als kind van wakker lagen of als volwassene alleen maar van konden dromen. Als klein kind had Joram Lürsen al graag een fotocamera vast en wilde hij naar de Filmacademie. Na eerst pedagogiek gestudeerd te hebben kwam hij uiteindelijk op de Nederlandse Film en Televisie Academie terecht. Sindsdien regisseerde hij  programma’s als All Stars, Baantjer en Flodder. Daarnaast maakte hij succesvolle films als Alles is liefde. Vanavond onthult hij zijn favoriete scène uit andermans werk. Luister hier terug.

Open Kaart: cabaretier Jasper van Kuijk

In 2001 won cabaretier Jasper van Kuijk, met de elfkoppige formatie Delfts Blok, het Groninger Studentencabaretfestival. Negen jaar later won hij voor zijn solo optreden zowel de jury- als de Cameretten publieksprijs. Onlangs ging zijn vierde avondvullende voorstelling Janus in première. Behalve cabaretier is hij ook columnist voor de Volkskrant. Hij schrijft over denkfouten in hedendaagse ontwerpen, een onderwerp waarop hij aan de TU Delft gepromoveerd is. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Jasper van Kuijk vragen over leven en werk. Luister het gesprek terug.

woensdag 31 januari

Johan Leysen neemt moordenaar in huis in 'Resurrection'

Johan Leysen is een Vlaams acteur met een Europese film- en theatercarrière, met meer dan honderdvijftig rollen achter zijn naam. Zo speelde hij onder meer in De grens (1984) van Leon de Winter en L'oeuvre au noir (1988) van André Delvaux. Ook speelde hij in Anton Corbijns The American (2010) en in François Ozons Jeune et Jolie (2013). In Resurrection, het speelfilmdebuut van regisseur Kristof Hoornaert, speelt Leysen een oude kluizenaar die een jongeman in huis neemt die een moordenaar blijkt te zijn. Pieter van der Wielen spreekt met Johan Leysen. Kijk het gesprek terug.

Open Kaart: schrijver en journalist Corine Koole

Voor de rubrieken Lust en Liefde van de Volkskrant en Verlaten Vrouwen van de Linda sprak journalist en schrijver Corine Koole tot nu al met meer dan duizend mensen over liefde, seks en verlangen. Haar kennis over de liefde heeft ze nu gebundeld in haar nieuwe boek De zeven wetten van de liefde, waarin de zeven thema’s verliefdheid, verlangen, seks, grote liefde, eeuwige liefde, pijn en trouw aan bod komen. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Corine Koole vragen over leven en werk. Luister het gesprek terug.

NMS Live Sessies: Tim Knol

Om de week nodigt NMS twee binnen- of buitenlandse popmuzikanten uit om in platenzaak Velvet Music in Amsterdam een paar nummers te komen spelen, waaronder een cover van een bewonderde collega-muzikant. Deze keer is dat singer-songwriter Tim Knol. Al op jonge leeftijd brak hij in 2010 door met zijn titelloze albumdebuut. Zijn muzikale carrière nam sindsdien een hoge vlucht totdat hij na zijn derde album in een duistere periode terecht kwam. Met zijn nieuwe plaat Cut The Wire doet hij verslag van die tijd. 

Zelf een muzieksessie bijwonen? Dat kan! De ‘NMS Live Sessies’ worden eens in de twee weken op vrijdagmiddag opgenomen in platenzaak Velvet Music, op de Rozengracht in Amsterdam, en zijn open voor publiek. Wees welkom! Kijk op onze Facebook pagina voor namen en tijden. Luister de sessie terug.


donderdag 1 februari

Robby Duiveman

Robby Duiveman is verantwoordelijk voor de kostuumontwerpen en grime bij Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. Hij is afkomstig uit een echt operagezin; zijn vader was zanger en zijn moeder was grimeur bij wat nu de Nederlandse Reisopera heet. Na zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in München werkte hij als ontwerper o.a. voor de Ruhrtrienale, La Monnaie te Brussel, de Salzburger Festspiele en de Hamburgische Staatoper. De laatste 17 jaar is hij werkzaam bij Nationale Opera & Ballet. Bij de Opera wordt komende zaterdag een grote kostuumverkoop wordt gehouden. Pieter van der Wielen spreekt met Robby Duiveman. Luister hier terug

De Reismicrofoon: Stefano Keizers

Slapeloze nachten en knikkende knieën: in de rubriek De Reismicrofoon volgen we elke week iemand in de laatste dagen voor zijn/haar werk officieel het daglicht ziet. Deze keer geven we de microfoon mee aan cabaretier Stefano Keizers. In 2016 won hij de Wim Sonneveldprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival. Nu staat hij in het theater met zijn eerste avondvullende solovoorstelling Erg Heel. Zijn ontregelende en radicale cabaret is vanaf 27 januari te zien. Luister hier terug

Open Kaart: Julie Hrudová

Fotograaf Julie Hrudová houdt van het zoeken naar vreemde momenten in alledaagse situaties en is een echte "straatfotograaf". Ze noemt zichzelf ook wel 'de meester van het toeval', omdat haar foto's vaak per toeval ontstaan. Verder werkt ze ook als reportage- en portretfotograaf voor verschillende media waaronder Het Parool, NRC en de VPRO. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Julie Hrudová vragen over leven en werk. Luister hier terug

vrijdag 2 februari

Justine le Clercq en een eeuwigdurende schuld

Schrijver Justine le Clercq debuteerde in 2011 met de roman De roemlozen. Daarna volgde de verhalenbundel Wegens geluk gesloten. Le Clercq organiseert kunstexposities en is bestuursvoorzitter van het Nederlandse sekswerkers collectief My Red Light. Het idee voor haar nieuwe roman Krimp ontstond in 2014 na de klopjacht op de Nederlandse Bonnie & Clyde. Via haar fictieve lotgenoot Lina doorzoekt Le Clercq haar eigen arrestatie in 1989, die uitmondde in een eeuwigdurende schuld. Elfie Tromp spreekt met Justine le Clercq. Luister het gesprek hier terug.

Podcast: 'Lees Dees'

Elke week zenden we in de 'Podcast' rubriek dé beste cultuurpodcast van het moment uit. Deze keer is dat 'Lees Dees'. De achtste aflevering van Lees Dees gaat over de Japanse schrijver Junichirō Tanizaki (1886-1965) van wie onlangs bij De Bezige Bij De brug der dromen is verschenen, een keuze uit zijn werk, vertaald en ingeleid door Jos Vos. 
Met in de podcast schrijfster Bregje Hofstede, die onlangs het verhaal De Erker publiceerde, geïnspireerd door Tanizaki's beroemde essay Lofzang op de schaduw (1933), Mara van Vlijmen die rond het werk van Tanizaki samen met de collega's van De Warme Winkel een theatervoorstelling maakte en speelde en Tanizaki-kenner Ivo Smits, hoogleraar Letteren en culturen van Japan in Leiden. Luister hier terug