nooit meer slapen weekoverzicht
Deze week zijn te gast: concertpromotor Willem Venema, singer-songwriter Tim Knol, psychiater en schrijver Bram Bakker, regisseur en schrijver Antoinette Beumer en fotograaf Hans Wilschut. De weekschrijver is Jonah Falke.
maandag 15 januari
Willem Venema laat zien hoe de muziekindustrie veranderd is
Willem Venema is een veteraan in het concertcircuit. Jarenlang was hij een van de belangrijkste concertpromotors van Mojo, hij was mede-oprichter van Lowlands en begon daarna zijn eigen bedrijf The Alternative, dat later onderdeel werd van The Entertainment Group. Toen die productiemaatschappij failliet werd verklaard, begon hij Double Vee Concerts. Muziekjournalist Yaël Vinckx schreef een boek over een van Nederlands bekendste poppromotors: Volgens Willem. Het boek laat zien hoe de muziekindustrie de afgelopen decennia sterk is veranderd. Pieter van der Wielen spreekt met Willem Venema. Luister het gesprek terug.
'Open kaart': acteur Chris Peters
Toen Chris Peters de rol van Tonio in de gelijknamige film van Paula van der Oest vertolkte zat hij nog op de toneelschool. Nu, anderhalf jaar later, speelt hij de rol van Tebaldo in Romeo en Julia van Toneelgroep Oostpool. Het stuk is, mede door Peters' acteerwerk, zeer positief door de media ontvangen. Vorige maand werd de acteur dan ook door de Volkskrant benoemd tot 'het acteertalent van 2018'. In de rubriek 'Open kaart' beantwoordt Chris Peters vragen over leven en werk. Luister het gesprek terug.
'Oordeel zelf': Maeve Brennans 'De twaalfjarige bruiloft en andere verhalen'
Maeve Brennan was een bekende Ierse schrijfster die het grootste deel van haar leven in de Verenigde staten doorbracht. Ze schreef voornamelijk korte verhalen en succesvolle artikelen voor The New Yorker, maar aan het eind van haar leven kreeg ze te kampen met mentale problemen. Later werd ze alcoholist en dakloos. Ze stierf in 1993 in een verpleegtehuis in New York. Het boek De twaalfjarige bruiloft en anderen verhalen werd onder andere in de VPRO gids 'prachtig,' genoemd. Maar wat vond u? Luister hier meer.
dinsdag 16 januari
De duistere periode in het leven van Tim Knol
Tim Knol is een singer-songwriter die beïnvloed is door Amerikaanse rootsmuziek als country en Americana. In 2010 maakte hij een vliegende start met zijn titelloze albumdebuut. Het succes volgde al snel voor de toen 21-jarige muzikant, met optredens op festivals als Lowlands en Pinkpop. Daarna verschenen er nog twee albums; Days en Soldier On. Na zijn derde album brak er een duistere periode aan, toen hij er ineens alleen voor stond. Op zijn nieuwe album Cut The Wire doet hij verslag van die tijd. Pieter van der Wielen spreekt met Tim Knol. Bekijk het gesprek terug.
Open Kaart: Herien Wensink
Schrijver Herien Wensink schreef o.a. voor het NRC over twee ietwat uiteenlopende fascinaties: theater en de Eerste Wereldoorlog. Nu debuteert ze met een roman: Kleihuid. Het boek gaat over twee gewonde soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog in het ziekenhuis belanden en daar noodgedwongen een kamer moeten delen. Wat trekt de schrijver zo aan in 'De Grote Oorlog'? In de rubriek ‘Open kaart’ beantwoordt Herien Wensink vragen over leven en werk. Luister het gesprek terug.
De favoriete scène van Ester Gould
Na een opleiding film- en televisiewetenschappen in Amsterdam en New York gevolgd te hebben richtte Ester Gould zich in eerste instantie op de journalistiek, totdat ze in 2005 begon met het regisseren van films. Ze maakte onder meer de documentaire Strike a pose, over de achtergronddansers van Madonna. In 2015 verscheen de veelbesproken documentaireserie Schuldig, over schulden en armoede in de Amsterdamse Vogelbuurt. In de rubriek ‘De favoriete scène van’ vertelt Ester Gould over haar favoriete scène uit andermans werk. Luister het gesprek terug.
woensdag 17 januari
Een hommage van Bram Bakker aan zijn boezemvriend
Bram Bakker is psychiater, schrijver en uitgever. Als psychiater wordt hij verguisd en bewonderd om zijn onorthodoxe werkwijze en zijn vrijmoedige optredens in de media. Als schrijver behandelt hij uiteenlopende onderwerpen. Sport en psychiatrie zijn twee stokpaardjes, maar ook zelfdoding, depressie en antidepressiva zijn thema’s waarover hij boeken publiceerde. Zijn nieuwe boek Gerrit is een hommage aan een vriendschap die veel te vroeg eindigde. Zijn boezemvriend Gerrit overleed eind 2015 aan de spierziekte ALS. Pieter van der Wielen spreekt met Bram Bakker. Bekijk het gesprek terug.
'NMS Live Sessies': Emil Landman
Om de week nodigt NMS twee binnen- of buitenlandse popmuzikanten uit om in platenzaak Velvet Music in Amsterdam een paar nummers te komen spelen, waaronder een cover van een bewonderde collega-muzikant. Deze keer is dat Emil Landman. In 2014 debuteerde hij met het album Colours And Their Things, waarvoor zijn reis door de Amerikaanse steden Nashville, New Orleans, Memphis en Chicago de grootste inspiratiebron was. Afgelopen winter verbleef hij in een blokhut in Noorwegen, met slechts een paar uur licht per dag. Hier werd het pas verschenen nummer Falling uit geboren.
Zelf een muzieksessie bijwonen? Dat kan! De ‘NMS Live Sessies’ worden eens in de twee weken op vrijdagmiddag opgenomen in platenzaak Velvet Music, op de Rozengracht in Amsterdam, en zijn open voor publiek. Wees welkom! Kijk op onze Facebook pagina voor namen en tijden. Luister de Live Sessie terug.
Open kaart: fotograaf Marc de Groot
Modefotograaf Marc de Groot was betrokken bij verschillende internationale campagnes van grote modebladen. Zijn werk is gerust gedurfd te noemen en zorgt regelmatig voor ophef: pikante foto’s van zoenende heteromannen of een naakte Douwe Bob in het blad L’ Homo behoren tot zijn repertoire. Na dertig jaar fotograferen is het tijd voor een overzichtstentoonstelling: Faces from the Glossies. In de rubriek ‘Open kaart’ beantwoordt Marc de Groot vragen over leven en werk. Luister het gesprek terug.
donderdag 18 januari
Eigen jeugd legde de basis voor debuutroman Antoinette Beumer
Antoinette Beumer is regisseur en schrijver. Als regisseur maakte ze naam met tv-series als Hertenkamp, Spangen en Willemspark. Ook is ze verantwoordelijk voor de succesvolle films De gelukkige huisvrouw, Loft, Jackie en Soof. Nu debuteert ze als romanschrijver met Mijn vader is een vliegtuig. Het boek is fictie, maar gebaseerd op haar eigen jeugd. Beumers vader was geestesziek en woonde 31 jaar lang in een psychiatrische inrichting. Net als haar vader belandde Beumer rond haar veertigste in een crisis. Pieter van der Wielen spreekt met Antoinette Beumer. Luister het gesprek terug.
Open Kaart: dichter Hanneke van Eijken
Voor haar debuutbundel Papieren Veulens won dichter Hanneke van Eijken in 2015 de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs. Een aanmoedigingsprijs voor literatuur. Onlangs verscheen haar tweede bundel: Kozijnen van krijt. Behalve dat de Zeeuwse dichter is, is ze ook gepromoveerd in het Europees Recht en is ze moeder van twee kleine kinderen. Dat lees je in haar gedichten terug. Zo is de zee nooit ver weg en zitten haar gedichten vol tederheid en dreiging. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Hanneke van Eijken vragen over leven en werk. Luister het gesprek terug.
De Reismicrofoon: Cato van Dijck
Slapeloze nachten en knikkende knieën: in de rubriek De Reismicrofoon volgen we elke week iemand in de laatste dagen voor zijn/haar werk officieel het daglicht ziet. Deze keer geven we de microfoon mee aan Cato van Dijck. Haar band My Baby won in 2016 de Edison Pop Award en geniet inmiddels ook bekendheid in het buitenland. Komend weekend staat ze met My Baby op Eurosonic/Noorderslag festival in Groningen. Luister terug.
vrijdag 19 januari
Hans Wilschut legt iconische architectuur vast
Hans Wilschut fotografeert industriële en stedelijke landschappen – bij voorkeur ’s avonds en ’s nachts. Bouwplaatsen, hijskranen, snelwegen, verlaten parkeerplaatsen van shoppingmalls, de choreografie van rolgordijnen van een kantoorkolos. Voor zijn nieuwste fotoboek BANK fotografeerde hij de totstandkoming van een jong Eindhovens icoon: het nieuwe kantoor van Rabobank, een bouwwerk ontworpen door het befaamde architectenbureau UNStudio. Elfie Tromp spreekt met Hans Wilschut. Luister het gesprek terug.
Podcast: De Man is Lam
Elke week zenden we in de ‘Podcast’ rubriek dé beste cultuurpodcast van het moment uit. Deze keer is onze keuze gevallen op 'De Man Is Lam'. Wat betekent het om vandaag de dag 'man' te zijn? Schrijver en audiokunstenaar Rashif El Kaoui, presentator Lucas De Man en fotograaf Ahmet Polat proberen het antwoord te vinden. Na een theatervoorstelling en een foto-expositie volgt nu een podcastreeks. Van motorclubs tot vadercentra: overal wordt het antwoord gezocht op de vraag waar een man uit bestaat. Luister aflevering één terug.