nooit meer slapen weekoverzicht
Deze week zijn te gast: actrice Monic Hendrickx, regisseur Pieter Kuijpers, schrijver en filmmaker Ton van der Lee, folkduo Tangarine, en acteur en cabaretier Pepijn Schoneveld. Gastschrijver deze week is Karin Amatmoekrim, en poëzie is er van K. Schippers.
maandag 19 september
Monic Hendrickx opent in 'De held' het NFF
Actrice Monic Hendrickx debuteerde op haar eenendertigste met een hoofdrol in De Poolse bruid, waarmee ze meteen een Gouden Kalf won. Dat gebeurde ook bij haar rollen in de films Nynke en Het Zuiden, en voor haar rol als Carmen in de misdaadserie Penoza. Hendrickx speelt vaak sterkevrouwenrollen; vrouwen die niet opgeven. Zo ook in De held, de openingsfilm van het Nederlands Film Festival, waarin een vrouw haar familiegeschiedenis moet zien te ontrafelen om te ontdekken wie haar bedreigt. Pieter van der Wielen spreekt in het eerste uur met Monic Hendrickx.
Willem de Beukelaer te gast op het NFF
Van Floris tot Vet hard: Hammy en Willem de Beukelaer zorgen al decennialang voor series en films vol actie. 16 jaar lang was Willem stuntman, tegenwoordig coördineert hij alleen nog. Vader en later zoon hebben een heus stuntimperium opgebouwd: 85 procent van alle stunts in de Benelux wordt door hen gedaan. Deze week is Willem speciale gast op het Nederlands Film Festival. Mathijs Deen sprak Willem de Beukelaer over de kunst van het stunten.
Open Kaart: schrijfster Daniela Hooghiemstra
Wie is Vanessa, naast moeder en 'de vrouw van', eigenlijk zélf? Die vraag wordt gesteld in de roman Wat echt is van Daniela Hooghiemstra. In dit boek komt de hoofdpersoon erachter dat het niet makkelijk is om zelf iemand te zijn... In de rubriek Open Kaart beantwoordt Daniela persoonlijke vragen over leven en werk.
En deze week opent het 36ste editie van het Nederlands Film Festival. Wij lichten een aantal programmadelen uit. Comedian Howard Komproe presenteert een talkshow over Nederlandse comedies. Hij vindt dat er nog wel wat verbeterd kan worden in Nederland op dat gebied. Emmie Kollau spreekt hem.
dinsdag 20 september
Pieter Kuijpers maakte zijn laatste film: Riphagen
Pieter Kuijpers is bekend als regisseur van films als TBS, Doodslag en Van God Los. Onlangs maakte hij bekend dat hij stopt met regisseren. Hij gaat zich met zijn bedrijf Pupkin Film volledig richten op het produceren van films en series. Zijn laatste klus als regisseur is Riphagen, een film over de gelijknamige Amsterdamse topcrimineel die in de Tweede Wereldoorlog met de Duitsers collaboreerde. De thriller, met in de hoofdrol Jeroen van Koningsbrugge, gaat deze week in première. Pieter van der Wielen spreekt in het eerste uur met Pieter Kuijpers.
65 jaar tv, Tijd voor pensioen?
Nu vanzelfsprekend, 65 jaar geleden nog zo experimenteel als vloggen nu is: televisie. Op 2 oktober 1951 was de eerste officiele tv-uitzending. Programmamaker en televisie-expert Bert van der Veer maakte het drieluik 65 jaar tv, tijd voor pensioen?. Hierin verkent hij het verleden en de toekomst van de televisie. Anne Martens ging bij hem langs om een avondje te zappen op de bank. Ook sprak ze de met René van Dammen, kijkcijferexpert van de NPO.
Open Kaart: kunstverzamelaar Martijn Sanders
Voorzitter van het Stedelijk Museum Fonds, ex-directeur van het Concertgebouw en verzamelaar van vele kunstwerken. Martijn Sanders is geen vreemde naam in de wereld van kunst en cultuur. Morgen opent Amsterdam Drawing, een beurs waar de hedendaagse kunst op papier centraal staat. Martijn en zijn vrouw Jeannette richten een deel van de tentoonstelling in. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Martijn persoonlijke vragen over leven en werk.
En deze week vindt het Nederlands Film Festival plaats. Filmjournalisten Dana Linssen en Jan Pieter Ekker organiseren het zogenaamde Forum van de Regisseurs, waarvoor zij acht grensverleggende Nederlandse films selecteerden. Wat is grensverleggend precies? Emmie Kollau spreekt erover met Dana Linssen.
woensdag 21 september
Ton van der Lee schreef over ontdekkingsreiziger Jan Huygen
Ton van der Lee is schrijver en filmmaker. In 1996 vertrok hij naar Namibië, waar hij drie jaar op een afgelegen plek in de woestijn woonde. Over deze ervaring schreef hij het boek Solitaire. De daarop volgende negen jaar woonde en reisde hij in Afrika. En volgden er nog tal van boeken waarin Afrika het onderwerp is. Nu verschijnt Jan Huygen, een roman over het leven van Nederlands eerste ontdekkingsreiziger en reisschrijver, die zich aan de vooravond van de Gouden Eeuw afspeelt. Pieter van der Wielen spreekt in het eerste uur met Ton van der Lee.
Freudenthal/Verhagen: 25 jaar kleurrijk surrealisme
De Nederlandse fotografen Carmen Freudenthal en Elle Verhagen presenteren het boek WHOLE, een eerbetoon aan hun eigen oeuvre. In het boek wordt 25 jaar aan werk vol surrealisme en kleur op een bijzondere wijze geordend: op kleur. En surrealistische modefotografie, valt dat wel te rijmen met de wens van de commerciele mode-ontwerpers? Willen zij niet gewoon een mooi plaatje? Verslaggeefster Stef Visjager spreekt het fotografenduo in hun atelier.
Open Kaart: theaterregisseur Marcus Azzini
Jeffrey Dahmer hield rond 1985 zeventien jongens vast in zijn huis. Hij verdoofde ze, speelde met hun levenloze lichamen, en at ze op. Marcus Azzini regisseert over dit bizarre verhaal de theatervoorstelling Kogelvis, geschreven door Nick Bruckman. Azzini is artistiek directeur en regisseur bij Toneelgroep Oostpool, en bekend van o.a. Liefdes Lounge (2003) en Zonde (2006). In de rubriek Open Kaart beantwoordt hij persoonlijke vragen over leven en werk.
En vandaag is het Nederlands Filmfestival in Utrecht van start gegaan. Het draait hier niet alleen om films: ook videoclips zijn welkom. Muziekjournalist Job de Wit koos de meest geslaagde, gedurfde of geniale clips van het afgelopen jaar uit en vertoont ze tijdens het festival op groot scherm. Emmie Kollau sprak hem.
donderdag 22 september
Nieuwe muziek van folkduo Tangarine: There and Back
Het folkduo Tangarine bestaat uit de Assense tweelingbroers Arnout en Sander Brinks. Ze maken muziek in de stijl van Bob Dylan, Gram Parsons en Simon & Garfunkel. Voor hun nieuwe album There And Back, de opvolger van Move On (2014), zochten ze de samenwerking op met John Convertino en Joey Burns, de oprichters van de roemrijke Amerikaanse rootsband Calexico. Pieter van der Wielen spreekt in het eerste uur met Arnout en Sander Brinks.
Waarom pleegde Ingrid Kamerlings zusje zelfmoord?
Ze was mooi, energiek, en volop bezig de wereld te ontdekken. Toch besloot Vivian op 24-jarige leeftijd een einde aan haar leven te maken. De zus van Vivian, documentairemaker Ingrid Kamerling, probeert in de docu In het hoofd van mijn zusje te achterhalen wat Vivian ertoe zette haar leven te beëindigen. Verslaggeefster Remy van den Brand spreekt haar over dit aangrijpende verhaal.
Open Kaart: zangeres Nynke Laverman
Op zoek naar muziek in de taal, en een ode aan het wachten als levenshouding. Zangeres Nynke Laverman bracht deze zomer haar vijfde album WACHTER uit, waarmee ze binnenkort op theatertour gaat. Ze blijft ook op dit album trouw aan haar moedertaal: het Fries. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Nynke persoonlijke vragen over leven en werk.
En het Nederlands Filmfestival is sinds gisteren in Utrecht in volle gang. In het laatste deel van de serie over het NFF een kijkje achter de schermen van het Gouden Kalveren-gala met Marlou Rutten. Zij deed ooit de filmacademie en is al jaren verantwoordelijk voor het Gala.
vrijdag 23 september
Pepijn Schoneveld: Morgen klaart het op
Pepijn Schoneveld is acteur en cabaretier. In 2009 studeerde hij af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Daarna stond hij op het toneel met zijn eerste avondvullende solovoorstelling Meneer Jongetje (2013), speelde in een aantal films en vertolkte rollen in verschillende toneelvoorstellingen en televisieseries. Nu is hij aan het try-outen met zijn tweede cabaretvoorstelling Morgen klaart het op. Daarin gaat het onder meer over de instinctieve gedachten waar we als mens weinig invloed op hebben. Ester Naomi Perquin spreekt met Pepijn Schoneveld.
Schrijver Teju Cole spreekt op de jaarlijkse SPUI25-lezing
Teju Cole is schrijver, essayist, kunsthistoricus en fotograaf. Hij is geboren in de Verenigde Staten, groeide op in Nigeria, en keerde later terug naar de VS. Cole werd bekend door zijn roman Open stad; over identiteit, ras en vrijheid.
Hij ontving hiervoor de prestigieuze PEN/Hemingway Award for Debut Fiction. In de SPUI25-lezing zal hij spreken over classificaties van ‘de ander’ in literatuur, politiek en samenleving. Emmie Kollau is erbij, en spreekt de schrijver.
Open Kaart: stand-up filosoof Laura van Dolron
Wie zijn wij? Laura van Dolron is stand-up filosoof, en besloot een voorstelling te wijden aan 'wij', 'ons' en 'zij'. Wie zijn wij bijvoorbeeld, en hoe bepalen we wie daar bij hoort en wie niet? En gaat het lukken om te erkennen dat ‘zij’ bij ons horen? Wij gaat over kuddegedrag, populisme, en over kijken naar onszelf. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Laura persoonlijke vragen over leven en werk.
En in Breda is het internationale fotofestival BredaPhoto van start gegaan. Verslaggever Luuk Heezen nam een kijkje bij de levensgrote foto's die in de Bredase binnenstad te zien zijn, en polste de reacties van het publiek.