nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast: fotograaf Koos Breukel, schrijfster Carolijn Visser, schrijfster Mirjam Rotenstreich, journalist en schrijver Michel van Egmond, en schrijver Haro Kraak. Gastschrijver deze week is Thomas Verbogt, en er is dagelijks een extra hoge dosis poëzie.

maandag 12 september

Koos Breukel exposeert op UNSEEN

Koos Breukel is een van de bekendste portretfotografen van Nederland. In zijn carrière van ruim dertig jaar fotografeerde hij zeer uiteenlopende personen. En elke keer opnieuw is het een zoektocht naar wat een goed portret oplevert. En probeert hij tevens recht te doen aan het individu. In het kader van het Unseen Photo Festival heeft hij Studio Aleppo ingericht; een fotostudio en tentoonstelling als hommage aan de mensen die hun eigen leefomgeving vernietigd zagen door oorlogs-geweld. Pieter van der Wielen spreekt in het eerste uur met Koos Breukel.

Icarus: publieke hoogvliegers, te dicht bij de zon

Rob, Rita, Dirk, Aysel, Keith en Diederik. Zes namen die elk staan voor hoogvliegers die te dicht bij de zon kwamen. In de zesdelige NTR-serie Icarus worden portretten geschetst van bekende publieke figuren die voor het oog van het land van hun voetstuk zijn gevallen. IJdelheid, jaloezie, bewijsdrang of hebberigheid eisten hun tol; met een publieke ondergang tot gevolg. Verslaggeefster Nicole Terborg spreekt met één van de makers van Icarus.

Open Kaart: zanger en componist Theo Nijland

Ook al is Theo Nijland maar een reeks kortstondige ervaringen en een haring in een school haringen, tóch heeft zijn leven zin. Althans, dat bezingt hij zelf in Desalniettemin, de eerste single van zijn gelijkgetitelde album dat vrijdag uitkomt. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Theo persoonlijke vragen over leven en werk.

En zaterdag is het de 34e Nacht van de Poëzie, dus deze week extra veel aandacht voor de dichtkunst. In Tivoli Vredenburg halen twintig dichters zaterdag de nacht door, alles voor de poëzie. Onder hen is psychoanalytica en schrijfster Anna Enquist. Onze Emmie Kollau spreekt met haar.

dinsdag 13 september

Carolijn Visser schrijft over Selma, slachtoffer van het maoïsme

Schrijfster Carolijn Visser reist al jarenlang over de wereld; haar speciale belangstelling gaat uit naar communistische en postcommunistische samenlevingen als China en Vietnam. Haar reisverhalen tonen aan hoe Visser zich aangetrokken voelt tot mensen die zich onder barre omstandigheden staande weten te houden. In haar nieuwe boek Selma beschrijft ze het tragische verhaal van een Nederlandse vrouw in communistisch China. Pieter van der Wielen spreekt in het eerste uur met Carolijn Visser.

Babs van den Bergh: Leven met René Gude

De dood van Denker des Vaderlands René Gude was moeilijk te verwerken voor zijn vrouw, Babs van den Bergh. Ze schreef erover in Wat kan mij gebeuren? Leven met Rene Gude. Zelf schreef Gude een jaar voor zijn dood nog het boek Sterven is doodeenvoudig: iedereen kan het. "Het was niet eenvoudig, maar hij heeft het heel goed gedaan", zei Babs in gesprek met Mathijs Deen. In het tweede uur hoor je zijn reportage.

Open Kaart: schrijfster Sun Li

Sun Li werd geboren in Hongkong en groeide op in:... Friesland. Haar ouders kwamen in 1980 naar Nederland en openden een Chinees restaurant. In haar debuutroman De zoetzure smaak van dromen laat ze zien hoe er een kloof kan ontstaan tussen migrantenouders en hun kinderen. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Sun Li persoonlijke vragen over leven en werk.

En twintig dichters halen zaterdag de nacht door tijdens de 34e Nacht van de Poëzie, in Tivoli Vredenburg te Utrecht. Onder hen is schrijver Edward van de Vendel, o.a. bekend van de reeks Superguppie. Zijn inspiratie haalt Edward uit wandelen, dus verslaggeefster Remy van den Brand liep een keer met 'm mee.

woensdag 14 september

Mirjam Rotenstreichs roman over krankzinnige liefde

Mirjam Rotenstreich debuteerde met de roman Salieristraat no. 100 en stelde diverse bloemlezingen en boeken over literatuur samen. Ze is de echtgenote van schrijver A.F.Th. van der Heijden en voltooide Verloren mensen tijdens haar rouwperiode om de dood van haar zoon Tonio. Haar nieuwe roman De stalkster gaat over een krankzinnige vrouw die niet bereid is haar grote liefde op te geven. Zij heeft in haar rouw maar één doel: een laatste keer de hartenklop van haar geliefde voelen. Pieter van der Wielen spreekt in het eerste uur met Mirjam Rotenstreich.

Doorkijken: hoe kunst het leven van Merel Bem beïnvloedt

Sommige kunstwerken draag je een leven lang met je mee. Ze nestelen zich in je hoofd en houden zich daar schuil, wachtend op het moment dat je ze nodig hebt. In haar boek Doorkijken beschrijft kunstcriticus Merel Bem allerlei inzichten die ze heeft gekregen dankzij kunst, en hoe zij door die inzichten weer meer verweven raakt met die kunst. Verslaggeefster Tjitske Mussche kocht samen met Merel noten op de markt, waar ook weer een kunstzinnig verhaal achter verscholen zit.

Open Kaart: schrijfster Eva Meijer

Je hele leven achter je laten, en een carriere als vogelaar beginnen op het Engelse platteland. Ik Vertrek is er niets bij. Len Howard (1894-1973) trok precies dit levensplan, en werd er een internationaal bestsellerauteur mee. Schrijfster en filosofe Eva Meijer raakte geïntrigeerd door het verhaal van Howard. Ze schreef er haar vierde boek Het vogelhuis over. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Eva Meijer persoonlijke vragen over leven en werk.

En twintig dichters halen zaterdag de nacht door tijdens de 34e Nacht van de Poëzie, in Tivoli Vredenburg te Utrecht. Onze verslaggeefster Remy van den Brand spreekt één van hen: Jonathan Griffioen. In 2015 verscheen zijn debuutbundel Wijk. Hij ontving hiervoor een nominatie voor de C. Buddingh'-prijs.

donderdag 15 september

Michel van Egmond schreef 'De wereld volgens Gijp'

Michel van Egmond is journalist en schrijver. Jarenlang was hij als columnist werkzaam bij het weekblad Voetbal International en eindredacteur van het gelijknamige televisieprogramma. Met zijn biografieën van oud-voetballers René van der Gijp en Wim Kieft is hij verantwoordelijk voor de grote opleving van de sportbiografie. Nu volgt De wereld volgens Gijp, waarin hij beschrijft hoe een ingrijpende gebeurtenis het leven van René van der Gijp volledig op z'n kop zette. Pieter van der Wielen spreekt in het eerste uur met Michel van Egmond.

Ai Weiwei opent zijn expositie in Foam

Op de Griekse eilanden was Ai Weiwei afgelopen zomer een vluchteling tussen de vluchtelingen. Jarenlang werd hij getart door de overheid in zijn thuisland China, waardoor hij zijn vrijheid niet zeker was. In 2015 vluchtte hij naar Europa, en sindsdien zet hij zich in voor vluchtelingen. Zijn expositie #SafePassage in het Amsterdamse museum Foam gaat verder op dit thema. Luister in het tweede uur van Nooit Meer Slapen naar een reportage van Remy van den Brand over Weiwei's expositie, waar hij zelf bij de opening aanwezig zal zijn.

Open Kaart: letterkundige Ena Jansen

Bijzonder hoogleraar Zuid-Afrikaanse letterkunde Ena Jansen won de UJ-prys vir Skeppende Skryfwerk in het Afrikaans. De naam van de prijs lijkt zowaar even waardevol als de eer van het ontvangen ervan. Volgens de jury is het boek Soos familie een monumentale en noodzakelijke bijdrage aan de Zuid-Afrikaanse literatuur. Van 16 t/m 25 september levert Ena Jansen verschillende bijdragen aan de Week van de Afrikaanse roman. In de rubriek Open Kaart beantwoordt ze persoonlijke vragen over leven en werk.

En zaterdag is het de 34e Nacht van de Poëzie, dus deze week extra veel aandacht voor de dichtkunst. In Tivoli Vredenburg halen twintig dichters zaterdag de nacht door, alles voor de poëzie. Onder hen is K. Michel. Van hem is net een nieuwe bundel uitgekomen, getiteld Te voet is het heelal drie dagen ver. Verslaggeefster Remy van den Brand sprak hem.

vrijdag 16 september

Haro Kraak over zijn debuutroman Lekhoofd

Haro Kraak studeerde sociologie en journalistiek en schrijft als redacteur van de Volkskrant over media, populaire cultuur en literatuur. Hij publiceerde eerder korte verhalen in verschillende literaire tijdschriften en debuteert nu met de roman Lekhoofd, waarin de hoofdpersoon geluiden kan proeven en letters en cijfers in kleuren ziet. Samen met zijn vriend gaat hij op een ontdekkingstocht van de zintuigen om de grenzen van de perceptie te verkennen. Ester Naomi Perquin spreekt met Haro Kraak.

Dick Matena en Karina Wolkers over de verstripping van Turks Fruit

Literaire stripverhalen voor volwassenen. Striptekenaar Dick Matena vond het een goed idee en maakte in 2003 van Gerard Reves De avonden een vierdelig stripboek. En met succes. Eerder verstripte hij de kinderboeken Dik Trom, Pietje Bell en Kruimeltje. Nu is Jan Wolkers' Turks Fruit in stripvorm gegoten, met slechts 172 gedrukte exemplaren een heus collector's item. Verslaggeefster Emmie Kollau spreekt met Dick Matena en Karina Wolkers.

Open Kaart: striptekenaar en schrijver Iris de Groot

Iris de Groot groeide op met een verstandelijk beperkte moeder. Haar vader heeft ze nooit gekend, en haar jeugd was op z'n zachtst gezegd niet makkelijk. In haar boek Mamma? tekent en schrijft ze over een jeugd vol gemis zoals zij die meemaakte, en hoe hiermee om te gaan. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Iris de Groot persoonlijke vragen over leven en werk.

En deze week opende Museum Voorlinden in Wassenaar de deuren. Dit bijzonder vormgegeven museum is ontworpen door architect Dirk Jan Postel. Momenteel exposeert Ellsworth Kelly er zijn hedendaagse kunst. Onze Luuk Heezen polste de reacties van het publiek.