nooit meer slapen weekoverzicht
Deze week zijn te gast: saxofoniste Candy Dulfer, fluitist en componist Ronald Snijders, cultureel ontwerper Annelys de Vet, jurist en publicist Roxane van Iperen en cellist en componist Ernst Reijseger. Gastschrijver deze week is Erik Jan Harmens; dichter Anne van Amstel draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.
maandag 4 juli
Candy Dulfer speelt opnieuw op North Sea Jazz
Saxofoniste Candy Dulfer stond op haar zevende al op het podium; samen met haar vader, saxofonist Hans Dulfer. Vanaf haar negentiende nam ze twaalf solo-albums op, waaronder het voor een Grammy genomineerde debuutalbum Saxuality. Ze werkte samen met grote muzikanten als Prince, Van Morrison en Maceo Parker. Sinds 2012 vormt ze met bevriende zangeressen de gelegenheidsformatie Ladies of Soul. De muzikante stond al vele malen op het North Sea Jazz Festival; komend weekend gebeurt dat opnieuw. Pieter van der Wielen spreekt met Candy Dulfer.
Rapper Fresku duikt de theaters in
Rapper Fresku voert naar eigen zeggen ‘een innerlijke heilige oorlog’. In zijn muziek kan hij niet alles kwijt wat hij de wereld wil vertellen en daarom duikt hij de theaters in, om te beginnen een theatertent op de Parade. Verslaggever Emmie Kollau vraagt hem alvast wat hij de wereld duidelijk wil maken.
Leven na de dans: Han Ebbelaar en Alexandra Radius
Terwijl de meeste Nederlanders steeds langer doorwerken, moeten dansers rond hun dertigste al stoppen. Is er leven na de dans? In deze eerste Julidans-week spreken we iedere dag met een voormalig danser. Vannacht spreken we het wereldberoemde echtpaar Han Ebbelaar en Alexandra Radius. Zij dansten jarenlang voor het Nationaal Ballet. Nu dansen ze alleen nog in hun hoofd.
Ook zenden wij deze week elke dag een aflevering van Toendra uit. Vannacht kunt u luisteren naar De vierde broer, een verhaal gemaakt door Laura Stek.
dinsdag 5 juli
The Nelson & Djosa Sessions van Ronald Snijders op NSJ
Ronald Snijders is fluitist, componist en etnomusicoloog. Sinds hij in 1970 vanuit Suriname naar Nederland kwam, bouwt hij aan een oeuvre waarin hij Surinaamse dansmuziek, Caraïbische salsa, bossanova, funk en jazz combineert. Zijn eerste albums zijn inmiddels collector’s items geworden. Op zijn nieuwe album The Nelson & Djosa Sessions speelt hij die oude nummers met musici van over de hele wereld. Deze sessies zijn vastgelegd in de documentaire Easy Man. En die muziek is ook komend weekend op het North Sea Jazz Festival te horen. Pieter van der Wielen spreekt met Ronald Snijders.
De zomer die niet doorging
In de afgelopen maand juni regende het drie keer meer dan normaal, en ook de eerste dagen van juli regende het aan een stuk door. Ideaal weer om te lezen, maar ook ideaal weer om te schrijven? Om antwoord te vinden op die vraag gaat Mathijs Deen precies 2 eeuwen terug, naar de zomer van 1816, de zomer die niet doorging. Daar vindt hij de oorsprong van een verhaal, eigenlijk van een heel genre, dat bij ons is gebleven tot op de dag van vandaag.
Leven na de dans: Tamar Shahinian
Terwijl de meeste Nederlanders steeds langer doorwerken, moeten dansers rond hun dertigste al stoppen. Is er leven na de dans? In deze eerste Julidans-week spreken we iedere dag met een voormalig danser. Vannacht doen we dit met Tamar Shahinian. Zij danste bij Het Internationaal Danstheater, maar stopte toen ze zwanger werd en zit nu weer in de collegebanken.
En in de serie Toendra hoort u vannacht Oorlog in de huiskamer, een documentaire gemaakt door Jennifer Pettersson.
woensdag 6 juli
De Subjective Atlasses van Annelys de Vet
Annelys de Vet is ontwerper en initiator, met een studio in het Belgische Pajottenland. Daarnaast is ze hoofd van de afdeling Ontwerpen van het Sandberg Instituut in Amsterdam. Ze is oprichter en ontwerper van Subjective Atlasses, een project dat regio’s en landen zoals Colombia, Hongarije en Friesland vanuit persoonlijke perspectieven in kaart brengt, waarmee bestaande vooroordelen aan het wankelen worden gebracht. Op dit moment werkt ze aan de tiende in de serie: Subjective Atlas of Pakistan. Ook is ze oprichter van het inclusieve design label Disarming Design from Palestine. Pieter van der Wielen spreekt met Annelys de Vet.
Steven Spielberg: Meesterverteller
Van Schindlers List tot Kuifje, van Jurassic Park tot Lincoln: in de zomermaanden is vrijwel het complete oeuvre van Steven Spielberg te zien in Eye. Steven Spielberg: Meesterverteller noemt het Amsterdamse filmmuseum dit retrospectief. Op vrijdagavond 8 juli opent het retrospectief met de vertoning van ET, met een voorwoord van Menno Meyes, die o.a. het scenario van The Colour Purple voor Spielberg schreef. Floortje Smit bespreekt met Martin Koolhoven wat de wereldberoemde regisseur nou zo goed maakt.
Leven na de dans: Paul Waarts
Terwijl de meeste Nederlanders steeds langer doorwerken, moeten dansers rond hun dertigste al stoppen. Is er leven na de dans? In deze eerste Julidans-week spreken we iedere dag met een voormalig danser. Vannacht doen we dit met Paul Waarts, voormalig danser bij dansgroep Krisztina de Châtel. Hij stopte op zijn hoogtepunt en is nu rechter.
En in de serie Toendra zenden wij vannacht twee verhalen uit: Voor het licht van Tessa de Vries over haar vader en de vogels, en Aanraken gemaakt door Lotte van Gaalen.
donderdag 7 juli
Het romandebuut van Roxane van Iperen: Schuim der aarde
Roxane van Iperen is jurist, strateeg en publicist. Ze combineert een zakelijke adviespraktijk met onderzoek en publicaties, met name gericht op politiek, (bedrijfs)ethiek en mensenrechten. In de aanloop van de Olympische Spelen, die deze zomer in Rio de Janeiro worden gehouden, reist ze als gastcorrespondent door Brazilië en schrijft ze achtergrondreportages voor De Correspondent. Nu verschijnt Schuim der aarde, haar debuutroman die zich afspeelt aan de rauwe onderkant van Brazilië. Pieter van der Wielen spreekt met Roxane van Iperen.
Botero: Celebrate Life! in Kunsthal Rotterdam
Vier het leven! Zelfs als hij een moord schildert, wil de wereldberoemde Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero dat zijn kunst mensen aanspoort om vol vreugde het leven te omarmen. De felle kleuren van zijn werk, maar vooral de opgeblazen, ronde mensfiguren waar hij bekend mee is geworden, moeten daarbij helpen. Deze zomer zijn zo'n honderd schilderijen en een aantal sculpturen van Botero te zien in de Kunsthal in Rotterdam. Verslaggever Elianne Meijer spreekt met curator Annemarie Nycolaas, met bezoekers, en met de grote meester zelf.
Leven na de dans: Anna Seidl
Terwijl de meeste Nederlanders steeds langer doorwerken, moeten dansers rond hun dertigste al stoppen. Is er leven na de dans? In deze eerste Julidans-week spreken we iedere dag met een voormalig danser. Vannacht spreken we Anna Seidl. Ze was 20 jaar eerste soliste bij het Nationale Ballet en is nu gepromoveerd in de Duitse Taal en Letterkunde.
En in Toendra, de reeks korte opmerkelijke verhalen, hoort u vannacht Af en toe een koffertje. Een verhaal over een klassiek dilemma gemaakt door Prosper de Roos.
vrijdag 8 juli
Reijseger Fraanje Sylla op het North Sea Jazz Festival
Ernst Reijseger is cellist en componist. Eind jaren zestig begon hij te improviseren en ontwikkelde hij zijn eigen speelstijl. Vanaf die tijd trad hij op met diverse ensembles, die zowel moderne klassieke muziek als geïmproviseerde jazz speelden. Veel van Reijseger’s samenwerkingsverbanden ontstijgen de genres. Met het trio Reijseger Fraanje Sylla, dat twee albums uitbracht en muziek schreef voor meerdere films van de befaamde Duitse cineast Werner Herzog, staat hij dit weekend op North Sea Jazz Festival. Ester Naomi Perquin spreekt met Ernst Reijseger.
Hermann W. von der Dunk: De wereld als getal
Hermann W. von der Dunk is een invloedrijk Nederlands historicus. Hoewel hij inmiddels 88 jaar is, is hij nog productief als altijd. Afgelopen week verscheen het derde boek dat hij in vijf jaar schreef. Het vuistdikke De wereld als getal gaat over hoe in deze hoogtechnologische consumptiemaatschappij alles in toenemende mate gekwantificeerd wordt. Het getal lijkt objectief en daarom een betrouwbare basis voor het denken en de besluitvorming. Maar welke waarheid wordt daarmee verduisterd? Emmie Kollau spreekt Von der Dunk in zijn huis in Bilthoven.
Leven na de dans: Karin Lambrechtse
Terwijl de meeste Nederlanders steeds langer doorwerken, moeten dansers rond hun dertigste al stoppen. Is er leven na de dans? In deze eerste Julidans-week spreken we iedere dag met een voormalig danser. In de laatste aflevering van deze korte serie spreken we met Karin Lambrechtse. Zij danste bij Introdans, nu is ze diëtiste en deze week verscheen er een kookboek van haar hand.
En in de serie Toendra hoort u vannacht De list, een verhaal van Tjitske Mussche.