nooit meer slapen weekoverzicht
Deze week te gast: beeldend kunstenaar Rob Scholte, schrijver René Appel, zanger en componist Arnold Veeman, journaliste Fidan Ekiz en stripauteur Michiel van de Pol. Gastschrijver deze week is F. Starik; zanger en dichter Raj Mohan draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.
maandag 25 april
'Het werk was altijd het centrum': Rob Scholtes Embroidery Show
Beeldend kunstenaar Rob Scholte speelt met copyright. Zo gebruikte hij het logo van Philips voor zijn schilderij Nachtlicht en veroorzaakte zijn Utopia in 1986 ophef omdat deze een kopie van Manets Olympia zou zijn. Met de Embroidery Show, die te zien is in museum de Fundatie in Zwolle, voegt hij een nieuw hoofdstuk toe aan zijn beeldrechtverhaal. De tentoonstelling toont Scholtes verzameling van bijna 1000 borduurwerken, gemaakt door volstrekt onbekende meesters, die hij omkeerde en van zijn handtekening voorzag. Pieter van der Wielen spreekt met Rob Scholte.
Punk en Islam leven in harmonie in Taqwacore
De Amerikaanse schrijver Michael Mohammad Knight bekeerde zich op zijn vijftiende tot de Islam. In 2003 schreef hij Taqwacore, een roman over een kraakpand waarin moslims van verschillend allooi samen wonen. Wilde punkfeesten worden er afgewisseld met strikte moslimrituelen. Het boek werd een hit onder jonge moslims en de fictieve Taqwacore-subcultuur kreeg navolging in de werkelijkheid. Er ontstonden diverse moslimpunk-bands en tot aan de dag van vandaag zijn er wereldwijd verschillende Taqwacorescenes. Inmiddels is dit 13 jaar geleden en nu pas is er een Nederlandse vertaling verschenen. Michael Knight kijkt intussen met gemengde gevoelens op het boek terug. Tjitske Mussche spreekt met hem en met jonge Nederlandse moslims.
Open Kaart: Rop Zoutberg
In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is het de beurt aan journalist Rop Zoutberg. Hij vertelt over zijn boek De race naar het noorden, waarin Nederlandse journalisten vanuit hun zeven Europese standplaatsen berichten over de vluchtelingenstroom.
En onze nachtcorrespondent bericht over Lemonade, het nieuwe album van Beyoncé waarop zij zich mengt in het maatschappelijke debat rondom ras, klasse, gender en feminisme.
dinsdag 26 april
Misdaad is niet altijd pulp: René Appel over Verzwegen
René Appel is liever schrijver dan wetenschapper. Van 1994 tot 2003 was hij hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij onderzoek deed naar het leren van Nederlands door anderstaligen. In 2003 koos hij definitief voor het schrijverschap. Zijn misdaadromans werden talloze malen genomineerd voor de Gouden Strop en hij won de prijs tweemaal, met De derde persoon en Zinloos geweld. Nu is er Verzwegen, zijn nieuwe thriller, waarin een tbs’er weer op eigen benen staat en een vrouw ontmoet die een oude verkrachtingszaak heeft ontdekt. Pieter van der Wielen spreekt met René Appel.
De herkomst van voetballiederen
Voetballiederen. Er zijn mensen die het heerlijk vinden, maar ook mensen die er bang van worden. Als de mensen in het stadion massaal beginnen te zingen kan dit namelijk behoorlijk overweldigend zijn. Nu het einde van de voetbalcompetitie nadert lijkt het verslaggever Mathijs Deen, die in het verleden nog wel eens mee neuriede op de tribune van FC Twente, tijd om uit te zoeken wat de trends zijn op het gebied van voetballiederen. Want waar komen deze liedjes eigenlijk vandaan?
Open Kaart: Frank Westerman
In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht komt journalist en schrijver Frank Westerman langs om te vertellen over zijn nieuwe boek Een woord een woord, waarin hij op zoek gaat naar een weerwoord op terreur.
En onze nachtcorrespondent besteed aandacht aan de kunst rondom de kernramp in Tsjernobyl, die vandaag dertig jaar geleden plaatsvond.
woensdag 27 april
'Je afkomst is nooit een handicap': Arnold Veeman over Klaai
Arnold Veeman is componist van moderne klassieke muziek en zanger die zingt in het Gronings dialect. Hij woont en werkt in deze provincie, waar hij een uitzonderlijke positie inneemt, want hij heeft niet het uiterlijk van zijn Groningse moeder, maar van zijn Surinaamse vader. Met zijn voorstelling (en op het bijbehorende album) Klaai komen deze twee werelden samen en gaat hij op zoek naar zijn roots. Want liggen die nou eigenlijk in Suriname of toch in de Grunneger klaai? Pieter van der Wielen spreekt met Arnold Veeman.
Van eenzaam jongetje naar 'master of suspense': Alfred Hitchcock
Alfred Hitchcock was een vreemd kind. Hij was dik en eenzaam, ging gebukt onder angsten en brandde van ambitie. Hij droomde van reizen, maar was bang om zijn slaapkamer uit te komen. Toch werd deze man uiteindelijk wereldberoemd als de ‘master of suspense’, met films als Rear Window, North by Northwest en Vertigo. Peter Ackroyd kroop in de huid van Hitchcock en schreef op basis van honderden interviews zijn biografie. Deze is nu uit het Engels vertaald door Arie Storm. Verslaggever Margriet Flikweert spreekt Storm over zijn kijk op dit merkwaardige personage.
Open Kaart: Thomas Manneke
In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht schuift fotograaf Thomas Manneke aan naar aanleiding van zijn nieuwe fotoboek Amsterdam.
En onze nachtcorrespondent zoekt uit hoe het kan dat de muziek van Erik Satie nog steeds zo populair is.
donderdag 28 april
fidan ekiz bericht over persvrijheid in de pen en het zwaard
Journaliste en documentairemaakster Fidan Ekiz berichtte in 2003 als oorlogscorrespondent vanaf de Turks-Iraakse grens en vanuit Noord-Irak. In 2009 maakte ze samen met Kees Schaap de vijfdelige serie Veerboot naar Holland, over het emigratieverhaal van enkele Turkse gezinnen – waaronder dat van haarzelf – in Rozenburg. Ook maakte ze de documentaire Ik zie een verre reis. In haar nieuwe televisieserie De pen en het zwaard gaat ze op zoek naar journalisten die met gevaar voor eigen leven werken in landen waar de persvrijheid onder druk staat. Pieter van der Wielen spreekt met Fidan Ekiz.
duo's in de kunsten: samenwerken én -leven
Sinds de Romantiek overheerst het beeld van de solitaire kunstenaar die in zijn werk individuele expressies naar buiten brengt. Toch zijn er ook veel duo’s in de kunsten die alles juist sámen doen, denk aan Gilbert & George of Victor & Rolf. Hoe schep je samen kunst? Verslaggever Adinda Akkermans vraagt het aan beeldend kunstenaars die niet alleen samen werken, maar ook samen leven: Adelheid & Huub Kortekaas en Driessens & Verstappen.
open kaart: jari litmanen
In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is oud-voetballer Jari Litmanen te gast om te vertellen over zijn boek Litmanen 10, waarin hij voor het eerst openlijk vertelt over zijn leven en loopbaan.
Onze nachtcorrespondent bericht over de campagne Hood Hero van het tijdschrift OneWorld.
vrijdag 29 april
De wereld in geel, roze en blauw: Spotters van Michiel van de Pol
Michiel van de Pol is stripauteur en maakt boeken, illustraties en strips voor kranten en tijdschriften, waaronder NRC Handelsblad en NRCNext. Boeken van zijn hand zijn o.a. de dagboekstrip De Medicijnman (2000) en Terug naar Johan (2010), waarin hij terugkijkt op zijn jeugdjaren. In zijn nieuwe graphic novel Spotters behandelt hij grote thema’s als ziekte, dood en zelfbeschikking, zonder dat het boek ergens zwaarmoedig of larmoyant wordt. Ester Naomi Perquin spreekt met Michiel van de Pol.
Nigeriaanse vrouwen laten van zich horen in Hear Word!
Vrouwen die zich openlijk uitspreken over de diepgewortelde ongelijkheid tussen man en vrouw – dat is niet gebruikelijk in een land als Nigeria. De voorstelling Hear Word! doorbreekt deze zwijgcultuur met een stand-up show met kleurrijke personages waarin geen onderwerp wordt geschuwd. Tien actrices uit Nigeria spelen twee dagen in Nederland. Verslaggever Botte Jellema bezoekt een repetitie.
Open Kaart: Myrthe van der Meer
In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht komt schrijfster Myrthe van der Meer vertellen over haar kinderboek Pien en de spoken, over een stoer meisje dat haar depressieve moeder probeert te helpen.
En onze nachtcorrespondent duikt in de wereld van de GIFjeskunst.