nooit meer slapen weekoverzicht
Deze week te gast: muzikant en cabaretier André Manuel, schrijver Robert Haasnoot, publicist en oud-politica Femke Halsema, oud-minister Jan Pronk en acteur Eelco Smits. Gastschrijver deze week is Don Duyns; filosoof en dichter Maarten Doorman draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.
maandag 28 maart
Vrijheid van religie: André Manuel gaat de confrontatie aan
Een BT-er, vindt André Manuel zichzelf: een Bekende Tukker. Cabaretier en muzikant, met krang als kernwoord; Twents voor binnenstebuiten. Hij zit al 25 jaar in het vak en op dit moment staat hij in het theater met zijn veertiende solovoorstelling Het geval apart, waarvoor hij de Poelifinario Prijs kreeg toegekend. De komende maand is hij ook een van de sprekers van de Vrijheidscolleges, de jaarlijkse serie lezingen over fundamenten van de democratie. Pieter van der Wielen spreekt met André Manuel.
Twijfel op het toneel in Ik speel geen Medea
In Ik speel geen Medea zien we de actrice waar we haar normaal gesproken nog niet kunnen zien: op het achtertoneel. Daar waar nog niet geacteerd hoeft te worden slaat de vertwijfeling toe en toont ze de haat-liefde-verhouding die ze met haar vak heeft. Ik speel geen Medea is een ode aan het vak en een pleidooi om alles waar je in gelooft in twijfel te trekken. Verslaggever Tjitske Mussche spreekt toneelschrijfster Magne van den Berg en actrice Raymonde de Kuyper over het toneelstuk.
Open Kaart: Bas Heijne
In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is Bas Heijne te gast naar aanleiding van zijn nieuwe boek Een Waanzinnig gaaf land, waarin hij de uitspraak van Mark Rutte eens flink onder de loep neemt en zich afvraagt of Nederland daadwerkelijk zo'n gaaf land is.
En onze nachtcorrespondent spreekt Sanne Wallis de Vries en haar moeder over een benefietconcert voor het Huis van de Hoop.
dinsdag 29 maart
Het verleden herleven: Robert Haasnoots Het laatste vaarwel
Schrijver Robert Haasnoot maakte naam met drie romans die gesitueerd zijn in Zeewijk, een fictief vissersdorp waarvoor zijn oude woonplaats Katwijk aan Zee model heeft gestaan. Zijn nieuwe roman Het laatste vaarwel is gebaseerd op ware feiten en gebeurtenissen. Het speelt zich af in het nabijgelegen Valkenburg, tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen Nederlandse soldaten onschuldige dorpelingen beschoten. Terwijl een stel zich dagenlang schuilhoudt, bloeit er een liefde tussen de twee op. Pieter van der Wielen spreekt met Robert Haasnoot.
Lammert Voos geeft vluchtelingen een gezicht
Lammert Voos werkte in de jaren negentig van de vorige eeuw met asielzoekers. Hij zag hoe kwetsbare en beschadigde mensen vaak gemangeld werden door de bureaucratie en constateerde dat het hem zelf ook niet lukte zuiver te blijven in die onzuivere wereld. Nu, in 2016, ziet hij hoe alles zich herhaalt. De mythes, vooroordelen en argumenten zijn onveranderd gebleven. In Abdou en de anderen schrijft hij niet over vluchtelingen, niet over asielzoekers en niet over dossiers of nummers, maar over de mensen die hij leerde kennen. Verslaggever Adinda Akkersman spreekt met Lammert Voos.
Open Kaart: Rick Paul van Mulligen
In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht beantwoordt acteur Rick Paul van Mulligen de vragen. Ook vertelt hij over de voorstelling De Zender, een zwarte satire over de mediawereld.
En onze nachtcorrrespondent zag de documentaire Mocrorappers en doet verslag.
woensdag 30 maart
Terugblikken op de politiek: Femke Halsema over Pluche
Femke Halsema is publicist, programmamaker en bestuurder. Tijdens haar jaren als lid van de Tweede Kamer en fractievoorzitter van GroenLinks oefende ze invloed uit op het publieke en politieke debat als voorvechter van mensen- en vrouwenrechten. In 2011 verliet ze het politieke toneel. Sindsdien schrijft ze en maakt ze programma’s voor televisie. Zo bedacht ze onder meer de politieke dramaserie De Fractie. Nu verschijnt het boek Pluche, een persoonlijke en openhartige autobiografie waarin ze terugblikt op haar leven in de Tweede Kamer. Pieter van der Wielen spreekt met Femke Halsema.
Het staartje van de Tweede Wereldoorlog in Land of Mine
De film Land of Mine van filmmaker Martin Zandvliet brengt een beschamend deel van de Deense geschiedenis opnieuw tot leven. Langs de Deense kust liggen na het einde van de Tweede Wereldoorlog landmijnen. Geheel tegen de afspraken van de Geneefse Conventies in krijgt een groep jonge Duitse soldaten de opdracht om meer dan 40.000 landmijnen te ruimen. Met hun blote handen. Verslaggever Floortje Smit bekijkt de film.
Open Kaart: Pieter Boersma
In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is het de beurt aan fotograaf Pieter Boersma naar aanleiding van de tentoonstelling Drumming in de Kunsthal Rotterdam, waarin muziek en fotografie samenkomen.
Onze nachtcorrespondent bericht over de moderne camouflage kleding van ontwerper Leon Baauw en kunstenaar Marcha Schagen.
donderdag 31 maart
Het rijkgevulde leven van oud-politicus Jan Pronk
Jan Pronk is politicus, diplomaat en professor en maakte deel uit van de PvdA. Hij was minister voor Ontwikkelingssamenwerking en van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. In 2013 zei hij zijn lidmaatschap van de PvdA op, omdat hij vond dat de partij steeds verder afdreef van de beginselen van de sociale democratie. Op vrijdag 1 april spreekt hij op De G10 van de Economie en Filosofie, waar hij zijn visie zal geven op de ontwikkeling van de samenleving in de komende tien jaar. Ester Naomi Perquin spreekt met Jan Pronk.
Empathie en solidariteit opwekken met #womenofsyria
Syrië bevindt zich al jaren in een neerwaartse spiraal van extremisme en geweld. Er is een humanitaire noodsituatie ontstaan en ruim vier miljoen Syriës zijn hun land ontvlucht. Het verhaal van vrouwen in deze conflictsituatie blijft nog onderbelicht. Daarom werd #womenofsyria opgericht, een online platform met korte verhalen over het dagelijks leven van vrouwen in Syrië dat zich focust op hun kracht en doorzettingsvermogen. Verslaggever Emmie Kollau spreekt met een van de initiatiefneemsters, Wennie Waeijen en met illustrator Ted Struwer.
Open Kaart: Ellen ten Damme
In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht vertelt zangeres Ellen ten Damme over haar nieuwe single Ik geloof niet die op 1 april uitkomt.
En schrijver Ilja Leonard Pfeijffer stopt met schrijven.
vrijdag 1 april
zestien jaar vagevuur voor eelco smits in liliom
Acteur Eelco Smits is sinds 2005 aan Toneelgroep Amsterdam verbonden, waar hij in voorstellingen te zien was zoals Angels in America, De meeuw en Maria Stuart. Vorig jaar speelde hij Song From Far Away, een theatermonoloog die de Britse toneelschrijver Simon Stephens speciaal voor Smits schreef. Nu speelt hij een hoofdrol in Liliom, waarin een 27-jarige man besluit om het roer volledig om te gooien. Een keuze die grote gevolgen heeft. Ester Naomi Perquin spreekt met Eelco Smits.
There is something about my family: Uljana Orlova
Als ergens veel foto’s en filmpjes van worden gemaakt, dan is het wel van familie. Fotodok in Utrecht brengt in een nieuwe expositie foto’s van familie die door kunstenaars en fotografen zijn gemaakt. Dan worden familiefoto’s ineens aan een kritische en onderzoekende blik onderworpen. Een heel bijzonder onderzoek is van Uljana Orlova, die een korte film maakte over de asielprocedure die zij en haar moeder doorliepen in de jaren negentig in Nederland. Verslaggever Botte Jellema ontmoet haar bij Fotodok.
Open Kaart: Bas van Putten
In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht vertelt journalist Bas van Putten over zijn boek Geluk is een auto, een autogids voor liefhebbers.
En onze nachtcorrespondent maakt een portret van de gisteren overleden architecte Zaha Hadid.